Cinemateca CULMEA din luna septembrie aduce în Brașov proiecții de film, ateliere activiste și prima Plimbare Climatică


Echipa CULMEA lansează cea de-a patra ediție a Cinematecii CULMEA în weekendul 6-8 septembrie în Brașov în cadrul festivalului Street Delivery. Ajunsă la finalul seriei de patru ediții, Cinemateca din septembrie explorează una dintre cele mai importante teme pentru noua generație: activismul de mediu.

Prin selecția de filme de la această ediție descoperim cum putem efectiv să transmitem autorităților publice, guvernelor și companiilor că este nevoie de implementarea de soluții pentru a proteja biodiversitatea, a promova economia circulară și a elimina risipa alimentară. În plus, organizăm una dintre primele plimbări climatice din România – un instrument al Pactului Climatic European prin care descoperim alături de publicul brașovean și experți de mediu care sunt măsurile bune din oraș pe care ni le dorim extinse la nivelul întregului spațiu urban”, declară Sabina Baciu, directorul CULMEA: Film și educație de mediu.


Ediția debutează vineri, 6 septembrie, de la ora 16:00, cu proiecții de scurtmetraje pentru copii (3-12 ani) în cadrul Pavilionului CULMEA, pe Bulevardul Eroilor în zona Modarom. De la ora 20:30 are loc proiecția documentarului “Mai mare ca noi”( Franța, 2021, regia Flore Vasseur, 1h36 min, 12 ani +), povestea lui Melati, o tânără de 18 ani care se luptă de șase ani cu poluarea cu plastic care face ravagii în țara ei, Indonezia. La fel ca ea, o generație întreagă se pune la treabă să repare lucrurile greșite din lume. Filmul a fost selectat la Cannes Film Festival 2021, IDFA Amsterdam 2021, Young About FF Bologna 2021, BUFF
Malmö 2022. Proiecția are loc cu sprijinul Institutului Francez din România.
Ziua de sâmbătă, 7 septembrie, aduce în plus în program, pe lângă seria de proiecții de scurtmetraje pentru copii și tineri (3-12 ani) un atelier de reciclat textile coordonat de Alesia Cîdă – absolventă a London College of Fashion. Atelierul are loc între orele 12:00- 14:00, cu acces gratuit, în zona Pavilionul CULMEA. Mai apoi, de la orele 14:00, publicul este invitat la primul blackout poetry climatic, un atelier construit pe ideea de „poezie găsită”, care va fi coordonat de jurnalista Patricia Cîrtog, co-autor al newsletter-ului noua.grijă și colaborator Scena9.

Citeste și:  Autobuzele RATBV care circulă pe linia 130 nu vor mai deservi stația ”Caragiale”, pe sensul de deplasare spre capătul de linie Râșnov

Duminică, 8 septembrie continuă proiecțiile de scurtmetraje pentru copii și tineri în Pavilionul CULMEA, care apoi sunt urmate de un atelier de pancarte cu mesaj ecologist, coordonat de artista Lea Rasovszky, de la orele 14:00. În cadrul atelierului se vor utiliza exclusiv materiale reciclabile precum carton, lemn și material textile, iar mesajul stabilit va promova conștientizarea ecologică și de încurajare a comportamentelor sustenabile prin intermediul artei și creativității. Participarea este gratuită.

În premieră în Brașov are loc Plimbarea Climatică: Pași spre un Brașov mai verde – cum cerem reforme și cum protejăm măsurile pozitive din oraș? un demers CULMEA și Street Delivery Brașov care demarează discuții la nivel local privind protejarea biodiversității, reducerea efectului de insulă de căldură, mijloace de transport care nu poluează și alte acțiuni de impact. Plimbarea pornește de la Modarom la ora 16:00 și este potrivită pentru orice vârstă. Traseul de desfășurare acoperă zona centrală, de la Modarom spre Primăria Brașov, în lateralul Parcului Central Nicolae Titulescu și cu întoarcere pe Bulevardul Eroilor și acoperă cinci zone importante corelate cu temele propuse.

Citeste și:  Brașovul, în competiția pentru un viitor verde: printre cele 15 orașe din România care visează la neutralitate climatică

Programul complet și toate detaliile despre filme și activități vor fi comunicate pe www.culmeafestival.ro, precum și pe Facebook și Instagram.
CULMEA – primul festival pe teme de mediu pentru copii și tineri, derulează CINEMATECA CULMEA – o cinematecă lunară care se va desfășura în perioada mai – septembrie 2024.

Ideea Cinematecii s-a născut odată cu prima ediție a festivalului CULMEA: Film și educație de mediu, care a avut loc la Brașov între 6-10 septembrie 2023. Peste 300 de copii și adulți au participat la proiecții de scurt și lungmetraje premiate la marile festivaluri de film.

CULMEA: Film și educație de mediu este primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor.
CULMEA: Activism comunitar de mediu este un proiect finanțat de Municipiul Brașov.
Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Municipiului Brașov și nu implică nici o
responsabilitate din partea acestuia.

Citeste și:  Autoturism de lux, căutat de autoritățile din Germamia, descoperit de poliţiştii de frontieră în România

CINEMATECA CULMEA: Filme europene și educație de mediu este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.