Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie: Spunem NU stigmatizării pacientului cu afecțiuni psihice! (BRAȘOV)

Referitor la articolul din presa brașoveană (n.r. Transferați de pe Eminescu: 120 de bolnavi psihic grav vor avea vedere la Șaguna! Și invers!) privind relocarea pacienților din secțiile de psihiatrie Brașov, precum și la unele informații legate de presiunile asupra corpului medical de specialitate care încearcă oferirea de condiții de asistență civilizate, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, în calitate de for național reprezentativ al medicilor specialiști psihiatri face următoarele precizări:

În calitate de medici psihiatri, înainte de orice, grija noastră este pacientul, iar în acest sens depunem toate eforturile pentru un act medical de calitate și condiții civilizate de asistență, mai ales în condițiile vulnerabilităților create de pandemie. În acest sens, prezentarea echidistantă a realităților, luările de poziții în interesul pacientului (indiferent de diagnostic) reprezintă un exemplu de atitudine etică și de profesionalism.

Citeste și:  Creșa Brașov promovează educația pentru mediu prin "Săptămâna Verde"

În condiții deosebite (retrocedarea către proprietar a clădirii de pe strada Eminescu, prin hotărâre judecătorească), subliniem că măsurile medicilor psihiatri puse în practică cu bună-credință în interesul pacienților nu pot fi judecate malițios și stigmatizate în presă.

În sinteză, considerăm că măsurile profesioniștilor de îmbunătățire a condițiilor de asistență din secțiile sau spitalele de psihiatrie sunt de interes public absolut, contribuie la sensibilizarea autorităților în sensul de a acorda resurse și condiții mai bune pacienților și reprezintă fără echivoc o dovadă de cinste, demnitate și probitate profesională, în conformitate cu etica si deontologia medicală.

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie condamnă public orice formă de stigmatizare a pacientului cu tulburări psihice, de discriminare, de intimidare sau de linșaj mediatic asupra corpului medical psihiatric și va continua să apere deschis corpul profesional al psihiatrilor și să ia poziție fermă în interesul suprem al pacienților noștri.

Citeste și:  IMM-urile brașovene au un mediator în relația cu instituțiile statului

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) este membră a Asociaţiei Europene de Psihiatrie (EPA) şi a Consiliului Asociaţiilor Psihiatrice Naţionale, şi înglobează peste 40 de asociaţii din 39 de ţări europene. Consiliul Asociaţiilor Psihiatrice Naţionale constituie cea mai importantă platformă de discuţii, reprezentând peste 80.000 de psihiatri din Europa, având drept scop îmbunătăţirea psihiatiei şi sănătăţii mintale pe întreg continentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.