A fost ridicat plafonul la 140.000 euro pentru apartamentele și casele care se pot încadra în TVA de 5%. Cererea pentru apartamentele cu 3 camere, în creștere la Alphaville Arena Brașov

Principala modificare care se aplică încă de la începutul anului 2022 în privința TVAului pentru locuințeține de plafonul maxim până la care se aplică cota de taxare redusă.Astfel, începând de anul acesta se pot achiziționa case sau apartamente de până la 700.000 lei, echivalentul a puțin peste 140.000 euro cu TVA 5 %.

Potrivit dezvoltatorului imobiliar brașovean Alphaville Arena, în ultima perioadă s-a simțit o creștere semnificativă a solicitărilorpentru apartamentele cu 3 camere, grație promulgării acesteilegi. Aspect care confirmă că a existat întotdeauna interes pentru locuințele spațioase, însă oamenii au așteptat promulgarea legii pentru a face o astfel de achiziție. Alphaville Arena punctează faptul că atracția pentru aceste tipuri de apartamente vine în general de la familii cu copii.

Alphaville Arena asigură calitatea și confortul, prin mărci Premium, oferind o mulțime de motive pentru care alegerea unei astfel de locuințe reprezintă soluția ideală pentru viitorul familiei. Alphaville Arena reprezintă un concept architectural unic, cu apartamente noi, confortabile, spațioase şi pline de energie pozitivă, un nou proiect de regenerare urbană, zonă verde, locuri de joacă pentru copii, un program afterschool și locuri de parcare. Ansamblu rezidențial Alphaville Arena este primul cartier rezidențial Smart din Brașov, fiind situat în apropiere de Stadionul Tineretului pe fosta platformă industrială Fartec.

Citeste și:  Creșa Brașov promovează educația pentru mediu prin "Săptămâna Verde"

Iată care sunt principalele modificări care s-au adus cotei de TVA 5% pentru locuințe, respectiv al majorării plafonului de TVA:

• Plafonul până la care puteți cumpăra o locuință cu TVA de 5% a fost ridicat la 700.000 lei.

• Veți putea achiziționa o singură locuință cu TVA de 5%, care se încadrează in plafonul de 450.000 – 700.000 lei, singur sau împreună cu altă/alte persoane fizice. În ceea ce privesc apartamentele mai ieftine de 450.000 lei, acestea se pot cumpara în număr nelimitat atâta timp cât sunt mai mici de 120 mp. Ele beneficiziază în continuare de 5% TVA.

• S-a înființat Registrul persoanelor fizice care au achiziționat locuințe cu cota redusa de TVA de 5%, care se încadrează în plafonul de 450.000 – 700.000 lei, începând cu 1 ianuarie 2022. Până în momentul în care acest registru intrăîn funcțiune, clienții dau declarații notariale pe propria răspundere cu privire la achiziția locuințelor cu respectarea condițiilor de acordare TVA 5%.

Citeste și:  Ghidul de finanțare pentru sprijinirea investițiilor destinate producției de compost pe bază de gunoi de grajd și alte deșeuri agricole compostabile a fost pus în consultare publică

Atenție la antecontracte! În cazul în care s-a semnat un antecontract pentru un apartament în care este menționat TVA 19%, acesta se recalculează în momentul finalizării tranzacției și semnarea contractului de vânzare-cumparare, conform legii în vigoare, fiind recalculate atât pentru suma plătită în avans, cât și pentru suma rămasă de plată.

Se poate achiziona și Locul de parcare cu TVA de 5%?

Da! Locul de parcare beneficiază și el de TVA 5% atâta timp cât achiziția lui se face concomitent cu apartamentul, prin același contract de vânzare și nu depășește plafonul de 700.000 lei.

Documentul oficial, respectiv Ordonanța de Urgență care introduce aceste modificări referitoare la Cota de TVA de 5% pentru locuinte, respectiv la majorarea plafonului la 700.000 lei, poate fi consultat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.