Un grup de deputați și senatori de la USR au înaintat la Senat un proiect de lege care ar permite absolvenților de liceu, ce au trecut de examenul de Bacalaureat, dar doresc să-și îmbunătățească nota, să poată susține din nou una dintre probe. În prezent, odată ce au promovat Bacalaureatul, elevii nu mai au posibilitatea să-l susțină din nou.
În cazul adoptării propunerii, proiectul de lege va introduce următoarele amendamente la Legea învățământului preuniversitar, 198/2023:
- Absolvenții liceelor care au obținut diploma de Bacalaureat și doresc să-și îmbunătățească nota la cel puțin una dintre probe pot solicita să participe la o a doua examinare în cadrul unei sesiuni viitoare de Bacalaureat.
- Rezultatul reexaminării nu va duce la diminuarea notei inițiale. O modificare a notei obținute va interveni doar în cazul în care noua notă este superioară celei anterioare.
- În cazul în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei anterioare, absolventului i se va elibera o diplomă de Bacalaureat cu noua notă obținută.
În expunerea de motive, senatoarea USR Silvia-Monica Dinică subliniază că viitorul profesional al absolvenților de liceu este deseori influențat de rezultatele obținute în cele trei zile de examen, limitându-le accesul la anumite instituții de învățământ superior.
Susținătorii acestei inițiative se inspiră din practica Statelor Unite ale Americii. „Accesul la învățământul superior ar trebui să fie flexibil și eficient, permițând fiecărei persoane să-și adapteze traseul profesional oricând dorește. Un model similar se găsește în Statele Unite ale Americii, unde examenul SAT, care facilitează accesul la învățământul superior, poate fi repetat de absolvenți de mai multe ori, chiar și înainte de terminarea liceului”, se menționează în expunerea de motive.
Propunerea trebuie aprobată de ambele camere ale Parlamentului și apoi promulgată de președinte pentru a intra în vigoare. În prezent, pentru a promova Bacalaureatul, un absolvent de liceu trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă și o medie generală de cel puțin 6.