A murit profesorul Ion Popescu-Topolog!

Colegiul Național Andrei Şaguna a anunțăt, recent, pe pagina de Facebook, că profesorul şi fostul director al unității de învățământ, Ion Popescu-Topolog, a trecut la cele veşnice.

Colectivul Colegiului National “Andrei Saguna” a primit cu profunda durere vestea trecerii la cele veșnice a profesorului și fostului director, Ion Popescu-Topolog. Spirit clasicizant, enciclopedic, puternic atasat etosului școlii noastre, Dl Profesor lasă un gol adânc in inima comunității șaguniste. Dumnezeu sa-l odihneasca în pace!”, au scris reprezentanții Colegiului Andrei Șaguna.

Ion Popescu Topolog s-a născut în data de 27 decembrie 1933 în comuna Berislăvești, județul Vâlcea și s-a stabilit în Brașov în 1956, ca profesor de limba și literatura română la Liceul Șt. O. Iosif din Rupea, unde a predat până în anul 1960. Timp de 2 ani a fost secretar studii muzicale la Teatrul Muzical Brașov, iar din 1962, profesor la Colegiul Național Andrei Șaguna, până în 2001. În perioada 1991-1996 devine directorul aceluiași colegiu.
În anul 1996 predă Estetică pentrul anul IV de studii la Facultatea de Filologie Brașov, devenind profesor colaborator.
În 1998 este director fondator al Editurii și Revistei „Dealul Melcilor“, iar din 2002 până în 2004 lector universitar la Facultatea de Jurnalism a Universității Româno-Canadiene din Brașov.
A fost consilier local și președinte al Comisiei de Cultură, Învățământ, Culte, Știință, Sport din cadrul Consiliului Local al Municipiului Brașov în perioada 1990-2000, iar între 2000 și 2004 este secretar al Comisiei de Cultură, Învățământ, Culte, Știință din cadrul Consiliului Județean Brașov, în calitate de consilier județean. Este inițiatorul multor acțiuni culturale în Grecia, la Atena și Salonic.
În ceea ce privește activitatea literară și științifică, Popescu Topolog Ion este autor de romane, povestiri, poeme. Prima lucrare importantă este romanul istoric „Lovituri din umbră“, publicat în 1967. Anul următor publică la Editura pentru Literatură, Colecția Luceafărul, povestirile „O parte din continent“. Alte lucrări de seamă sunt romane precum „Denisa“, „Torna, torna, fratre!“, „Pașii“, „Cicoarea“, „Urmașii lui Euclid“, „Chemarea țărmului la Acvileia“, „Tatăl și Fiul“.
A scris și publicat numeroase lucrări științifice în reviste precum Luceafărul, Tribuna, Astra, Argeș, Convorbiri Literare, Gazeta de Transilvania, Transilvania, Contemporanul, România Literară.
A primit în mai multe rânduri distincții ale Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. În anii 1977, 1995 și 2005 i se acordă Premiul pentru proză. În 1982 primeşte Premiul pentru literatură pentru copii, iar în 2004, premiul „Opera Omnia“. În 2015 primește premiul Cartea anului, pentru romanul „Judith“.
Prin prisma activităților sale, domnul profesor-scriitor Popescu Ion Topolog a fost un important reprezentant al culturii brașovene și o personalitate emblematică a Municipiului Brașov.

Citeste și:  Caravana Shakespeare sosește la Brașov și aduce, în premieră, „Operele complete ale lui Shakespeare”

One thought on “A murit profesorul Ion Popescu-Topolog!”

  1. Dumnezeu sa-l ierte și sa-l odihnească în pace ! L-am avut profesor de ROMÂNĂ la liceul ANDREI ȘAGUNA în anul școlar 1975-76, clasa a IX-a. Era foarte exigent, foarte bun pedagog, metode diversificate de predare și examinare, corect, dar si profund îndrăgostit de literatura română, iar gramatica era lege ! La Bolintineanu a dat 4 la jumătate din clasă, pentru ca nu i-am citit opera și am scris compunerea copiind din ANALIZE LITERARE și STILISTICE. Mie mi-a dat 5, pentru ca am insistat ca am cel puțin o fraza conceputa de mine și nu copiata. Apoi, pe 24 ianuarie am făcut istorie la română, și iar a dat o grămadă de 4 celor care n-au știut ce zi era. Eu fiind la V, mi-a venit rândul la urmă. După ce i-am zis de Unirea Mică, m-a pus sa cant Hora Unirii. Am cantat-o toată! Mi-a dat 10. La CIOCOII VECHI SI NOI am citit-o și mi-a plăcut, iar compunerea a ieșit de 10. A prezentat-o la Simpozionul Literar, iar la sfârsitul anului mi-a dat premiul pentru literatură.
    Mare OM !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.