Amenzi de până la 10.000 de lei pentru brașovenii care nu își microcipează sau sterilizează câinii. Proprietarii animalelor vor fi verificați de polițiști

Având în vedere că, la nivelul județului Brașov, controlul populației canine este o prioritate, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Biroul pentru Protecția Animalelor, vor efectua verificări privind respectarea de către deținătorii de animale a obligațiilor legale referitoare la sterilizarea și identificarea prin microcipare a exemplarelor canine, precum și cu privire la respectarea condițiilor de bunăstare ale animalelor.

Potrivit legislației în vigoare, proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau juridice, au obligația legală conform  art. 8 alin 4 din Ordonața de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân de a identifica exemplarele canine prin microcipare. Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare. Câinii se identifică prin microcipare în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea sau donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora (Ordinul A.N.S.V.S.A. 1/2014).

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Totodată proprietarii de câini sunt obligați să notifice medicul veterinar, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, moarte. Neidentificarea câinilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Conform art. 13^2 din Ordonața de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, aparţinând rasei comune, și a metișilor acestora, este obligatorie. Câinele din rasă comună reprezintă orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate.

Principalul avantaj al sterilizării exemplarelor canine este reducerea fenomenul de abandon, respectiv al diminuării numărului de câini fără stăpân.

Citeste și:  Creșa Brașov promovează educația pentru mediu prin "Săptămâna Verde"

Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Totodată, potrivit art. 5 alin. 1 din Legea 205/2004 republicată privind protecția animalelor, orice deținător de animale are obligația să le asigure acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă în cantități suficiente, posibilitate de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, și asistență medicală. Prin deținător de animale se înțelege proprietarul, persoana care deține animalul cu orice titlu valabil sau orice persoană fizică sau juridică în îngrijirea căreia se află animalul respectiv. Nerespectarea acestei prevederi legislative se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: Luna mai vine cu schimbări în preferințele de călătorie ale românilor

De asemenea, abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului, constituie contravenție conform art. 6, lit. f din Legea 205/2004 republicată privind protecția animalelor și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.

Consiliile locale au obligația de a înființa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân ce vor asigura capturarea și plasarea acestora în adaposturi pentru câini, în conformitate cu prevederile Ordonaței de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Expresia câine fără stăpân face referire la „orice câine crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.