Aproape 40.000 de treceri prin turnichete în primele trei zile de schi în Poiana Brașov

Primele trei zile de schi în Poiana Brașov au adus cu peste 3.000 de schiori în plus față de primele trei zile din sezonul trecut. În acest sezon, temperaturile mai scăzute, zăpada și eforturile de amenajare a pârtiilor au făcut posibilă deschiderea acestora chiar în ajunul Crăciunului, față de anul trecut, când s-a putut schia abia de revelion.

Anul acesta, în perioada 24-26 decembrie s-au înregistrat 39.809 treceri (urcări) prin turnichetele instalațiilor de transport pe cablu din Poiana Brașov și un număr de 11.600 de utilizatori.

Ziua cu cele mai multe treceri prin turnichete a fost prima zi de Crăciun, 25 decembrie, când s-au înregistrat 16.050 de treceri prin turnichete și un număr de 4.416 utilizatori. În 24 decembrie, prima zi de schi, s-au înregistrat 11.136 de treceri și 2.118 utilizatori, iar în 26 decembrie s-au înregistrat 12.623 de treceri și 5.066 de schiori.

Sezonul trecut, care a fost tot unul marcat de pandemie, în perioada 1-3 ianuarie 2021 au fost înregistrate 36.303 de treceri prin turnichete și 14.255 de utilizatori , acestea fiind și primele zile de schi în Poiană. În 1 ianuarie 2021 s-au înregistrat 8.976 de treceri, pe 2 ianuarie 2021, a doua zi de schi din sezonul trecut, 15.502 de trecer, iar în 3 ianuarie 2021, 11.825 de treceri.

Astăzi, 27 decembrie 2021, la ora 9.00, starea zăpezii pe pârtiile din partea superioară a masivului Postăvarul (până la telescaunul Ruia), respectiv Kanzel, Lupului, Subteleferic, Sulinar și Drumul Roșu era foarte bună, la fel și pe pârtiile Drumul Roșu, Bradul și Stadion, în partea inferioară a masivului, acestea fiind și pârtiile pe care se poate schia în acest moment. Starea zăpezii este foarte bună. Zona inferioară a pârtiilor Lupului, Subteleferic și Sulinar este închisă pentru amenajare.

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

Stratul de zăpadă bătătorită de pe zona superioară a masivului este de aproximativ 70 cm, iar în parte inferioară, de 50 cm.

Instalațiile de transport pe cablu care funcționau astăzi la ora 9 erau telecabinele Kanzel și Capra Neagră, telegondola, telescaunele Ruia și Bradul și teleschiul Stadion.

Ca și în sezoanele trecute, pentru creșterea eficienței intervențiilor, Poliția Locală va avea un birou permanent în Poiana Brașov, ce va fi deschis la Vila Orizont, în aceeași locație în care se află și sediul Serviciului Salvamont. Numărul de telefon al dispeceratului Poliției Locale rămâne 0268-954.

De asemenea, dacă sunteți implicați sau martorii unui accident pe pârtie, puteți alerta echipa Salvamont la numărul unic de urgență 112 sau sunând direct la Dispeceratul Național Salvamont 0-SALVAMONT (0725826668).

De unde procurăm bilet

Pentru achiziționarea ski-pass-urilor, există în total 3 puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel și de la telecabina Capra Neagră) și două automate amplasate în parcarea multietajată din Poiana de Jos. În plus, pentru recuperarea garanției de 10 lei plătite pentru ski-pass, pe lângă casierii vor funcționa și două automate, la telecabina Capra Neagră și la telegondolă. La toate casieriile este posibilă și plata cu cardul.

Valabilitatea punctelor rămase pe ski-pass-urile din sezonul 2020-2021 NU se prelungește în acest sezon de schi.

Tarife de transport pe cablu

Citeste și:  Kärcher a curățat Teatrul Sică Alexandrescu și Piața Sfatului din Brașov

Prin decizia Consiliului Local, tarifele la transportul pe cablu au fost actualizate aproximativ cu rata inflației. Unele categorii au fost majorate, altele au rămas la același nivel ca în ultimii ani – de exemplu cartela de zece puncte pentru copii.Ca în fiecare an, există o gamă foarte largă de variante de ski-pass-uri, de la cele cu un număr fix de puncte la cele tip abonament, cu puncte nelimitate, dar cu valabilitate pe zile sau pe ore.

Numărul punctelor anulate, indiferent de ziua săptămânii, pentru o călătorie, este 6 pentru telegondola Postăvarul, 5 pentru telecabina Kanzel, 4 pentru telescaunul Ruia, câte 2 puncte pentru teleschiul Bradul și un punct pentru teleschiul Stadion (sistem de taxare valabil în perioada 24.12.2021–02.01.2022).

Recomandări Serviciul Salvamont

Purtați întotdeauna echipament adecvat care să vă protejeze de precipitații, vânt și care să vă ofere confortul termic de care aveți nevoie. Echipamentul adecvat trebuie întotdeauna dublat și de un echipament de protecție, din care să nu lipsească casca, ochelarii, mănușile de schi și, nu în ultimul rând, protecția de coloană.

Schiați cu o viteza în care să fiți întotdeauna în control, pentru a putea evita sau opri în siguranță, indiferent de manevrele celor dinaintea voastră. Adaptați permanent viteza condițiilor meteo, de trafic, stării pârtiilor, dar mai ales pregătirii voastre, atât tehnice, cât și fizice.

Urcați și staționați numai pe marginea pârtiei și numai în zonele în care ceilalți schiori să vă poată repera ușor (nu sub ruperi de pantă, curbe, etc.).

În zonele înguste, nu staționați niciodată, iar când schiați, asigurați-vă că lăsați culoare de trecere, pentru ca ceilalți practicanți să vă poată depăși.

Citeste și:  MDLPA: Noi investiții în infrastructura medicală, culturală, juridică și sportivă

Schiorilor începători, le recomandăm să apeleze, cu cea mai mare încredere, la un instructor de schi autorizat. Astfel vor fi permanent în siguranță, nu vor ajunge pe pârtii care să le depășească nivelul și nu se vor rătăci. În plus vor învăța să schieze într-o manieră corectă, care ulterior va fi mult mai ușor de dezvoltat, iar progresul va fi unul exponențial mai rapid, decât dacă aleg să învețe singuri. Dacă aleg totuși să învețe singuri, să se asigure ca rămân pe pârtiile de începători, BRADUL și STADION și să nu urce pe pârtia Drumul Roșu, decât în momentul în care sunt capabili să oprească și să ocolească în condiții de siguranță. Să nu urce pe masiv aproape de ora închiderii instalațiilor de transport pe cablu. Coborârea unei pârtii ca Drumul Roșu este foarte solicitantă și poate dura mult mai mult decât anticipați. Astfel, riscați să fiți prinși de lăsarea întunericului.

Schiorii avansați sunt sfătuiți să nu iasă niciodată de pe pârtiile amenajate, deoarece stratul de zăpadă poate ascunde multe pericole (bolovani, cioaturi, șanțuri etc.). În plus, făcând acest lucru se pot rătăci foarte ușor, mai ales dacă vorbim de condiții meteo care să includă ceață. Să nu schieze cu viteza mare pe pârtiile destinate nivelurilor avansate sau medii. Acest lucru poate favoriza producerea unor coliziuni, prin diferențele mari de viteza generate între ei și cei care schiază mai lent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.