BACALAUREAT 2023. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Limba și literatura română

Astăzi a avut loc proba la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat. Subiectele au fost primite de elevi la ora 09.00, iar timpul de rezolvare a fost de 3 ore.

La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic au avut un text la prima vedere de C. Călinescu, Ion Creangă. Viața și opera. Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai multe exerciții:

  1. „Indică sensul secvenței „cu bună seamă”.
  2. Menționează două dintre sursele de venit ale lui Ion Creangă, utilizând informația din textul dat.
  3. Precizează o posibilă semnificația curcubeului pentru Ion Creangă, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
  4. Explică un motiv pentru care Ion Creangă călătorește la Târgu Neamț.
  5. Precizează o trăsătură morală a lui Ion creangă așa cum reiese din textul dat.”

La subiectul I, punctul B, candidații au avut să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul „Ion Creangă. Viața și opera” de George Călinescu, cât și la experiența personală sau culturală

La subiectul II, profil real şi tehnologic, elevii au avut de comentat, în minimum 50 de cuvinte, poezia „A mele visuri…”, evidenţiind realaţia dintre idea poetică şi mijloacele artistice.

La subiectul III, cei de la real și tehnologic au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

La subiectul III, cei de la uman au avut de scris o caracterizare a unui personaj dintr-un text la alegere aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

Sursa: edupedu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.