Germania, Franța și Olanda nu sunt pregătite pentru implementarea sistemului de control la frontieră programat pe 10 noiembrie

Germania, Franța și Regatul Țărilor de Jos au avertizat Comisia Europeană că noul Sistem de Intrare/Ieșire (EES) nu este pregătit pentru lansarea pe 10 noiembrie, a raportat luni dpa.

Cele trei state membre sunt în discuții cu Comisia Europeană pentru stabilirea unui nou calendar de implementare a sistemului, a declarat un diplomat al UE duminică pentru dpa.

Avertismentele cu privire la EES și îngrijorările industriei turismului privind posibile perturbări majore au fost raportate pentru prima dată de ziarul britanic Financial Times.

Germania, Franța și Regatul Țărilor de Jos au avertizat că sistemul nu este suficient de stabil, iar testele naționale necesare pentru implementarea EES nu au fost încă efectuate.

Citeste și:  România, prezentă la Summitul Francofoniei de la Paris în perioada 2-6 octombrie 2024

Un diplomat al UE a menționat că 40% din traficul care va fi afectat de noul sistem va trece prin aceste trei țări.

Sistemul EES solicită cetățenilor din țările terțe care sosesc în UE să își înregistreze la aeroporturi datele personale, precum imagini faciale și amprente digitale.

Obiectivul EES este de a îmbunătăți înregistrarea trecerilor de frontieră, refuzurilor de intrare și de a digitaliza procesul de ștampilare a pașapoartelor, facilitând identificarea călătorilor care depășesc perioada de ședere permisă de viză.

De asemenea, sistemul va permite utilizarea pe scară mai largă a serviciilor de auto-înregistrare și a controalelor automatizate la frontieră.

Responsabilitatea pentru pregătirea, dezvoltarea și gestionarea operațională a EES revine agenției UE pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție, eu-LISA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.