Au început forajele pentru proiectarea Sălii Polivalente

Ieri au început forajele pentru analiza solului în proiectul de construcție a Sălii Polivalente, derulat de Primăria Brașov cu casa de arhitectură Dico&Țigănaș. Lucrările se desfășoară pe parcursul a două zile și vizează furnizarea de date pentru studiul geo-tehnic și pentru amplasarea pompelor de căldură ce vor asigura sistemul de încălzire al viitoarei construcții. 

„Este încă o etapă în derularea proiectului de construcție a Sălii Polivalente Brașov, necesară pentru ca proiectanții să aleagă cea mai bună soluție pentru structură și pentru pompele de căldură, astfel încât să avem cât mai curând proiectul tehnic. Sper să finalizeze acest proiect până la sfârșitul acestui an, astfel încât anul viitor să demareze lucrările de construire ale Sălii Polivalente. Este un proiect care va aduce beneficii vieţii sportive şi culturale din oraşul nostru, economiei şi statutului de oraş turistic al Braşovului, iar aceste lucruri vor fi benefice pentru fiecare braşovean”, a declarat primarul George Scripcaru.

Citeste și:  Camera de Comerț și Industrie Brașov desfășoară faza județeană a Topului Național al Firmelor

Forajul se realizează cu o instalație mobilă, care utilizează o freză cu coroană cu diamante industriale, capabilă să străpungă orice tip de rocă. Adâncimea la care se va ajunge la adâncimea de 120 de metri, pentru a-i ajuta pe specialiști să decidă adâncimea optimă pentru amplasarea pompelor de căldură. Ieri după-amiază, forajul ajunsese la adâncimea de aproape 70 de metri, din care primii 50 de metri sunt în principal compuși din balastru și nisip, după care este un strat de rocă.

Reamintim că în a doua jumătate a lunii aprilie, în urma licitației derulate de Primăria Brașov, a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic în vederea construcției Complexului Multifuncţional – Sală Polivalentă Braşov, pe terenul fostului Stadion Municipal. Valoarea contractului a fost de 3.250.000 lei fără TVA, bani din bugetul local al municipiului Brașov, iar firma de proiectare are la dispoziție nouă luni pentru a livra documentația.

Citeste și:  Încă două zile nelucrătoare pentru români: Boboteaza și Sfântul Ioan

Pornind de la tema de proiectare, la sfârșitul lunii iulie, biroul de arhitectură a prezentat Consiliului Local Brașov conceptul Polivalentei, care înseamnă mai mult decât construcția unei clădiri multifuncționale pentru sport, cu 10.000 de locuri, înseamnă reamenajarea unei suprafețe mult mai mari, cu zone verzi, zone de promenadă, zone de recreere și de odihnă, amfiteatru în aer liber, locuri de joacă pentru copii, piste de biciclete și role și facilități sportive puse la dispoziția publicului (terenuri de baschet, tenis, volei, fotbal în aer liber etc). Privită dinspre Șoseaua Cristianului, polivalenta se va afla în spatele unui imens parc de aproape 150.000 mp, iar arhitectura a fost gândită în așa fel încât să se înscrie în peisaj, urmărind curbele de nivel ale Dealului Șprenghi și armonizând peisajul natural cu cel construit, sala fiind ea însăși gândită ca o completare a reliefului natural.

În încălzirea și ventilarea sălii, precum și pentru asigurarea unei părți din energia electrică, proiectanții au luat în calcul instalații fotovoltaice și sisteme cu recuperare de căldură, precum și alte soluții prietenoase cu mediul, care au ca scop reducerea pierderilor  energetice și un cost mai mic de exploatare, în condițiile unei eficiențe maxime. Clădirea va integra un sistem automatizat de management (BMS), care va monitoriza și optimiza permanent funcționarea instalațiilor.

Citeste și:  Municipalitatea începe amplasarea primelor 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice, din totalul de 242 pe care le are în proiect

Reamintim că Dico & Țigănaș este unul dintre cele mai importante birouri de arhitectură din România, cu un portofoliu de 344 de proiecte, care include facilități sportive, clădiri de birouri, clădiri industriale, spații comerciale, ansambluri rezidențiale sau locuințe unifamiliale. În domeniul sportiv, în portofoliul firmei se află Stadionul CFR, Cluj Arena și BT Arena din Cluj-Napoca, Stadionul Târgu Jiu, Stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova (toate finalizate), Stadionul Național de Rugby din București (în construcție), și Polivalentele Brașov și Bistrița, ambele în faza de proiectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.