Ungaria refuză plata amenzii de 200 milioane euro impusă de UE: „Este complet nedreaptă”

Ungaria a anunțat că nu intenționează să plătească amenda record de 200 milioane de euro impusă în iunie de justiția europeană pentru nerespectarea tratatelor privind dreptul de azil. Comisia Europeană a avertizat că, în caz de refuz, suma ar putea fi recuperată din fondurile europene destinate Ungariei.

„Plata acestei amenzi nu a fost prevăzută, deoarece este total injustă”, a declarat ministrul adjunct de interne ungar Bence Retvari în fața jurnaliștilor la Budapesta. „Amenda a fost impusă pentru a exercita presiuni politice asupra noastră din cauza abordării noastre față de migrația clandestină”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres. Ungaria, care a preluat președinția semestrială a Consiliului UE la 1 iulie, a fost sancționată pentru nerespectarea unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene din decembrie 2020 și pentru neaplicarea regulilor UE privind protecția internațională.

Citeste și:  Autoturism de lux, căutat de autoritățile din Germamia, descoperit de poliţiştii de frontieră în România

De la criza migranților din 2015, premierul ungar Viktor Orban a fost unul dintre cei mai vocali opozanți ai sosirii migranților din afara Europei. În iunie, Curtea de Justiție a UE a impus o amendă istorică de 200 de milioane de euro pentru nerespectarea tratatelor UE de către Budapesta. Comisia Europeană a avertizat că, dacă Ungaria refuză să plătească amenda, suma va fi dedusă din fondurile europene care încă nu au fost virate acestei țări. În prezent, Comisia a înghețat 19 miliarde de euro din fondurile UE alocate Ungariei, în cadrul altor proceduri.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.