Peste 1300 de spectatori și 80 de artiști au participat la cele 5 evenimente care au avut loc în cadrul Festivalului Musica Barcensis 2024

Peste 1300 de spectatori și 80 de artiști au participat la cele 5 evenimente care au avut loc în lunile iunie și iulie, în cadrul Festivalului Musica Barcensis, ediția 2024.

Agenda de festival propune și în duminicile lunii august întâlniri muzicale cu artiști locali, naționali sau internaționali, în cetăți și biserici fortificate ale Țării Bârsei: Feldioara, Hărman, Hălchiu, Codlea și Cristian.

Vă prezentăm programul lunii august:

🎼 4 august – Feldioara – 18:00 – Recital world fusion – Berti Barbera & Mariano Castro (România/Argentina)

🎼 11 august – Hărman – 17:00 – Recital de muzică veche – Ansamblul Codex (Miercurea Ciuc)

🎼 18 august – Hălchiu – 17:00 – Recital cameral – Orchestra de cameră Bamberg (Germania)

🎼 25 august – Codlea – ora 17:00 – Recital vocal-instrumental – Medalion Enescu (Brașov)

🎼 1 septembrie – Cristian – ora 17:00 – Duo orgă și saxofon – Volker Jaekel & Gert Anklam (Germania)

În 4 august în Cetatea Feldioara, Berti Barbera și Mariano Castro (Argentina) au susținut un concert extraordinar sub titlul „Amistad”; în limba spaniolă, „amistad” înseamnă prietenie. Berti Barbera și Mariano Castro – un duo care surprinde în ceea ce privește modul de abordare a muzicii, în perfectă armonie cu natura acesteia, fiind totodată bazat pe o prietenie veche și pe caracterul multicultural al abordării lor muzicale. A fost o întâlnire dintre doi artişti de jazz şi blues cu origini culturale diferite, dar care împart aceeaşi pasiune pentru muzică şi aceeaşi bucurie de a cânta ceea ce le face plăcere.

Citeste și:  Se dă startul înscrierilor pentru furnizorii de formare profesională care doresc să participe la programul Start-Up Nation 2024

În 11 august, în Curtea Bisericii Evanghelice Fortificate din Hărman, la ora 17:00, va fi prezent Ansamblul Codex – proaspăt premiat cu Premiul Patrimoniului Maghiar (Magyar Örökség díj), recunoscut pe plan național și internațional pentru interpretarea muzicii culte europene din secolele XV-XIX cu instrumente de epocă, pe baza surselor teoretice vechi, continuă tradiţia bogată a formației de muzică barocă Cantus Serenus din Brașov. Repertoriul formației cuprinde muzică veche din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codex Caioni, manuscrisul din Sfântu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy etc.), muzică din Europa Centrală și de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce etc.), muzică barocă timpurie, franceză, italiană și germană.

În data de 18 august, în Biserica Fortificată Hălchiu la ora 17:00 sunteţi invitaţi la un concert instrumental de cameră susținut de Orchestra de cameră Bamberg, dirijor Wilhelm Schmidts (Germania). Wilhelm Schmidts activează la Universitatea din Bamberg ca dirijor al ansamblurilor corale si orchestrale, susţinând de asemenea cursuri de dirijat şi analiză muzicală. Repertoriul acesteia variază de la lucrări baroc până la muzică contemporană. În 2019, ansamblul a ocupat primul loc la categoria „Orchestra de cameră”, la concursul de orchestre bavareze, iar în 2021, la concursul de orchestre germane, care a avut loc virtual în 2021, din cauza pandemiei, obținând calificativul maxim. Ansamblul, aflat pentru prima dată în România, alături de dirijorul de origine română, va aduce în fața publicului meloman un repertoriu care include atât compoziții din epoca barocă și romantică, dar și lucrări românești, din dorința perpetuării unei interacțiuni culturale cu România.

Citeste și:  Noua ecotaxă care va obliga românii să recicleze mai multe produse: puncte de colectare vor fi amplasate în toată țara

În 25 august, la ora 17:00, va avea loc un recital cameral în Biserica Fortificată din Codlea, un Medalion Enescu, realizat la inițiativa d-nei lector dr. Mihaela Pavel, susținut de foști studenți ai Facultății de Muzică Brașov, animați de dorința de a se reuni în jurul muzicii celui mai însemnat muzician român și de a valorifica un repertoriu interesant, într-o distribuție neobișnuită. În program sunt incluse cele 7 Cântece pe versuri de Clement Marot (Noemi Karacsony – mezzosopran), Cantabile și Presto pentru flaut (Diana Cristea – flaut), Impromptu concertant, Balada pentru vioara (Theodora Bălănică-Ciurezu – vioară) și Legenda pentru trompetă (Paul Grosar – trompetă).

Festivalul se va încheia în acordurile unui duet de saxofon și orgă, în data de 1 septembrie, ora 17:00, în Biserica Fortificată Cristian, susținut de Volker Jaekel (orgă) & Gert Anklam (saxofon (Germania). Reputatul Volker Jaekel are o activitate concertistică intensivă ca pianist și organist în numeroase proiecte multiculturale internaționale: alături de trio-ul său de muzică internațională Space Of Colors cu Itacyr Bocato – trombon și Tunji Beier – percuție, din India de Sud; cu proiectul multimedia Light Piano, împreună cu pictorul Matthias Bolz; programul Tanz & Orgel cu dansatoarea Iris South și Duo Organisten Berlin Cu Elke Schneider sau Duo Jaekel & Moritz. A susținut numeroase concerte, turnee și festivaluri în întreaga lume. Anul acesta va fi prezent în România într-un duo muzical, alături de saxofonistul berlinez Gert Anklam, un muzician și compozitor versatil și experimentat cu un viu interes pentru culturile muzicale non-europene și abordările non tradiționale ale sunetului, ce îmbogățesc și lărgesc spectrul talentelor și proiectelor sale muzicale. Una dintre cele mai importante surse de inspirație ale sale este fascinanta lume muzicală asiatică. A cântat și a studiat sheng, orga chinezească, câțiva ani. Cei doi vor închide festivalul cu un program inedit, cu lucrări din renaștere până în epoca modernă, prelucrări ale unor corale celebre, compoziții proprii, improvizații și lucrări pentru sheng și portativ.

Citeste și:  Testul de la Evaluarea Națională de clasa a II-a va dura mai mult. Ce alte noutăți au fost anunțate pentru anul şcolar 2024-2025

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea normelor în vigoare.

Proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.