Autolaboratorul din dotarea APM Brașov a fost pus în funcțiune

Autolaboratorul furnizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, aflat in custodia Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov, a fost pus în funcțiune începând cu data de 28 august, a.c, pe amplasamentul pus la dispoziție de către Primăria Municipiului Brasov, în Triaj, zona stației RAT Brașov. Autolaboratorul a putut fi amplasat după ce s-au efectuat lucrările de asfaltare în zona terminalului RATBV, deoarece aceste lucrări efectuate în paralel cu monitorizarea ar fi influențat rezultatele măsurătorilor. Pe amplasament, municipalitatea a asigurat branșamentul la energie electrică, cu o putere de 220 KWh, iar Poliția Locală a fost notificată pentru a intensifica patrularea în zonă, condiții necesare pentru amplasarea laboratorului mobil.

Citeste și:  RATBV a introdus mai multe autobuze pe linia 320 (Brașov – Feldioara)

Autolaboratorul este dotat cu echipamente pentru măsurarea concentrațiilor poluanților în aerul înconjurător, pentru următoarele substanțe chimice poluante: particule în suspensie (fracția PM10 și PM2,5), dioxid de azot (NO2), amoniac (NH3), dioxid de sulf (SO2), hidrogen sulfurat (H2S), monoxid de carbon (CO), compusi organici volatili, hidrocarburi aromatice si alifatice.

Până in prezent, nu au fost inregistrate depășiri ale concetratiilor maxim admisibile, prevazute de legislatie (STAS 12574/87 pentru zonele protejate), pentru amoniac și  hidrogen sulfurat, principalii poluanti generatori de miros.

Având in vedere că la APM Brașov a fost inregistrată o sesizare urgentă din partea Primăriei Orașului Victoria, referitoare la existența unor mirosuri cu intensitate maximă în această perioadă și care creează un disconfort olfactiv cetățenilor, autolaboratorul va fi mutat in orasul Victoria, urmând ca după o săptămână de monitorizare a calității aerului din oraș, să fie readus în municipiul Brașov, pe termen nelimitat, și amplasat în zonele sensibile identificate de către Primăria Municipiului Brașov.

Citeste și:  Tiroliana 7 Scări va funcționa doar în weekend

Scopul achiziției autolaboratorului este creșterea gradului de măsurare și de informare a publicului cu privire la calitatea aerului înconjurător, astfel încât autoritățile locale de mediu să se mobilizeze pentru a evalua un episod de poluare sau o poluare accidentală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.