Alexandru Tomescu va cânta MENDELSSOHN pe vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu, concert transmis LIVE de la SALA RADIO

ALEXANDRU TOMESCU va interpreta pe celebra vioară STRADIVARIUS Elder-Voicu unul dintre cele mai cunoscute şi mai des interpretate în întreaga lume concerte de vioară compuse vreodată: Concertul în mi minor, ce poartă semnătura lui FELIX MENDELSSOHN.

Miercuri, 21 aprilie, de la 19.00, veţi urmări LIVE de la SALA RADIO acest eveniment prezentat de Orchestra de Cameră Radio, transmis pe conturile de Facebook, dar şi pe calea undelor. Concertul este o creaţie revoluţionară pentru timpurile în care a fost compus şi pune la încercare virtuozitatea solistului încă de la primele acorduri. Mendelssohn a conceput lucrarea pentru bunul său prieten, violonistul Ferdinand David, care a şi cântat-o la premiera absolută din 1845, la Leipzig.

Concertul de la Sala Radio va fi dirijat de Jozsef Horvath. În partea a doua a programului veţi asculta o lucrare rar interpretată, dar extrem de frumoasă: Simfonia în Re Major, creaţie a compozitorului ceh Jan Vorisek (1791 – 1825). Acesta şi-a construit o parte din drumul său muzical în Viena, unde l-a cunoscut pe Beethoven (pe care îl admira foarte mult) şi pe Schubert, care i-a devenit foarte bun prieten. Singura sa simfonie este compusă la doar 30 de ani, din cei 34 de ani de viaţă de care s-a bucurat.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro, şi pe paginile de FACEBOOK Orchestrele şi Corurile Radio şi Radio România Muzical.

ALEXANDRU TOMESCU este solist concertist al Orchestrelor Radio România, din anul 2002. A obţinut burse de studii în SUA şi Elveţia. Printre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate se numără : Concursul „Paganini” (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud” (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu” (1999).

A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Theâtre des Champs-Elysees.

Alexandru TOMESCU a câştigat – în noiembrie 2018 – pentru a treia oară, în urma concursului naţional, dreptul de a cânta pe vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu pentru următorii 5 ani, până în 2023. Vioara a fost folosită timp de patru decenii de către marele violonist Ion Voicu. Turneul Internaţional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară şi străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească.

Cariera artistică a dirijorului JOZSEF HORVATH este legată în primul rând de Opera Naţională Română Cluj-Napoca şi de Opera Maghiară din acelaşi oraş. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din ţară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio şi Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid şi a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Braşov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naţionale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.