Alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc în perioada 31 mai – 5 iulie

31 mai – 5 iulie, acesta este intervalul în care, conform prevederilor din Constituţia României, ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a USR Brașov.

„Constituția spune că trebuie să treacă 60 de zile de la prima solicitare de învestitură adresată Parlamentului de Prim-Ministrul desemnat, iar în acest interval Parlamentul să respingă cel puțin două nominalizări de premier. Având în vedere că Ludovic Orban va cere votul de încredere pe 10 februarie, înseamnă că termenul se va împlini pe 9 aprilie.

Apoi, Constituția arată că Președintele trebuie să-i consulte pe cei doi președinți ai Parlamentului despre intenția de dizolvare a Parlamentului. Asta se poate întâmpla cel mai devreme pe 10 aprilie.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Următorul pas îl găsim tot în Constituție, alegerile trebuie să se desfășoare în maxim 90 de zile de la dizolvarea Parlamentului. Calendarul arată că data maximă este 8 iulie, dar fiind o zi de miercuri, data alegerilor ar trebui să fie cel târziu duminică, 5 iulie.

Legea alegerilor parlamentare impune însă un termen de minim 90 de zile între anunțarea alegerilor și ziua votului. Înainte de a fi demis, Guvernul Orban a încercat să reducă acest termen la maxim 50 de zile, prin OUG, în caz de anticipate. Ordonanța nu a fost publicată în Monitorul Oficial și nu se știe dacă va mai fi pusă în aplicare.

Citeste și:  Brașov: Începe prima campanie de dezinsecție din acest an

Astfel, dacă nu vor mai fi sesizări la Curtea Constituțională, și OUG-ul lui Ludovic Orban va intra în vigoare, putem spune că intervalul în care vor putea avea loc alegerile parlamentare anticipate este cuprins între 31 mai și 5 iulie.

În termeni concreți, asta înseamnă că la finalul lunii iulie a acestui an putem avea un nou Parlament și un nou Guvern care să scoată România din criza politică”, sustin reprezentantii USR Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.