Avertisment de la polițiștii brașoveni: Fiți precauți în mediul online!

Internetul reprezintă spațiul în care aparent comunicarea, informația și divertismentul sunt beneficii ușor de accesat, indiferent de vârsta și de cultura utilizatorului.  

Cu toate acestea, în lipsa unei informări corecte cu privire la potențialele riscuri la care vă expuneți, puteți deveni foarte uşor victime prin intermediul internetului.

Una dintre metodele de înșelăciune în mediul online, care continuă să facă victime este metoda ”scrisoarea nigeriană”, care poate avea mai multe variante. De obicei, victimele sunt ”recrutate” în mediul online de pe rețelele de socializare unde au conturi active (Facebook, Instagram) sau direct de pe rețelele de dating. 

Infractorii, care susțin că sunt în căutarea unei relații serioase, ajung să câştige  în timp încrederea victimei iar după aceea expun faptul că se află într-o situaţie personală dificilă (fie au o problemă de sănătate, ori nu au bani suficienți pentru a se putea întâlni în realitate) şi solicită diverse sume de bani în numele relaţiei de afecţiune. De obicei, infractorii spun victimelor că se află în țări în afara spațiului european (țări din Asia sau Africa), iar transferul de bani se poate face exclusiv online,  conturile beneficiare fiind greu detectabile. 

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

În timp, metoda  a devenit tot mai sofisticată, deoarece infractorii comunică prin intermediul unor aplicații criptate precum WhatsApp și Messenger Facebook, ceea ce îngreunează mult, atât identificarea, cât și dovedirea faptelor lor. Sumele de bani obținute de la victimele credule nu sunt însușite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, de aceea recuperarea sumelor date de victimă se face cu dificultate.

Presupusa relaţie continuă atât timp cât victima depune sumele solicitate în conturile furnizate de infractor, iar la primul refuz se întrerupe orice legătură.

Pentru a evita victimizarea în mediul online, Poliția Brașov vă recomandă să țineți cont de următoarele sfaturi:

Citeste și:  Craft Show. Ateliere demonstrative de meșteșuguri casnice - țesut și cusut, la Brașov

Folosiți-vă simțul realității – cel mai bun aliat impotriva acestui tip de fraudă. Dragostea la prima vedere prin internet, este puțin posibilă, iar ca regulă generală, trebuie sa fiți foarte suspicioși asupra acestor tipuri de contacte încă de la început ;

Nu instalaţi aplicaţii din surse nesigure, care vă pot expune unor riscuri cum ar fi: crearea de breşe de securitate, copierea datelor personale, căutarea informaţiilor confidenţiale (parole, numere de carduri, conturi bancare);

Actualizaţi periodic sistemul de operare utilizat de calculator, laptop sau smartphone prin care accesaţi internetul şi serviciul de internet banking (prin actualizări, producătorul de sisteme de operare remediază continuu vulnerabilităţile care apar);

Citeste și:  Studiu LEGO: Creativitatea fetelor este afectată de la vârste fragede de presiunea perfecțiunii și de prejudecățile lingvistice

Nu faceți niciun transfer bancar la solicitarea persoanelor cunoscute pe internet, indiferect de pretext; 

Rețineți! recuperarea ulterioară a sumelor de bani transferate este mult mai dificilă, din cauza faptului că banii parcurg circuite financiare complicate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.