„B.E.S.T. – Brașov, Estetică Simbolistă și Tradiții urbane”, pe 30 octombrie, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov

Miercuri, 30 octombrie, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov va fi gazda evenimentului extraordinar „B.E.S.T. – Brașov, Estetică Simbolistă și Tradiții urbane”, eveniment care își propune să evoce două figuri emblematice ale culturii române și curentului simbolist, compozitorul brașovean Gheorghe Dima și poetul Alexandru Macedonski, de la a cărui naștere se împlinesc 170 de ani.

Evenimentul începe la orele 17.00 și se bucură de participarea lui Dorel Visan, unul dintre cei mai de seamă actori români contemporani, care susține un recital extraordinar de poezie. Actorul va oferi o interpretare cu totul deosebită rondelurilor macedonskiene și va fi acompaniat de contrabasistul de renume internațional Michael Crețu, care va oferi publicului, în premieră, „Variațiuni pe o temă de Gheorghe Dima”.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

Seara debutează cu „Recitalul de la ora cinci” susținut de artiștii Operei Brașov: Maria Catrina, Aurelia Florian, Silvia Micu, Anda Pop, Carmen Topciu, Adrian Dumitru, Marian Rește, Alin Anca, Sena Ducariu și Simona Manole, care include și piese din creația lui Gheorghe Dima. Cu acest prilej va avea loc avanpremiera filmului documentar artistic DIMA (2024, regia Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, după un scenariu de Bianca Beatrice Michi), dedicat acestui mare compozitor brașovean. Creația muzicală a lui Gheorghe Dima este evocată din perspectiva curentului simbolist, alături de cea a poetului Alexandru Macedonski, de scriitorul Adrian Lesenciuc, președintele Uniunii Scriitorilor filiala Brașov și de pianistul Horia Mihail, directorul Centrului Cultural Apollonia. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Evenimentul face parte din proiectul „B.E.S.T – Brașov, Estetică Simbolistă și Tradiții urbane”, proiect  din care face parte ediția a doua a Balului Vienez „Walz for Change”, care va avea loc pe 1 noiembrie 2024 la Cercul Militar din Brașov. Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Brașov și se desfășoară în parteneriat cu Muzeul „Casa Mureșenilor” și Opera Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.