„Ambulanță de teren“ nouă pentru Serviciul Salvamont Brașov

Serviciul Salvamont Poiana Brașov are de acum posibilitatea de a transporta cu mașina răniții imobilizați în targă, sub continuă supraveghere, într-o autoutilitară de intervenție Toyota Land Cruiser de ultimă generație, dotată cu toate echipamentele necesare. Autospeciala este omologată RAR, are tracțiune 4×4 pentru trasee montane, cu diferențial blocabil automat și complet echipată pentru salvarea victimelor accidentelor montane de către salvatorii montani atestați. 

„Serviciul Salvamont asigură operațiuni de salvare montană și este unul dintre cele mai performante servicii din județului Brașov. Această instituție desfășoară activități 24 de ore din 24 de ore, fiind singurul serviciu din județ care asigură permanență în acest domeniu. Astăzi suntem aici să vă prezentăm ultima achiziție de la Serviciul Salvamont, autoutilitara Toyota Land Cruiser, pe care am achiziționat-o anul trecut și care a fost în grija unei firme care s-a ocupat de adaptarea ei la a deveni autosanitară. Este o mașină pe care am luat-o pentru a eficientiza timpii de salvare, o mașină care poate să urce foarte repede pe teren accidentat și care poate transporta persoane întinse pe targă. Această autosanitară Toyota Land Cruiser vine să completeze ceea ce avem deja la Serviciul Salvamont, vine să ne ajute să transportăm pacienții imobilizați pe targă, și urmează ca anul acesta să mai facem o achiziție, un snowmobil nou. În acest fel, ne asigurăm în permanență că avem tot ceea ce ne trebuie pentru a fi eficienți și pentru a asigura salvarea turiștilor în condiții optime și de rapiditate“, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu, care a participat astăzi la prezentarea noului autovehicul.

Autospeciala a fost achiziționată la finalul anului trecut și a costat aproape 425.000 de lei. Este asimilată ambulanțelor destinate intervenției de urgență, având în primul rând abilitatea de a se deplasa rapid, inclusiv pe teren accidentat, și de a ajunge în locuri greu accesibile sau inaccesibile ambulanțelor clasice, fiind în principal un instrument de evacuare a victimelor accidentelor montane și de transport al acestora până în punctul unde este posibil transferul către vehicule clasice, care au și personal medical sau paramedical.

Citeste și:  Festivalul Filmului European ajunge în luna mai la Brașov

„Toyota Land Cruiser este una dintre cele mai bine cotate mașini de teren la nivel mondial. Este mașina pe care o avem și noi în dotare, o mașină echipată și omologată ca fiind A2, deci mașină de transport pacienți dotată și cu targă. Targa este o targă UT 2000 –  aceeași targă pe care o folosim și pentru transportul accidentaților în mediul montan, deci în zona accidentată, în zona alpină abruptă. Ea poate fi demontată și instalată pe suportul pentru targă, . Mașina este dotată și cu aspirator de secreții, defibrilator, butelie și mască de oxigen. Deci, ea vine dotată cu absolut toată aparatura și materialele medicale de care este nevoie pentru a îngriji un pacient în condițiile cele mai bune. Avantajul foarte mare este că pacientul stă întotdeauna într-un mediu controlat și salvatorii montani pot sta și îl pot supraveghea și monitoriza în permanență pe toată durata transportului. După cum știți, de acum ne putem deplasa către situațiile de urgență în regim prioritar, iar autospeciala este dotată și cu semnale acustice și luminoase specifice acestor gen de intervenții“, a declarat Cătălin Petrescu, șef formație Salvamont Poiana Brașov.

Până acum, scoaterea accidentaților din zona montană se putea face doar cu o targă UT 2000, care nu oferă siguranță în transportul pacientului imobilizat și nu asigură menținerea funcțiilor vitale, timpul de scoatere al accidentatului din zona montană și de predare către serviciile SAJ/SMURD fiind mult mai mare.

Citeste și:  Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

Serviciul Salvamont Poiana Brașov desfășoară la cel mai înalt nivel activități de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți a persoanelor accidentate, precum și activitatea de amenajare, întreținere și reabilitare a traseelor montane din municipiul Brașov. În acest moment, în dotarea serviciului intră 3 ATV-uri, un autoturism Pinzgauer, 3 snowmobile, un autoturism Dacia Duster, o autoutilitară Toyota Hilux și autosanitara Toyota Land Cruiser

În ultimii trei ani, serviciul a beneficiat de investiții în valoare de peste 800.000 de lei constând în uniforme, echipament, tărgi, stații de emisie-recepție, echipamente IT pentru localizarea victimelor, un defibrilator și autospeciala prezentată astăzi, iar anul acesta se dorește achiziția unui nou snowmobil.

Citeste și:  Serviciul Uber Green se lansează în Brașov. Compania aniversează 6 ani de eco-mobilitate în România

Tot în ultimii trei ani, numărul salvatorilor montani a crescut de la 13 la 17, toți fiind formați și pregătiți pentru descarcerare, asistență medicală și ca paramedici.

Anul trecut, Salvamont Poiana Brașov a intervenit în 624 de cazuri, nu de puține ori salvând viața victimelor pe care le-au preluat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.