Angajații din sănătate acuză Ministrul Muncii că taie din drepturile tuturor salariaţilor bugetari

Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ constată cu tristeţe că atitudinea Ministrului Muncii intră în totală contradicţie cu cele stabilite în cadrul negocierilor purtate. Astfel, într-un total dispreţ faţă de drepturile câştigate în materia concediilor de odihnă suplimentare, ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, răspunde la solicitarea de intrare în legalitate în acest domeniu privind salariaţii din sănătate prin intenţia de a tăia din aceste drepturi la toţi bugetarii. Cu alte cuvinte, nu numai că refuză recunoaşterea acestor drepturi legale pentru salariaţii din sănătate, ci domnul ministru Marius-Constantin Budăi decide să taie din drepturile de concedii de odihnă suplimentare la salariaţii din toate sectoarele bugetare. În discuţie sunt în principal drepturile asociate tranşelor de vechime. Precizăm că începând cu anul 2003 aceste drepturi au fost stabilite, în baza prevederilor Codului Muncii, prin contractele colective de muncă.

Citeste și:  Brașovul este din nou în competiția pentru „Destinația Anului”

Intenţia se găseşte în proiectul de modificare a HG 250/1992, publicat în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Muncii în data de 19.06.2019. (Chiar dacă proiectul de act normativ conţine şi intenţia de a elimina discriminarea privind drepturile de concediu în cazul salariaţilor bugetari cu mai multe contracte individuale de muncă, reamintim că această problemă a fost declanşată de interpretarea greşită a legii dată de aceeaşi instituţie până acum.)

Deşi opinia publică ar putea crede că acest gest este de fapt transpunerea intenţiei de a ‘mitralia’ drepturile salariale ale angajaţilor bugetari, anunţată de un alt oficial al partidului de guvernământ ca răzbunare pentru voturile obţinute de acest partid, problema este cu mult mai gravă decât atât: proiectul de act normativ propus de ministru Marius-Constantin Budăi încalcă în mod flagrant mai multe prevederi legale în vigoare.

Citeste și:  Salvatorii montani, în vizită la Grădinița cu Program Prelungit nr. 2

Proiectul de modificare a HG nr. 250/1992, promovat de domnul ministru Marius-Constantin Budăi, încalcă este în contradicţie cu poziţia oficială a Guvernului. Astfel, deşi domnul ministru Marius-Constantin Budăi face parte din Guvernul care a constatat, printr-un punct de vedere oficial al acestei instituţii, că HG 250/1992 este abrogată implicit, decide totuşi să promoveze un act normativ care încalcă poziţia oficială a Guvernului, exprimată sub semnătura actualului Prim Ministru. Punctul de vedere în cauză a fost exprimat în adresa cu nr. 1017/29.05.2018, înregistrată la Senat cu nr. 265/07/06.2018, în cadrul acestuia Guvernul României pronunţându-se deja în sensul că sunt abrogate implicit prevederilor HG 250/1992.

Reamintim domnului ministru că drepturile de concediu de odihnă suplimentar sunt drepturi ce ţin de protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă, ele trebuind stabilite, conform prevederilor legale, împreună cu partenerii de dialog social.

Citeste și:  Începe cea de-a III-a ediție Orchestra's Conductor Competition

Precizăm că domnul ministru Marius-Constantin Budăi are cunoştinţă de toate demonstraţiile şi argumentele care dovedesc faptul că acestea sunt drepturi câştigate ale salariaţilor, deoarece Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ i le-a prezentat în cadrul întâlnirii din data de 4 iunie 2019 şi i le-a înaintat totodată în scris în data de 6 iunie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.