AEC solicită ministrului Educației să suspende decizia care trimite elevii cu medii sub 5 la școlile profesionale

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită ministrului educaţiei naţionale, Cristina-Monica Anisie, să recunoască pretenţiile ridicate în procesul pentru suspendarea prevederii ce trimite elevii care nu au reuşit să obţină media de admitere peste 5,00 în şcolile profesionale, în cadrul Curţii de Apel Constanţa.

În data de 5 septembrie a.c. a intrat în vigoare OMEN nr. 4948 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021, care, la art. 2, alin. (10), instituia condiţionarea dreptului elevilor de a urma un liceu vocaţional, tehnologic sau teoretic de obţinerea mediei 5,00 la admiterea în clasa a IX-a. Această prevedere a fost criticată încă de la început de Asociaţia Elevilor din Constanţa, ea reprezentând un afront la dreptul elevilor la educaţie.

Citeste și:  Ilie Năstase vine la Brașov pentru premiera documentarului NASTY! Astăzi, la Cinema One și Cinema City

Ulterior, în data de 30 septembrie, AEC a chemat Ministerul Educaţiei Naţionale în judecată la Curtea de Apel Constanţa pentru suspendarea acestei prevederi limitative, aceasta formând obiectul dosarului cu nr. 501/36/2019, fiind stabilit un termen pentru data de 14 noiembrie. Şi Avocatul Poporului s-a pronunţat în sprijinul Asociaţiei Elevilor din Constanţa, afirmând, de asemenea, că dreptul elevilor la educaţie este afectat de această măsură, motiv pentru care instituţia s-a autosesizat.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Cristina-Monica Anisie, s-a pronunţat în repetate rânduri în sensul susţinerii demersului Asociaţiei Elevilor din Constanţa, criticând, de asemenea, această măsură, organizaţia judeţeană a PNL Sector 2 depunând chiar o sesizare către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Citeste și:  Peste 400 dintre cei mai puternici cicliști din Europa sunt așteptați la primul Campionat European de Mountain Bike din România

Pe cale de consecinţă, solicităm doamnei ministru să recunoască pretenţiile AEC din cadrul procesului, astfel încât prevederea aflată în momentul acesta în vigoare să fie suspendată de urgenţă, iar ea să nu afecteze elevii ce urmează să ia parte la procesul de admitere, permiţându-le să îşi aleagă de unii singuri traseul educaţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.