Au fost adoptate și/ sau discutate 10 acte normative cu impact major în susţinerea educaţiei

În şedinţa de Guvern din data de 19 august 2021 au fost adoptate sau discutate 10 acte normative cu impact major în susţinerea educaţiei.

1. 100 milioane euro pentru şcoli mai multe şi mai sigure

A fost adoptată Legea pentru ratificarea Acordului de împrumut BIRD pentru proiectul privind şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile. Proiectul, în valoare totală de 100 mil. EUR, va fi implementat de Ministerul Educaţiei într-o perioadă de 6 ani, rambursarea efectuându-se integral într-o singură tranşă, respectiv la 1 martie 2031. Investiţiile integrate în infrastructura şcolară se vor concretiza preponderent (cca. 90%) în clădiri şcolare noi, conforme inclusiv din perspectiva acoperirii riscului seismic.

2. Şcoala din spital

A fost prezentat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea cadrului legal în vederea organizării şi funcţionării „şcolii din spital” cu sprijinul învăţământului superior medical. Şcolile de spital vor funcţiona în cadrul universităţilor de medicină şi farmacie. Ministerul Educaţiei înfiinţează Corpul naţional al cadrelor didactice pentru „Şcoala din spital”, constituit din cadre didactice care trebuie să facă dovada absolvirii unor programe acreditate din aria psihopedagogiei speciale. Se organizează programul naţional „Şcoala din Spital Mobilă”, care vizează continuarea predării-învăţării, prin membrii Corpului naţional al cadrelor didactice pentru „Şcoala din spital”, în cazul mutării elevului în diferite spitale/secţii medicale, pentru asigurarea tratamentelor, pentru operaţii şi pentru analize medicale de durată.

Citeste și:  Şcoala Siguranţei Tedi continuă

Pentru sprijinirea învăţării în şcoala de spital, Ministerul Educaţiei poate organiza olimpiade şi concursuri şcolare şi acordă burse şi alte forme de sprijin material stabilite prin programe naţionale aprobate prin hotărâre de guvern. Ministerul Educaţiei va elabora o programă diferenţiată de susţinere a evaluării naţionale şi a examenului naţional de bacalaureat pentru elevii cuprinşi în forma de şcolarizare din spital, dar şi pentru toţi elevii cu CES, îndelung spitalizaţi. Birocraţia excesivă va fi eliminată din sarcina părinţilor. Pe toată perioada spitalizării, antepreşcolarii, preşcolarii, elevii şi părinţii acestora beneficiază din oficiu de consiliere administrativă cu privire la drepturile educaţionale pe care le au. Pe toată perioada spitalizării, va fi desemnat un cadru didactic monitor care va avea obligaţia de a supraveghea parcursul educaţional al preşcolarului/elevului şi de a propune orice măsură educaţională în interesul acestuia.

3. Creşele vor fi preluate în sistemul naţional de educaţie

A fost prezentat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă care stabileşte cadrul legal de preluare a creşelor în sistemul naţional de învăţământ. Acest proiect este un pas important pentru dezvoltarea sistemului de educaţie din România. Dezvoltarea reţelei de creşe, grădiniţe şi alte servicii de educaţie timpurie antepreşcolară şi preşcolară reprezintă o ţintă strategică a Proiectului „România Educată” şi asigură condiţiile pentru generalizarea treptată a cuprinderii copiilor în învăţământul antepreşcolar şi preşcolar din România.

4. Costul standard/copil în creşă – 15.000 lei/antepreşcolar

Măsura (aprobată prin Hotărâre de Guvern) va permite o finanţare adecvată pentru dezvoltarea serviciilor de educaţie timpurie.

Citeste și:  Şcoala Siguranţei Tedi continuă

5. Masa caldă în şcoli: 46,4 milioane lei finanţare pe ultimul trimestru din anul 2021

Executivul a adoptat prin ordonanţă de urgenţă Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, program esenţial pentru prevenirea şi diminuarea fenomenului de excluziune socială şi de reducere a părăsirii timpurii a şcolii, precum şi pentru formarea deprinderii unei alimentaţii sănătoase la copii, prin îmbinarea principalelor grupe de alimente: cereale, carne, brânzeturi, legume şi fructe, în defavoarea produselor alimentare de tip „junk food”.

6. 501 milioane lei pentru fructe, legume, lapte şi produse de panificaţie în şcoli

Odată cu stabilirea bugetului, Programul pentru şcoli al României va fi implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi va fi susţinut de Ministerul Educaţiei prin inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ. O măsură importantă constă în introducerea posibilităţii redistribuirii în colectiv a disponibilului neconsumat din motive obiective.

7. Premii pentru elevii de nota 10

În baza Hotărârii de Guvern privind acordarea de stimulente financiare absolvenţilor care au obţinut media 10 la evaluarea naţională şi la examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, Ministerul Educaţiei va premia 295 de elevi. Astfel, 163 absolvenţi de liceu care au obţinut media 10 la examenul de bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2021) vor primi 3.000 de lei/elev, iar 132 absolvenţi de clasa a VIII-a care au obţinut media 10 la evaluarea naţională vor primi 1000 de lei/elev.

Citeste și:  Şcoala Siguranţei Tedi continuă

8. 3.500 de posturi noi în sistemul de învăţământ preuniversitar

La iniţiativa Ministerului Educaţiei, a fost suplimentat numărul de posturi din învăţământul preuniversitar cu 3.500 de posturi. În acest mod va putea fi acoperit deficitul de personal rezultat ca urmare a înfiinţării/extinderii unui număr de 39 de grădiniţe, a micşorării numărului de elevi în clasă, precum şi ca urmare a preluării creşelor în sistemul de educaţie.

9. A fost adoptată, de asemenea, o hotărâre de guvern prin care sunt actualizate domeniile, specializările/programele de studii de licenţă propuse pentru autorizare de funcţionare provizorie şi acreditare de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi alte agenţii de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate, înregistrate în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR).

10. Au făcut obiectul actualizării (prin Hotărâre de Guvern) domeniile şi programele de studii de master propuse pentru autorizare de funcţionare provizorie şi acreditare de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi alte agenţii de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate, înregistrate în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR).

Sursa foto, Hotnews

One thought on “Au fost adoptate și/ sau discutate 10 acte normative cu impact major în susţinerea educaţiei”

  1. Trebuie schimbat și metoda de acordare a postului de profesor titular. Un profesor suplinitor nu-și va da niciodată interes știind că anul următor va preda în altă școală și la altă clasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.