A murit marele compozitor Eugen Doga

Compozitorul basarabean Eugen Doga s-a stins din viață astăzi, 3 iunie, la vârsta de 88 de ani. Autor a sute de lucrări muzicale și laureat a peste 20 de premii și distincții internaționale. Activitatea sa artistică a avut un impact semnificativ în Republica Moldova și România, dar și în alte țări din lume.

„Eugen Doga a plecat, astăzi, să compună muzică pentru îngeri. Tristă zi de vară. Dumnezeu ni l-a luat la el pe Eugen Doga. Când, în mod firesc, ar fi trebuit să celebrăm viața, ne luăm rămas-bun de la cel care a transformat sunetul în lumină: compozitorul, pedagogul, omul de cultură Eugen Doga. A plecat în tăcerea cerească cel care ne-a făcut cunoscuți în lume prin muzica sa nepământeană, vibrând între Eminescu și lacrimă, între vals și eternitate”, a transmis Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Maia Sandu a transmis sincere condoleanțe familiei, apropiaților și tuturor celor care l-au cunoscut pe compozitor.

„Am aflat cu tristețe despre decesul marelui Eugen Doga. Am crescut pe melodiile din filmul „Maria Mirabela” și am plâns ascultând muzica din ‘Lăutarii’. Purtăm cu noi pretutindeni celebrul vals „Gingașa și tandra mea fiară” (din filmul lui Emil Loteanu) și recunoaștem compozițiile maestrului de la primele note”, a spus Maia Sandu.

Citeste și:  Președintele Nicușor Dan ar trebui să nominalizeze săptămâna aceasta un nou premier

Pentru a-i aduce un omagiu maestrului, ziua funeraliilor sale va fi declarată zi de doliu național în Republica Moldova.

Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria. A studiat la Colegiul de Muzică din Chișinău și Conservatorul local, specializându-se în violoncel. După o paralizie la brațul stâng, a renunțat la cariera de interpret și s-a orientat spre compoziție. În paralel cu studiile, a activat ca pedagog și a scris un manual de teorie muzicală, utilizat și astăzi.

Recunoscut internațional, Eugen Doga a compus muzica pentru peste 200 de filme, inclusiv capodoperele „Lăutarii”, „Șatra”, „Dulcea și tandra mea fiară” și „Un om într-o lume mare”, apreciate la festivaluri precum cel de la Cannes. A creat, de asemenea, opere, simfonii, romanțe și muzică de balet – printre care coloana sonoră din „Luceafărul” – precum și din producții animate ca „Maria Mirabela” și „Guguță”.

Citeste și:  Mii de alergători au luat startul la cea mai mare cursă cu obstacole a comunității „Brașov Heroes”

Pe plan civic, Doga a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, susținător al unirii cu România și critic al separatismului transnistrean.

Maestrul Eugen Doga este laureat a peste 20 de premii și distincții naționale și internaționale. În Republica Moldova, a fost decorat cu cele mai înalte distincții de stat, printre care Ordinul Republicii (1997), Premiul de Stat (2008) și Medalia „Mihai Eminescu” (2000), alături de titlurile de Artist al Poporului și Cetățean de onoare al municipiului Chișinău. În anul 2017, Eugen Doga a fost decorat cu Medalia de aur „Meritul științific” de către Academia de Științe a Moldovei.

Pe plan internațional, Doga a fost recunoscut drept Artist al Poporului al URSS (1987), a primit Premiul de Stat al URSS pentru compozițiile sale și a fost decorat de statul român cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor, dar și cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer. Eugen Doga este și membru de onoare al Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg, Austria.

Citeste și:  Informare – Acțiuni de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în Municipiul Brașov, efectuate de SC Coral Impex SRL în perioada 16 – 30 iunie 2025

De asemenea, a fost distins cu ordine și medalii importante în Rusia (Ordinul „Aleksandr Nevski”Pentru merite în fața Patriei), în Kârgâzstan (Ordinul „Danaker”), iar în SUA a primit Medalia de aur „Personality-2000”. În 2007, a fost onorat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale cu un certificat de excelență pentru aportul său la patrimoniul muzical universal.

În semn de recunoaștere a operei sale, anul 2007 a fost declarat „Anul Eugen Doga” în Republica Moldova, iar o stradă din centrul Chișinăului, o școală de muzică și o monedă comemorativă îi poartă numele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.