Avocatul Poporului cere ca RAR să aibă acces la bazele de date cu mașini furate din Europa

Avocatul Poporului solicită ca Registrul Auto Român să aibă acces şi la bazele de date SIS/SINS, în care sunt înregistrate autovehiculele date în urmărire – Recomandare către Ministerul Transporturilor

Avocatul Poporului a emis o Recomandare către Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor în care solicită modificarea legislaţiei în sensul verificării autoturismelor în bazele de date de interes poliţienesc la care reprezentanţele R.A.R. să aibă acces cu ocazia prezentării autoturismelor în vederea emiterii certificatului de autenticitate şi a cărţii de identitate a vehiculelor.

Modificările legislative sunt cerute şi pentru ca orice autoturism, înainte de înmatriculare, să fie verificat fizic de către un inginer R.A.R. care să ateste autenticitatea elementelor de identificare ale acestuia.

Citeste și:  IMM-urile brașovene au un mediator în relația cu instituțiile statului

Prin aceste modificări, Avocatul Poporului consideră că s-ar elimina posibilitatea falsificării cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de autenticitate, între momentul emiterii acestora şi prezentarea documentelor la Serviciile de înmatriculări. În plus, s-ar diminua posibilitatea existenţei autovehiculelor donate prin modalitatea înlocuirii numărului de identificare al unui autovehicul furat cu cel al unui autovehicul înmatriculat, dar declarat daună totală.

Recomandarea este urmarea sesizării din oficiu şi adreselor Avocatului Poporului către Registrul Auto Român şi Inspectoratul General al Poliţiei Române în legătură cu verificarea vehiculelor importate care se află la prima înmatriculare în România sau a vehiculelor deja înmatriculate în România pentru care se intenţionează schimbarea proprietarului. În urma demersurilor efectuate, Avocatul Poporului a constatat, între altele, că RAR nu are acces la baza de date SIS/SINS (Sistemul Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen), ci numai la baza de date FURT AUTO a Poliţiei Române şi baza de date eASF INTERPOL. Or, există situaţii în care vehiculele urmărite sunt înregistrate în baza de date SIS/SINS, fără ca acestea să fie implementate şi în bazele de date FURT AUTO şi eASF INTERPOL şi sunt cazuri în care unele vehicule sunt înregistrate în bazele de date cu vehicule urmărite ulterior prestării activităţilor specifice RAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.