Acțiuni organizate și desfășurate de către polițiștii brașoveni

La data de 27 aprilie 2022, în intervalele orare 09.00-14.00 și 16.00-21.00, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Biroul Rutier au organizat și desfășurat activități ce au avut ca scop verificarea respectării de către conducătorii de biciclete și de trotinete electrice a prevederilor legale incidente domeniului rutier, informarea acestora cu privire la riscurile la care se expun dacă nu sunt respectate normele legale în vigoare și prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați utilizatori ai unor astfel de vehicule.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii brașoveni au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea normelor legale stipulate în O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Dintre cele 23 de sancțiuni contravenționale aplicate, 15 au fost pentru nerespectarea prevederilor legale de către conducătorii de biciclete și 8 pentru nerespectarea normelor legale de către conducătorii de trotinete electrice.

  • Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de biciclete și trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru biciclete, atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.
  • Acestea trebuie conduse numai pe un rând când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.
  • Conducătorilor de trotinete și biciclete le este interzis să circule cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului sau a altor substanțe. În cazul deplasării cu trotinete electrice, conducătorilor acestora le este interzis să circule fără a menține contactul cu solul sau de a circula cu acestea când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.
  • Bicicletele și trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice, trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.
  • Transportul pasagerilor pe trotinete este interzis!
  • Pe timpul conducerii unei biciclete sau a unei trotinete electrice este obligatoriu ca ambele mâni să fie să se afle pe ghidon.
Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

Nerespectarea normelor legale incidente circulației pe drumurile publice a bicicletelor și a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează în conformitate cu prevederile stipulate în O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.