Au început consultările privind normele metodologice de aplicare a Legii Voluntariatului. Evenimentul de la Brașov, programat pe 24 iunie

Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler au dat startul celor opt evenimente de consultare cu privire la normele metodologice care să însoțească Legea Voluntariatului, demers organizat în cadrul proiectului Coaliția pentru Voluntariat.

În îndeplinirea scopului său, Coaliția a inițiat la începutul acestei săptămâni o serie de opt evenimente regionale de consultare, desfășurate online, la care iau parte organizații neguvernamentale, grupuri de inițiativă și instituții publice din toată țara. În cadrul acestor întâlniri, vor fi dezbătute și aduse în prim-plan subiecte de interes pentru sectorul de voluntariat din România: de la problemele întâmpinate în aplicarea corectă a legii, necesitatea încheierii documentelor specifice cu voluntarii, până la recunoașterea voluntariatului sau implicarea instituțiilor publice în susținerea voluntariatului – toate aceste aspecte vor fi analizate din perspective multiple.

Citeste și:  Taxă de liberă trecere pe anumite drumuri județene din Brașov, pentru maşinile de mare tonaj

Coaliția pentru Voluntariat are scopul de a consolida mișcarea de voluntariat din România ca mijloc de implicare și conștientizare civică, prin realizarea demersurilor necesare pentru completarea Legii Voluntariatului nr. 78/2014 cu norme metodologice de aplicare și prin facilitarea accesului cetățenilor și organizațiilor la acțiuni de advocacy care să determine schimbări sistemice în domeniul voluntariatului la nivel local și național. Coaliția pentru Voluntariat va avea un rol cheie în dezvoltarea capacității de reacție a sectorului de voluntariat din România la potențialele modificări legislative sau aplicări neunitare ale legislației ce afectează dinamica voluntariatului, prin crearea de mecanisme de dialog între organizațiile care implică voluntari și factorii de decizie de la nivel local și național.

Citeste și:  MDLPA: Noi investiții în infrastructura medicală, culturală, juridică și sportivă

Cele opt evenimente regionale sunt desfășurate pe parcursul a patru săptămâni, în perioada 14 iunie – 8 iulie 2021, și fac parte din demersurile Coaliției pentru Voluntariat de a îmbunătăți cadrul de aplicare a Legii Voluntariatului. Primele două consultări, desfășurate pentru regiunile Nord-Vest, respectiv Nord-Est, s-au desfășurat la începutul acestei săptămâni, urmând ca în perioada următoare să aibă loc online și celelalte șase evenimente regionale:

  • 17 iunie, Iași, orele 10.30-12.30 
  • 23 iunie, București, orele 10.30-12.30 
  • 24 iunie, Brașov, orele 10.30-12.30 
  • 30 iunie, Constanța, orele 10.30-12.30 
  • 1 iulie, Timișoara, orele 10.30-12.30 
  • 8 iulie, Craiova, orele 10.30-12.30 

ONG-uri, grupurile de inițiativă și instituții care doresc să se alăture consultărilor aferente regiunilor în care activează o pot face completând formularul de înscriere

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

Proiectul Coaliția pentru Voluntariat este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu  Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler, cu  sprijinul  financiar  Active  Citizens  Fund  România, program  finanțat  de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 248.990 Euro și este derulat în perioada martie 2021 – februarie 2023. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.