Absolut fabulos! Brașovul, surprins într-un mod unic

De curând, Muzeul Județean de Istorie Brașov a reamenajat expoziția permanentă de la Bastionul Țesătorilor, aducând piesele istorice în lumina reflectoarelor! Astfel, noile tehnologii susțin un „ghidaj” format din mapping show, proiecții video, aplicații interactive și realitate virtuală!
„Refresh”-ul expoziției din cel mai iubit bastion istoric al brașovenilor a fost realizat în cadrul proiectului „Brașovul / 3 M”.

Proiectul cultural „Brașovul / 3 M” este un demers inter și multidisciplinar, prin care patrimoniul istoric material reprezentat atât de machetele expoziției tematice din Bastionul Țesătorilor, cât și de însuși Bastionul Țesătorilor, reper al turismului cultural național, a devenit sursă de cercetare, admirație, inspirație, educație și creație pentru tinerii implicați în activitățile proiectului și, la finalul proiectului, destinație preferată a vizitatorilor.


Conceptul proiectului „Brașovul / 3 M” a fost și rămâne prezentarea patrimoniului istoric arhitectural al Brașovului pe trei machete, în trei „dimensiuni” istorice ale orașului, Medieval, Modern și Muncitoresc, prin trei tipuri de acțiuni: Media digitală, Modul de arhitectură și Modul de amenajare expozițională.
Punctul de plecare al proiectului a fost macheta „Cetatea Brașovului în perioada medievală”, operă a profesorului de desen sas Johann Hermann, realizată în 1896, care poate fi considerată prima amenajare de tip muzeal din istoria muzeelor brașovene. Prin „Brașovul / 3 M”, această piesă simbol a patrimoniului brașovean a fost pusă în valoare cu ajutorul unei instalații multimedia. Reamenajarea expozițională a inclus și a doua machetă a expoziției permanente din Bastionul Țesătorilor, operă a muzeografilor brașoveni ai Muzeului Regional Brașov, realizată în 1961, cu ocazia deschiderii bastionului ca secție a muzeului. Macheta din perioada comunistă prezintă cartierul românesc al Brașovului modern, Șcheiul în jurul anului 1900.
Conceptul de a da „formă” istoriei Brașovului pe trei machete a fost împlinit prin macheta Brașovului muncitoresc, realizată în cadrul a două module cultural-educative la care au participat tineri cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani: un modul de arhitectură și un modul de amenajare expozițională.
În timpul vacanței de vară, 40 de elevi curioși, selectați în urma unui apel al muzeului, coordonați de doi arhitecți, au avut oportunitatea să participe la un training de istorie aplicată, un proiect de studiu și design al orașului din perspectiva educației pentru patrimoniul istoric, și să-și dezvolte abilități de amenajare expozițională, modelare digitală și print 3D. Cele două module educative ale proiectului s-au condiționat și susținut reciproc, iar rezultatul final s-a concretizat chiar în macheta orașului muncitoresc, realizată prin print 3D, la o scară de 1:2.500.
Istoria 3 D a Brașovului anilor 1980 a fost întregită de machetele unor clădiri reprezentative pentru oraș, construite la sfârșitul perioadei interbelice și în perioada comunistă: Aro Palace, Casa Armatei, Teatrul de Stat, uzinele „Steagul Roșu”, Blocul Tineretului, Uzinele „Tractorul”, Gara CFR de călători, MODAROM, Spitalul Județean Brașov, magazinul universal „Brașov”, „Universitatea” de pe Dealul Morii.
Ultimul ,,M” al Brașovului 3/M a ocupat sala situată în subsolul Bastionului Țesătorilor, cu această ocazie muzeul inaugurând o nouă sală de expoziții temporare.
Sala „tradițională” de expoziții a bastionului a fost animată de o instalație interactivă aplicată pe cele două machete istorice, iar holul sălii găzduiește pentru vizitatori o „sală de arme”, formată din replici de arme medievale și o realitate virtuală, un „poligon” pentru un arc medieval.
Până la sfârșitul anului 2019, expoziția va fi întregită cu un modul de prezentare a armelor din perioada medievală, deținute de Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Proiectul „Brașovul / 3 M” este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul ariei tematice „Patrimoniul cultural material”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.