Alpin Film Festival. Ediția IX. Selecție de filme premiate internațional, invitați de renume mondial, conferințe, workshop-uri și activități interactive @ 17-22 septembrie, în Brașov

Alpin Film Festival, cel mai mare eveniment cultural dedicat iubitorilor de munte, natură și aventură din România, va avea loc în perioada 17-22 septembrie 2024, în Brașov – un oraș în care cultura montană și protecția mediului sunt o prioritate, precum și în locații pitorești precum Predeal și Râșnov.

Cea de-a 9-a ediție se anunță a fi una deosebită, aducând în prim-plan o selecție de filme premiate internațional și invitați speciali de renume mondial, conferințe, workshop-uri și activități interactive care promovează turismul durabil și respectul fată de natură, celebrând frumusețea și provocările vieții montane. Indiferent dacă sunteți pasionat de alpinism, schi, mountain biking sau alte activități în natură, veți găsi workshopuri și prezentări care să vă inspire și să vă ajute să vă dezvoltați abilitățile.

Accesul la toate evenimentele și activitățile din cadrul Alpin Film Festival 2024 este gratuit, iar participarea la proiecții se va face pe baza unei rezervări prin intermediul Eventbook.ro. Programul complet și toate detaliile organizatorice vor fi anunțate în curând pe www.alpinfilmfestival.ro

Ce oferă festivalul din acest an:

• O selecție captivantă de filme de munte, documentare și producții cinematografice dedicate culturii și aventurii alpine, grupate în două competiţii, internaţională şi naţională;

• Expoziții de fotografie, lansări de carte, conferințe și întâlniri cu alpiniști, regizori și exploratori renumiți;

• Activități pentru public – orientare în labirint și un turn de cățărare, oferind participanților ocazia de a experimenta direct aventura și adrenalina specifică muntelui.

Citeste și:  Un bărbat căutat de autoritățile din Ungaria, depistat de polițiștii zărneșteni, în timpul unui control rutier

Alpin Film Festival este un eveniment cultural unic în România, dedicat filmelor, cărților și fotografiei de munte. Festivalul aduce şi în acest an în prim-plan povești captivante despre alpinism, expediții și explorarea naturii sălbatice. De-a lungul edițiilor, Alpin Film Festival a devenit o platformă importantă pentru iubitorii de aventură și pentru comunitatea montană din România și din străinătate.

Gala de deschidere Alpin Film Festival 2024, găzduită la Centrul Cultural Reduta, va fi inaugurată de proiecția documentarului „Noua Sălbăticie” / ”A New Kind of Wilderness” – Norvegia, regia Silje Evensmo Jacobsen, câștigătorul Premiului Juriului Sundance Festival 2024. Astfel, ediția de anul acesta debutează și se distinge printr-o selecție remarcabilă de filme premiate la cele mai prestigioase festivaluri internaționale, printre care se numără și:

▪️ „Cercul Complet” / ”Full Circle” (SUA), regizat de Josh Berman – Marele Premiu Banff 2023;

▪️ „Subteran” / ”Subterranen” (Canada), regizat de Francois-Xavier De Ruydts, cu premii obținute la Banff, HOTDOCS, Kendal, Lodz și altele.

În cadrul ediției cu numărul 9, Alpin Film Festival oglindește forța acestei cifre încărcate de semnificații – ascensiunea completă, idealismul, puterea continuă de a se reclădi și înțelepciunea manifestată -, reflectând plenitudinea existențială a omului care intră în armonie cu natura. Producțiile prezentate la ediția Alpin Film Festival 2024 vin să întregească această simbolistică prin poveștile unor regizori ghidați de explorarea acestor teme în filme precum:

Citeste și:  Stadiul construcției podului de la Voila: fundațiile sunt aproape gata și în acest an va fi montată structura metalică a noului pod

▪️ „Mai Puternic ca Niciodată” / ”Stronger Than Ever” – Polonia, regia Marcin Jamkowski

▪️ „Sophie Lavaud – Ultimul Vârf” / ”Sophie Lavaud – Le Dernier Sommet”- regia Francois Damilamo, o producție Nilaya Productions și Caravan Productions.

Publicul va avea plăcere să o cunoască și să îi asculte mărturisirile renumitei alpiniste franco-elvețiano-canadiane Sophie Lavaud, prima persoană cu cetățenie franceză care a urcat toți cei 14 optmiari ai lumii.

Alte personalități remarcabile vin să completeze programul acestei ediții prin participarea lor la festival cu expoziții de pictură și fotografie sau dezbateri pe teme literare în cadrul secțiunii Alpin Book Festival. Renumitul fotograf american Jim Herrington și artistul plastic francez de origine română Dorin Crețu sunt primii care deschid această serie a manifestărilor artistice conexe.

Într-o secțiune specială a acestei ediții se va desfășura proiecția seriei „Cireșarii”, o producție cinematografică emblematică pentru generația milenială de montaniarzi români. La polul opus, făcând parte din colecția de scurtmetraje care a atras atenția publicului internațional asupra frumuseților naturale din România, este prezentarea documentarului ”Discover Oltenia”, cea mai nouă producție semnată Charley Ottley.

Alpin Film Festival 2024 propune Georgia ca țară invitată, oferind publicului un prilej de a descoperi cultura și tradițiile montane ale acestei națiuni, prin intermediul filmului „Sarea din Svaneti” / ”Salt for Svanetia” regizat de Mikhail Kalatozov, cunoscut pentru „Zboară Cocorii”.

Timp de 6 zile, festivalul va găzdui peste 30 de speakeri cunoscuți din industria sportului, a aventurii și a literaturii de specialitate, oferind participanților ocazia de a învăța direct de la experți. Aceste sesiuni interactive vor acoperi o gamă largă de subiecte, de la alpinism, speologie, trekking și schi, până la mountain biking și alte activități în aer liber.

Citeste și:  Jumătate de an de la aderarea României la spațiul Schengen cu frontiera aeriană și maritimă

Ediția cu numărul 9 atinge un punct culminant în istoria festivalului, aducând în lumina reflectoarelor filme excepționale și activități captivante, care celebrează atât frumusețea naturii, cât și reziliența umană, printr-un program variat pregătit cu multă pasiune și dedicare pentru a oferi publicului o experiență completă.

Născut în inima țării, la poarta Transilvaniei, Alpin Film Festival a devenit rapid un reper pe harta evenimentelor culturale montane la nivel internațional. De-a lungul anilor, festivalul a reușit să pună Brașovul pe harta globală a iubitorilor de munte, alăturându-se unor festivaluri de renume din țări precum Italia, Spania, Germania, Austria, Argentina, Nepal și Coreea de Sud. Din 2020, festivalul face parte din prestigioasa International Alliance for Mountain Film (IAMF), alături de alte 27 de evenimente cinematografice din 20 de țări de pe 5 continente.

Alpin Film Festival este un eveniment organizat de Asociaţia Secvenţe şi susţinut financiar de Consiliul Judeţean Braşov cu suma de 119.140 lei în cadrul Programului privind alocarea de finanţări nerambursabile din bugetul propriu al judeţului pe anul 2024 pentru proiecte culturale iniţiate de asociaţii şi fundaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.