Aproape 6000 de brașoveni au semnat. CCR a blocat iniţiativa ‘Oameni noi în politică’ pe motiv de ştampilă

„Pe 21 mai 2019, Curtea Constituţională a României a desfiinţat eforturile a circa 1.000 de voluntari şi ale zeci de organizaţii civice şi chiar politice care au muncit 2 ani pentru a demara şi finaliza cel mai mare proiect civic de reformă electorală din istoria României. Astfel, CCR a oprit iniţiativa cetăţenească de reformă electorală Oameni noi în politică (www.oameni-noi.ro) din drumul ei spre a deveni lege, motivând că „nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susţinători (de cel puţin 100.000) şi dispersia teritorială (să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături)”.

Astăzi, 24 iunie 2019, Curtea Constituţională a publicat motivarea hotărârii, un document ruşinos care, în loc să corecteze abuzurile primăriilor, le întăreşte din punct de vedere constituţional şi care confirmă o înfrângere totală a mecanismelor democratice:

CCR a invalidat 10.291 de semnături, coborând numărul total de semnături valide la 99.583. Amintim că voluntarii iniţiativei au strâns circa 140.000 de semnături, dintre care au fost atestate de către primării 109.874 de semnături (multe primării au refuzat atestarea lor, altele le-au invalidat pentru motive ridicole: lipsa numărului de apartament sau de bloc, de exemplu);

Citeste și:  Naţionala de handbal feminin a României, învinsă de echipa Danemarcei cu 39-23, la Campionatul Mondial

Prin invalidarea acestor 10.291 de semnături de către Curtea Constituţională, 3 judeţe din totalul de 11 necesare care ar fi trebuit să aibă câte peste 5.000 de semnături atestate au coborât sub acest prag: a) Iaşi (CCR a invalidat 536 de semnături din totalul de 5.318 semnături deja validate de primării), b) Maramureş (CCR a invalidat 93 de semnături din totalul de 5.076 de semnături deja validate de primării), c) Sibiu (CCR a invalidat 196 de semnături din totalul de 5.027 de semnături validate deja de primării).

Motivele invocate de Curtea Constituţională pentru invalidarea semnăturilor sunt următoarele:

Primăriile care au realizat atestarea nu au indicat calitatea persoanei care a fost desemnată pentru atestarea semnăturilor;

Lipsa ştampilei din partea primăriilor;

Primăriile nu au trimis împuternicirile pentru persoanele care au efectuat atestarea semnăturilor.

Niciunul dintre aceste motive de invalidare a unor semnături de către CCR nu sunt imputabile iniţiatorilor iniţiativei civice Oameni noi în politică şi nu demonstrează în vreun fel lipsa semnăturilor. Dimpotrivă, la depunerea semnăturilor validate de către primării la camera competentă a Parlamentului, toate cerinţele legale erau îndeplinite. Hotărârea CCR este o validare a abuzurilor primăriilor şi o invalidare a semnăturilor strânse corect de către cetăţeni, bazându-se pe o interpretare mecanicistă a legii.

Citeste și:  Expoziția „Brașovul în imagini din colecțiile Muzeului Național Brukenthal”, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov

Motivele invalidării de către CCR a peste 10.000 de semnături pot fi cel mult interpretate ca omisiuni sau neregularităţi din partea primăriilor, care derivă din incompetenţa sau reaua credinţă a primarilor.

În fapt, semnăturile au existat, au fost atestate de primării sunt la modul concret o realitate care a fost ignorată de către CCR.

Atestarea semnăturilor este în competenţa exclusivă a primăriilor. Or CCR şi-a arogat o atribuţie care nu îi este conferită legal. CCR trebuia doar să constate îndeplinirea obligaţiei pentru ca o iniţiativă cetăţenească să intre în dezbatere parlamentară: peste 100.000 de semnături atestate la nivel naţional şi cel puţin câte 5000 de semnături atestate în 11 judeţe (inclusiv Bucureşti). Toate aceste cifre fuseseră depăşite.

Conform proceselor verbale de predare-primire încheiate între Preşedintele Comitetului de iniţiativă, Mihai Poliţeanu, şi Senatul României, au fost validate de către primării şi primite de către Senat un număr de 109.874 de semnături, fiind îndeplinit criteriul numărului de cel puţin 100.000 de susţinători. De asemenea, al doilea criteriu, cel al dispersiei teritoriale, este îndeplinit: au fost înregistrate câte cel puţin 5.000 de semnături din 11 judeţe:

Citeste și:  Belgia dă asigurări că susține în continuare aderarea României la Schengen

Bucureşti: 19.095 de semnături

Cluj: 7.256 de semnături

Bihor: 6.232 de semnături

Timiş: 6.231 de semnături

Braşov: 5.846 de semnături

Arad: 5.840 de semnături

Prahova: 5.506 semnături

Argeş: 5.363 de semnături

Iaşi: 5.318 semnături

Maramureş: 5.076 de semnături

Sibiu: 5.027 de semnături

Menţionăm ca la solicitarea Preşedintelui Comitetului de Initiaţivă către CCR de a publica opisurile primite de către Curte, precum şi numărul total de semnături primite de la Senat, CCR a refuzat să le comunice pe motiv că nu sunt informaţii de interes public.

Având în vedere hotărârea prin care CCR s-a făcut părtaşă unui abuz, solicităm partidelor politice parlamentare să preia integral proiectul de lege de reformă electorală Oameni noi în politică şi să-l înregistreze ca iniţiativă legislativă în Parlament. Le amintim că acest proiect de lege are sprijinul exprimat în mod manifest, prin semnătură, a peste 140.000 de români cu drept de vot”.

Comunicat de presă – Asociaţia Platforma Iniţiativa România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.