Beneficiile dezvoltării bilingve: Cum influențează vorbirea mai multor limbi străine creierul și comunicarea

Persoanele care cunosc mai multe limbi pot oferi cercetătorilor o privire asupra modului în care creierul gestionează limbajul, principalul mod de comunicare umană.

Într-un studiu recent care a implicat un grup de poligloți, activitatea cerebrală a participanților a fost monitorizată folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională în timp ce ascultau pasaje citite în diverse limbi. Cu o singură excepție, s-a observat o creștere a activității în regiunile cortexului cerebral implicate în procesarea limbajului atunci când acești poligloți, care vorbeau între cinci și 54 de limbi, au fost expuși la limbile în care erau cei mai competenți, conform Reuters.

„Credem că acest lucru se datorează faptului că, atunci când procesați o limbă pe care o cunoașteți bine, puteți implica întreaga suită de operații lingvistice – operațiunile pe care sistemul lingvistic din creierul dvs. le suportă”, a spus neurologul Evelina Fedorenko.

Citeste și:  Celine Dion, revenire triumfală pe scenă la Jocurile Olimpice de la Paris

Mulți dintre participanți au prezentat un răspuns mai redus al creierului atunci când ascultau limba lor maternă în comparație cu alte limbi pe care le cunoșteau, cu o scădere medie de aproximativ 25%. În cazul unora dintre poligloți, ascultarea limbii lor materne a activat doar o parte din rețeaua lingvistică a creierului.

„Poligloții devin experți în limba lor maternă din punctul de vedere al eficienței proceselor neuronale care sunt necesare pentru a o procesa. Prin urmare, rețeaua lingvistică din creier nu se activează la fel de mult atunci când fac procesarea limbajului nativ versus non-nativ”, a spus neurologul și co-autorul principal al studiului, Olessia Jouravlev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.