România adoptă salariul minim european: Termenul stabilit de Ciolacu este 15 noiembrie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România va aduce salariul minim la nivelul european, o inițiativă care vizează egalitatea de plată pentru aceeași muncă. El a specificat că termenul de implementare a acestei măsuri este 15 noiembrie.

Vineri, în Maramureș, Marcel Ciolacu a fost întrebat despre soarta angajaților din construcții și agricultură care primesc salarii diferențiate, în eventualitatea majorării salariului minim în săptămâna următoare.

„Acelaşi lucru l-am avut cu toţi partenerii. Acolo nu a fost solicitarea de creştere, ştiţi că acolo este mult mai mare. Avem la 4500. Urmează pe urmă să vină fiecare. A fost o abordare din partea patronatelor în primul rând, pe urmă au venit şi sindicatele, ambii parteneri sociali ai Guvernului României şi au venit cu o propunere de modificare a salariului minim în funcţie de ramuri şi de categorii”, a explicat premierul, potrivit News.ro.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

„Între timp, la nivel european, familia social-democrată, S&D, prin comisarul Schmidt, social-democrat, comisarul pe muncă, au venit şi avem de aplicat salariul minim european. Deci, cu alte cuvinte, o viziune la nivel european. Părerea mea, să nu mai inventăm noi iarăşi apa caldă şi să mergem pe o viziune europeană, a Uniunii Europeane, care pentru aceeaşi muncă să fie plată egală şi avem termen de implementare, mi se pare, pe 15 noiembrie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat săptămâna trecută, după ședința Consiliului Tripartit, că salariul minim va crește la 3.700 de lei brut începând cu 1 iulie. El a menționat că facilitățile acordate angajatorilor, în care aceștia sunt scutiți de taxe pentru cei 200 de lei, vor fi menținute până la sfârșitul anului.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marți, la Timișoara, că decizia de a mări salariul minim a fost luată și a subliniat necesitatea de a sprijini mediul de afaceri. „S-a decis ca această majorare să fie de 400 de lei, iar nu doar 200 de lei, ci 300 de lei vor rămâne neimpozabili”, a explicat el. Ciucă a subliniat importanța creșterii salariului minim pe baze transparente și echitabile.

”Din discuţiile cu toţi aceşti actori, în momentul de faţă, există un angajament la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului, ca după această decizie de mărire a salariului minim, de acum înainte, să se stabilează şi să se agreeze mecanismul în funcţie cu cele agreate şi la nivelul Uniunii Europene. Încă o dată, mecanismul între Guvern, sindicate şi patronate, ca salariul minim să fie crescut pe baze clare, principiale, oneste, între toţi actorii din acest segment”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.