Adrian Szabo, antrenorul coordonator al secției de fotbal de la Corona, a predat la cursurile pentru Licența PRO

Coordonatorul secției de fotbal de la Corona Brașov, Adrian Szabo, a predat un modul la cursurile Școlii Federale de antrenori Licența PRO, din cadrul Federației Române de Fotbal.

Adrian Szabo a avut în față, de această dată în mediul online, din cauza pandemiei, nume mari din fotbalul românesc, cum ar fi Adrian Mutu, Mirel Rădoi, Nicolae Grigore, Dorin Goian, Dinu Todoran, Vali Negru, Octavian Chihaia și mulți alți foști fotbaliști cunoscuți care au urmat cariera de antrenor.

De aproape patru ani, coordonatorul secției de fotbal de la Corona Brașov, este colaborator al Școlii Federale din cadrul federației, și spune că este o mare bucurie dar și o mare mândrie să poată împărtăși din experiența lui unor foști mari fotbaliști ai României.

„În perioada în care Dan Apolzan a condus școala de antrenori, în ultimii 2 ani din cei 4 în care am activat, am răspuns și organizat licenta PRO împreună cu el. M-a bucurat, desigur, această postură, pentru că mi-a dat posibilitatea să fiu alături de antrenori tineri dar cu personalitate și mare experiență ca și fotbaliști la nivelul ligii I sau internațional, și chiar la nivelul echipei naționale.

Sunt emoții dar expertiza mea în timp m-a făcut să știu să mi le stăpânesc, să mi le controlez, sunt stăpân pe mine în ceea ce fac pentru că am deja o rutină. În același timp, mă mândresc și sunt foarte bucuros că munca mea la nivel de copii si juniori, la nivel de seniori, și aici ca o paranteză, puțină lume știe că am activat la nivel de seniori și în străinătate, chiar dacă cei mai mulți mă asimilează cu o perioadă scurtă la nivel de seniori. Ei bine, această experiență a făcut să îmi fie recunoscută munca.

Citeste și:  Alexandru Bologa este campion paralimpic la judo

Fără falsă modestie eu mă consider un om corect, un om foarte serios în ceea ce fac și probabil că acestea, la fel ca alte calități pe care probabil le am, au fost apreciate. Cred că este un cumul care a făcut ca acum să mă aflu în această postură, de a susține aceste cursuri de licență, de care mă bucur foarte tare”.

Adrian Szabo este de părere că fiecare antrenor ar trebui să fie la curent cu tot ce se întâmplă în fotbal în întreaga lume.

“Cred că fiecare antrenor ar trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă în lume în ceea ce privește fotbalul și antrenamentul de fotbal. Spun asta pentru că tot ceea ce azi este nou, mâine s-ar putea să fie vechi. Din acest motiv, tot timpul trebuie să existe preocupare să te autodepășești, să fii la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul în care activezi.

Este adevărat, e foarte greu să fii la curent cu tot ce se întâmplă peste tot în lume, dar dacă ai un obiectiv, o filosofie pe care vrei să o urmezi, atunci vezi cam ce antrenor te-ar putea inspira prin modul lui de lucru, și începi să urmărești. Astăzi, datorită tehnologiei, putem măsura orice pentru a ne îmbunătăți jocul”.

Coordonatorul secției de fotbal de la Corona are toate licențele în cariera de antrenor. “Am toate licențele posibile, începand de la licenta C, care era pe vremuri, și terminând cu licența PRO. De asemene, am licența de antrenor UEFA A Elită, care este pentru academiile de fotbal și centre de copii și juniori, aceasta fiind obligatorie pentru clasificarea academiei.

Citeste și:  Alexandru Bologa este campion paralimpic la judo

Deci, din acest punct de vedere se poate spune fără greșeală că sunt școlit cu tot ce este nevoie și am în spate și ani de experiență în fotbal. Pe parcursul perioadei în care am activat, și înca mai activez, am susținut și am participat la o mulțime de cursuri care mă ajuta foarte mult.

De exemplu, am participat la cursul de scouting, am urmat cursuri cu lectori din străinătate, am făcut cursuri și am diplomă de tuture formator, atât in fotbal cât și în orice alt domeniu. Toate acestea, susținute în cadrul Federației Române de Fotbal, în parteneriat cu firme care sunt acreditate pentru așa ceva”.

Pe lângă predare de cursuri, Adian Szabo are și rolul de tutore pentru curstanți. „Licența PRO de vreo două generații presupune la nivel de comisie tehnică a UEFA, pe lângă numărul de cursuri tactice și teoretice, și activitate de tuturiat.

Acesta este o activitate a antrenorilor cursanți, la cluburile lor, care este monitorizată de tutori din care care fac si eu parte, alături de Ciprian Urican, Aurel Țicleanu, Razvan Rotaru, Massimo Petrazzini, Dan Apolzan și Valentin Sinescu, care a renuntat deocamdată. Toți mergem la antrenamentele cursanților și îi urmărim, le facem fișe de evaluare, iar toate acestea sunt depuse la dosarul lor final.

Toate acestea ajung apoi la UEFA. Am avut în decursul celor doi ani, cursanți cum ar fi, George Ogăraru de la AJAX, Sandu Andrași când era la Tg Mureș, Laurențiu Diniță, când era la Dinamo și mulți alții”, a povestit antrenorul Coronei.

Citeste și:  Alexandru Bologa este campion paralimpic la judo

Când vorbește despre modele de antrenori, Adrian Szabo spune că l-a admirat foarte tare pe Mircea Lucescu, deși la acea vreme nu știa că și el va ajunge să practice aceeași meserie.

„Foarte mult mi-a plăcut Mircea Lucescu, dar nu știam eu la acea vreme că voi ajunge antrenor, iar pe atunci nu aveai alte mijloace de informare în afară de ziare. Mi-a mai plăcut foarte tare și Răzvan Lucescu, și participam și la antrenamentele lui, iar acum pot să spun că nu întâmplător are rezultate, pentru că, de tânăr făcea ceea acum pare nou, dar el făcea deja de mult timp, fiind un antrenor care mereu se documentează.

Sunt mulți alți antrenori care mi-au plăcut. Pot spune că și metodele de lucru ale lui Adrian Hârlab sau ale lui Gabi Stan, pe care l-am văzut de atâtea ori la Brașov ca antrenor, au ajutat.

Din postura de antrenor trebuie să impui și respect, să impui și disciplină, să ții cont și de factorul fizic. Cu toate acestea, acum încerc să fiu eu și să am propria mea filosofie despre fotbal. M-am inspirat și de la Paul Popescu, nu mai zic de Constantin Teașcă și ceilalți.

Îmi place și Gyuszi Balint, de la care, chiar dacă era colaborator de-al meu, am învățat multe, ca de altfel și de la Ioan Naghi, ce să mai spun de Nicolae Pescaru, de la care aveai ce învăța despre fotbal”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.