Bilanțul investițiilor Consiliului Județean Brașov în rețeaua de drumuri județene – 2022

Finalul acestui an a reprezentat încheierea cu succes a opt proiecte incluse pe lista de investiţii a Consiliului Judeţean Braşov la capitolul „Drumuri”.

Un proiect cu fonduri europene, trei obiective finanţate din resurse bugetare proprii, alte trei realizate cu fonduri asigurate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi un proiect implementat cu sume alocate din bugetul de stat au fost duse la bun sfârşit pe parcursul acestui an, unele chiar mai devreme decât termenul de finalizare stabilit în contract.

Aceste obiective se regăsesc în tot arealul judeţului, fiind localizate în Ţara Făgăraşului, în zona Rupea, dar şi în Zona Metropolitană Braşov.

* Anul 2022 a consemnat finalizarea proiectului de modernizare și reabilitare a DJ 104 L Bunești – Viscri – Dacia, în lungime de 15,06 km, cu o valoare de 24.495.058,94 lei. Vorbim despre cel de-al doilea proiect cu fonduri europene terminat din cele patru pe care Judeţul Braşov le-a accesat în cadrul POR 2014-2020.

* Un obiectiv de investiţii esenţial pentru locuitorii din zona municipiului Făgăraş, finalizat în cursul lunii octombrie şi recepţionat în decembrie 2022 este proiectul tehnic şi execuţia consolidării alunecărilor de teren situate pe Drumul Judeţean 104 J Galați – Calbor – Boholț.

Valoarea contractului a fost de 10.711.649,30 lei, fondurile fiind asigurate din bugetul propriu al judeţului şi a inclus atât partea de proiectare, cât şi execuţia lucrărilor de refacere din temelii a structurii rutiere a drumului, grav afectată de două alunecări de teren. Cele două segmente rutiere care au fost stabilizate, reconstruite şi asfaltate se află la kilometrul 7+850 pe o lungime de 120 de metri şi între kilometrii 9+600–10+300 pe o porţiune de 700 de metri.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Investiţia s-a realizat în timp record, având în vedere că ordinul de începere a lucrărilor a fost emis la data de 13 mai 2022, iar lucrările au fost finalizate la data de 25 octombrie.

* Un alt obiectiv de investiții susţinut din bugetul judeţean şi terminat în acest an este proiectarea și execuția reabilitării Drumului Judeţean 109 Beclean – Luţa – Ludișor (km 0+000–8+000).

Contractul, în valoare totală de 27.497.317,30 lei, a fost dus la bun sfârşit într-un timp mai scurt decât era prevăzut, lucrările fiind încheiate atât la structura rutieră, cât şi la podurile de pe traseu, iar la începutul anului 2023 sunt programate procedurile de recepţie.

DJ 109 leagă satele Luţa şi Ludişor cu centrul comunei Beclean şi cu Drumul Naţional 1, iar refacerea sa a fost o necesitate stringentă pentru locuitorii zonei. De remarcat este că implementarea proiectului a fost sincronizată cu lucrările la reţeaua de canalizare realizate de Primăria Beclean pe tronsonul drumului.

* Cel de-al treilea obiectiv investiţional finanţat din bugetul propriu al judeţului Braşov şi terminat în acest an este proiectul tehnic şi execuţia modernizării Drumului Judeţean 113 Sânpetru (DJ 103) – Preventoriu TBC Sânpetru (km 0+000-2+000).

Cei doi kilometri de drum care asigură legătura instituţiei sanitare din Sânpetru cu calea de acces spre municipiul Braşov au fost refăcuţi în totalitate, recepţia lucrărilor urmând să aibă loc anul viitor.

Valoarea investiției a fost de 5.186.014 lei.

* Unul dintre cele mai ample proiecte investiţionale pe care administraţia judeţeană le-a implementat cu fonduri accesate din PNDL – Etapa a II-a îl reprezintă reabilitarea DJ 132 Rupea – Homorod – Mercheașa – Jimbor – limită Judeţ Harghita.

Citeste și:  74 de proiecte culturale în etapa finală pentru cele 6 milioane de lei alocate de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare

Acest drum este important nu doar pentru deplasarea locuitorilor din partea nordică a judeţului nostru spre principalele căi rutiere, ci şi ca variantă de legătură interjudeţeană Braşov – Harghita.  

Potrivit prevederilor contractuale, lucrările ar fi trebuit să se încheie în aprilie 2023, dar constructorul s-a mobilizat şi le-a terminat în avans, astfel că pentru începutul anului viitor mai rămân de realizat procedurile de recepţie. Proiectul a inclus refacerea structurii rutiere pe o lungime de 18,861 km, cu tot ceea ce înseamnă carosabil, acostamente, drumuri laterale, poduri şi podeţe, trotuare şi amenajarea alveolelor pentru staţii transport public.

Valoarea totală a lucrărilor incluse în acest proiect a fost de 62.819.272 lei.

* Şi modernizarea Drumului Judeţean 102 G Victoria – Viştisoara (km 0+000–9+900) s-a finalizat în acest an, recepţia lucrărilor fiind programată anul viitor.

În cadrul proiectului, un segment de 900 de metri a fost refăcut utilizându-se fonduri din bugetul județului, iar modernizarea celor nouă kilometri a fost finanțată prin PNDL – Etapa I cu suma de 38.210.194.44 lei.

DJ 102 G este situat pe teritoriul administrativ al oraşului Victoria, satului Viștișoara, comunei Drăguș și Stațiunii climaterice Sâmbăta. Lucrările au inclus modernizarea structurii rutiere, pornind de la fundație şi până la așternerea asfaltului, construirea unor poduri, reabilitarea și modernizarea tuturor podețelor de pe traseu, realizarea marcajelor și semnalizărilor rutiere.

* Reabilitarea alunecării de teren situate la kilometrul 9+400 pe Drumul Judeţean 105 Voila – Cincşor – Cincu – limită judeţ Sibiu, s-a încheiat cu respectarea termenelor contractuale.

Proiectul a fost finanțat în cadrul PNDL II, fiind în valoare totală de 2.411.151,90 lei.

Citeste și:  Peste 400 dintre cei mai puternici cicliști din Europa sunt așteptați la primul Campionat European de Mountain Bike din România

Pe parcursul anului 2022, zona afectată de eroziunea solului a fost refăcută şi infrastructura drumului a fost consolidată cu piloţi foraţi, soluţiile prevăzute în proiect având ca scop punerea în siguranţă a versantului de deal şi reabilitarea părţii carosabile.

* Nu în ultimul rând, administraţia judeţeană a terminat refacerea podului situat la kilometru 16,000 pe Drumul Judeţean 103 A Braşov – Cărpiniş – Tărlungeni – Zizin – Dălghiu. Contractul, în valoare de 3.102.000 lei, a inclus realizarea proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor la pod și la rampele de acces.

Situat la ieşirea din satul Zizin, acest pod a fost calamitat de inundații și pentru refacerea sa CJ Braşov a accesat o finanțare de 1.400.000 lei de la bugetul de stat.

„Este vremea bilanţului şi mă bucur că începem să culegem roadele muncii noastre în toate domeniile pe care le gestionăm la nivelul administraţiei judeţene. Pe parcursul anului 2022 am reuşit să implementăm investiţii importante în domeniul reabilitării şi modernizării infrastructurii de drumuri. Prin ducerea la bun sfârşit a acestor proiecte am rezolvat nu doar probleme punctuale, aşa cum sunt deteriorările provocate de alunecările de teren, ci am asigurat cetăţenilor din toate zonele judeţului nostru legături rutiere esenţiale, care să le permită deplasarea în condiţii cât mai bune. Infrastructura rutieră a judeţului Braşov are nevoie permanentă de îmbunătăţiri şi chiar dacă niciodată nu putem spune că fondurile bugetare de care dispunem la capitolul «Drumuri» sunt suficiente, vom continua şi în 2023 să găsim resurse financiare suplimentare care să ne permită să realizăm toate proiectele pe care le avem în plan”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, AdrianIoan Veştea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.