Centrul Cultural Apollonia: evenimentele săptămânii @ 16-19 octombrie 2024

Miercuri, 16 octombrie: „Muntele Tâmpa – simbol al Braşovului”, vernisaj

Joi, 17 octombrie: „Flashes” – vernisaj, debutul programului Apollonia New – Vizual şi „Escape / Points of view” – vernisaj

Vineri, 18 octombrie: SETbv 3.0 şi Apollonia Jazz Series – Amphitrio

Sâmbătă, 19 octombrie: SETbv 3.0 şi vernisaj „Elena Murariu: Libertate, te iubim!”

Expoziţie de fotografie: Muntele Tâmpa – simbol al Brașovului

  • Vernisaj: miercuri, 16 octombrie 2024, ora 18:00
  • Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Brașov (sala Doinea Cornea)
  • Perioadă de vizitare: 16 -30 octombrie 2024
  • Expun: Nicolae Iosif Trif, Mateia Ghițescu, Andreea Pașca, Alexandru Ghițescu, Ernő Ungvari, Hugó-Áron Pilbáth, Alexandru Bulgariu, Daniel Ursache, Robert-Antonio Anghel, Radu Ursu, Andrei Ursu.

Organizaţia GeoEcologică ACCENT a inițiat concursul de fotografie cu imagini realizate în aria naturală protejată Muntele Tâmpa. Cele mai apreciate 30 de imagini au fost selectate de un juriu format din Ana Moiceanu (UNATC București – fotograf și cineast profesionist) și Mihai Moiceanu (PhotoTOUR Brașov – fotograf și cineast profesionist) şi vor fi expuse în cadrul unei expoziţii și eveniment tematic, la Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură

Expoziţia pune în evidenţă flora, fauna și peisajul Muntelui Tâmpa, arie protejată încă din anul 1962, rezervaţie naturală de interes naţional începând cu anul 2000 şi sit de importanţă comunitară, după cum a fost desemnat în 2007. Cu o suprafață de 214 hectare, Muntele Tâmpa face parte din rețeaua Natura 2000, rețea ecologică europeană de zone protejate.

Un număr mare dintre speciile de floră și faună de pe teritoriul ariei naturale sunt protejate la nivel european și național. Printre acestea se numără: Papucul doamnei (Cypripedium calceolus), Mătăciunea (Dracocephalum austriacum), Stânjenelul bărbos (Iris aphylla ssp. Hungarica), Ursul brun (Ursus arctos), Buhaiul de baltă cu burta galbenă (Bombina variegata), Croitorul alpin (Rosalia alpina).

Activitatea face parte din proiectul intitulat „Împreună pentru Muntele Tâmpa – simbol al Brașovului”, ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare și informare a populației (localnici și turiști) privind importanța ariei naturale protejate Muntele Tâmpa (ANPMT), un simbol pentru Municipiul Brașov. Se urmăreşte totodată promovarea unei atitudini prietenoase față de natură și faţă de speciile protejate din aria naturală Muntele Tâmpa.

Apollonia New – Vizual, noul program al Centrului Cultural Apollonia, devine o platformă pentru tinerii artişti debutanţi

Centrul Cultural Apollonia anunţă debutul programului Apollonia New – Vizual, proiect care îşi propune să redefinească scena artei contemporane, creând o platformă esențială pentru tinerii artiști vizuali emergenți și debutanți.

În Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, în sala Mișu Popp, se deschide un spațiu dedicat inovării și expresiei libere. Acest program nu doar expune lucrările unor creatori aflați la început de drum, ci aduce în prim-plan viziuni inovative, manifestări estetice care conturează viitorul artei ultracontemporane.

Programul Apollonia New – Vizual este mai mult decât o simplă oportunitate de expunere: el reprezintă o invitație la cunoașterea lumilor lăuntrice și la exprimarea liberă a gândurilor ce transcend vizibilul. Fiecare expoziție devine un act de revelație, un statement al noilor generații de artiști, deschizând privitorului orizonturi neexplorate ale creativității și manifestându-se ca o prefigurare a viitorului în arta vizuală.

FLASHES – prima expoziţie din cadrul Apollonia New – Vizual

Vernisaj: 17 octombrie, ora 18:00

Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Sala Mişu Popp

Perioadă de vizitare: 17 octombrie – 7 noiembrie

În data de 17 octombrie, la ora 18:00, vă invităm la Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, în Sala Mişu Popp, unde va avea loc vernisajul expoziţiei Flashes – debutul programului Apollonia New – Vizual. Expoziția cuprinde lucrări de licență ale absolvenților programelor de studiu: Pictură, Arte Decorative, masterat în Arte Plastice și Multimedia, și masterat în Design de Obiect: Modă și Ambient, din cadrul Departamentului de Arte Vizuale al Facultății de Arte, Universitatea Oradea.

  • Conceptul picturilor Adelei Durgheu tratează cu sensibilitate și profunzime tragismul Holocaustului rromilor, exprimând plastic durerea, rezistența și speranța acestora în fața agresiunii.
  • Lucrările absolventei Mihuț Eszter fac trimitere la regăsirea identității pierdute ale omului care se confruntă cu traversarea mai multor medii, văzute ca spații tranzitorii ale inițierii, în căutarea unei lumi ideale.
  • Proiectul lui Ștefan Popovici pleacă de la ideea că ruina este un martor important al trecutului, un nucleu de istorie care arată că urmele lăsate de noi vor rămâne stratificate în aceste structuri pentru mult timp.
  • Proiectul de artă decorativă al Martei Mociar este inspirat din lumea fluturilor, evocând metamorfoza, efemeritatea și libertatea. Această lume a formelor dinamice sugerează, de asemenea, bucuria de a fi în armonie cu natura și diversitatea formelor sale de viață.
  • Instalația textilă ambientală a Lidiei Paleu, compusă din perne croșetate, coduri de bare și coduri QR, surprinde procesul de marketing toxic. Mesajul lucrării este redat prin aceste semne care se repetă obsesiv pe 12 perne, sugerând dependența de consum a individului.
  • Proiectul de artă textilă al Almei Pristoleanu explorează lumea subtilă a senzațiilor tactile, având ca punct de plecare reprezentarea moliei, o creatură nocturnă aflată în conflict cu tehnica aleasă, vietatea fiind cunoscută pentru distrugerea materialelor textile.
  • Lămpile ambientale ale Anei Cristina Fazecaș, inspirate de anotimpuri, au capacitatea de a transforma spațiile, intensificând conexiunea noastră cu natura și ritmurile sale ciclice.
Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Coordonatori: Conf. univ. dr. Paul Blânda, Conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu, Lect. univ. dr. Olimpia Urdea.

ESCAPE / Points of view

Vernisaj: 17 octombrie, ora 19:00

Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură

Perioadă de vizitare: 17 octombrie – 13 noiembrie

Expun: Mihaela Tătulescu și Radu Tîrnovean

Cei doi artiști orădeni vă provoacă la meditație și vă invită să vizionați propriile rezolvări vizual-plastice legate de problematica evadării individului dintr-o societate plină de frământări și contraste, care îi proiectează ideea că este doar un ins dintr-o masă, nesemnificativ și fără valoare.

Radu Tîrnovean, clujean ca origine, cu studii de Artă Sacră, Istoria și Teoria Artei, Sculptură și Ambient la Universitatea din Oradea, membru al UAPR-Filiala Oradea, foloseşte cu multă abilitate asamblările diferitelor materiale, dovedind măiestrie în cunoaşterea limbajului plastic şi a posibilităţilor expresive ale materialelor.

De la obiecte găsite şi recompuse, până la piese de concept, toate poartă patina unor timpuri trecute ce transmit mesaje prezentului. Sculpturile și instalațiile sale se înscriu între sacru și contemporan-profan, invitând la o călătorie inițiatică.

Mihaela Tătulescu, cadru didactic al Facultății de Artă Oradea, absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția Tapiserie, membră a UAPR-Filiala Oradea, experimentează într-o zonă a Fiber Art-ului, a instalației, dar și a picturii cu tușe gestuale, ancorate în discursul plastic contemporan, cu problematici de interes general – ideea de uniformizare și de însingurare a individului într-o societate dezgolită de simboluri, involuţia unei mulţimi, dar şi încercarea unei evadări din interiorul unui sistem în care orizontul se transformă încet, dar sigur într-un spaţiu al izolării spirituale. – Victoria Ţăroi Galbenu, curator

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Apollonia Jazz Series revine!

Turneul Internațional Amphitrio – What Freedom Sounds Like

Când: 18 octombrie, ora 19:00

Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Sala Parter

What Freedom Sounds Like marchează împlinirea a 35 de ani de la eliberarea din regimul comunist din România, celebrând trei decenii și jumătate de libertate artistică. În acest context, Amphitrio lansează cel mai recent album al său, Timelines, care cuprinde opt compoziții cu influențe din folclorul a opt ţări fost comuniste (România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Slovacia, Cehia, Polonia și Germania). Compozițiile de pe acest album își dezvăluie propriile povești, inspirate de legende naționale și de obiceiuri și tradiții care stau la baza identității fiecărei țări. Albumul își propune astfel să promoveze identitățile naționale, evidențiind autenticitatea și unicitatea fiecărei țări, și oferind, totodată, o perspectivă muzicală proaspătă asupra patrimoniului cultural din Europa Centrală și de Est.

Amphitrio este un proiect de jazz contemporan inițiat în anul 2020, avându-i în componență pe pianistul și compozitorul Andrei Petrache, basistul Mike Alex și percuționistul Philip Goron, instrumentiști cu o fundație solidă în muzica clasică și alternativă. Repertoriul Amphitrio conține piese originale scrise de Andrei Petrache într-o zonă a jazz-ului modern, cu influențe din jazz-ul nordic contemporan și culori balcanic-orientale, dar și amprente din heavy rock și muzică electronică. Prin lansarea celor două albume de debut, Points și Seasons (2023), Amphitrio a început să exploreze tot mai multe subgenuri ale domeniului electro-groove, continuând astfel să își extindă orizontul creativ, iar, odată cu lansarea celui de-al treilea album muzical, Timelines (2024), trio-ul își lărgește și mai mult aria stilistică.

SETbv 3.0, primele evenimente în format fizic

În datele de 18 şi 19 octombrie, la Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură şi Modern vor avea loc primele evenimente în format fizic din cadrul SETbv 2024: Braşov Science, Education & Technology. Primul festival de știință și educație din Brașov a revenit pe 8 octombrie şi se desfăşoară până în data de 17 decembrie 2024 în mai multe locuri din Braşov, dar şi în mediul online. A treia ediţie a festivalului este organizată de Asociația District Hub și Centrul Cultural Apollonia şi vă propune 16 zile de evenimente educaţionale, culturale şi ştiinţifice, pe teme precum Inteligenţa Artificială, educaţia climatică, filosofia, jurnalismul, antropologia sau inovația științifică.

Programul zilei de 18 octombrie

15:00 – 16:30 Seminarul de Filosofie | Problema Ființei (când te trezești și nu înțelegi unde te afli): Platon – Aristotel

Susținut de Adrian Sandu, Asociația District Hub

Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Sala Doina Cornea, Et. 2

Linkul de înscriere este disponibil aici.

17:30 – 19:00 Dialogurile SETbv | Cum și ce transmitem prin istorie?

Invitat: Andrei Pogăciaș, Moderator: Andrei Pena

Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Sala Ion Popescu Topolog, Etajul 1

19:30 Proiecție de scurtmetraje | Cel mai frumos colț din lume / The most Beautiful Corner of the World. Regia: Robert Mihály, Slovacia, 2022

 Vox populi. Regia: Josef Sveida, Republica Cehă, 2022

Dialog cu publicul moderat de Alexandru Funieru

Locaţie: Centrul Cultural Apollonia – Modern

Programul zilei de 19 octombrie

14:00 – 16:30 Workshop | Cultură politică și manipulare în spațiul public

Susținut de Oana Manițiu, Adrian Sandu, Asociația District Hub

Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Sala Doinea Cornea, Etajul 2

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

Linkul de înscriere este disponibil aici.

17:30 – 19:00 Dialogurile SETbv | Din calcul altruist. Etica și politica altruismului eficace

Susținut de Emanuel Socaciu

Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Sala Doinea Cornea, Etajul 2

Programul complet al festivalului SETbv este disponibil pe site-ul https://setbv2024.districthub.ro/

Elena Murariu – Libertate, te iubim!

Vernisaj: 19 octombrie, ora 18:00

Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Sala Ion Topolog

Perioadă de vizitare: 19 octombrie – 17 noiembrie

„Libertate, te iubim!” este un strigăt sublim care s-a auzit în zorii însângeraţi ai libertăţii noastre, la căderea regimului dictatorial comunist din România. Expoziţia căreia i-am dat acest nume este o acţiune de comemorare a eroilor şi martirilor din decembrie 1989, moment de la care se împlinesc 35 de ani. Totodată, sunt comemoraţi mucenicii şi mărturisitorii din închisorile comuniste şi lagărele de muncă, precum şi toţi cei care s-au împotrivit sau au suferit din cauza prigoanei comuniste.

Proiectul este articulat din lucrări de grafică inspirate din miniaturile medievale în care sunt transcrise scurte texte foarte puternice, condensate ca nişte apoftegme din Pateric, ale unor mărturisitori din spaţiul concentraţionar comunist cum ar fi: Constantin Florin Pavlovici, Nicolae Steinhardt, Alexandr Sojeniţîn, Sergiu Mandrinescu, Valeriu Anania, Lena Constante şi alţii. Aceste mărturii transpuse într-o manieră caligrafică, caligrafie care atenţionează cumva cititorul asupra valorii textului pe care-l parcurge, sunt însoţite de ilustraţii care tâlcuiesc şi amplifică sensurile rândurilor scrise, mărturia despre „viaţa vie”.

Pe lângă temele suferinţei: foamea, frigul, tortura, claustrarea, singurătatea, batjocorirea omului de către om, sunt zugrăvite şi bucuriile pe care, în mod paradoxal, le-au avut deţinuţii politic, bucurii fără de care nu ar fi rezistat în acel iad. Lumea spirituală a fost un refugiu salvator pentru mulţi, ajutarea aproapelui le-a adus bucurie şi sens, iar descoperirea prin rugăciune şi viaţă smerită a Împărăţiei lui Dumnezeu din sufletele lor le-a deschis calea mântuirii, unii ajungând sfinţi.

Cum pildele Mântuitorului vorbesc în primul rând despre Împărăţia lui Dumnezeu, cea atât de mult căutată de cei încarceraţi, am alăturat lucrărilor despre închisorile comuniste o serie de lucrări consecinţă a unui proiect editorial concretizat în volumul „Parabolele Mântuitorului, cuvânt şi imagine”. Astfel, multe pilde precum Bunul samaritean, Lumina şi întunericul, Poarta strâmtă, Comoara ascunsă alăturate temei carcerale dominante a expoziţiei se integrează firesc, amplifică şi nuanţează sensurile creând adevărate ferestre de lumină revelatoare.

Alături de lucrările de grafică, sunt expuse şi o serie de fotografii ale unor tineri eroi ucişi în decembrie 1989, tineri care au strigat „Libertate, te iubim!”. Cum amintirea lor începe să se şteargă din mentalul colectiv asemenea fotografiilor ceramice care-şi pierd pigmentul de pe crucile din cimitirele eroilor, am ales în mod simbolic câteva chipuri ale acestor eroi şi le-am aşezat în contextul expoziţiei despre gulagul românesc.

Temele expuse sunt grele şi încă iscă multe controverse, în ciuda zecilor de ani care s-au scurs de la aceste evenimente. Aceasta arată că rănile sunt încă sângerânde. Demersul meu plastic nu este unul al judecăţii, ci se vrea a fi un balsam vindecător care să ajute cât de puţin la cicatrizarea acestor răni.

Expoziţia este un îndemn la neuitarea suferinţelor celor cărora le datorăm libertatea, o ieşire din indiferenţa care se aşterne peste eroi şi martiri, un proiect de pomenire şi un leac împotriva periculoasei amnezii istorice. – Elena Murariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.