Binecuvântare pentru comunitatea din Bogata Olteană, județul Brașov

Credincioșii din Bogata Olteană, județul Brașov, au primit astăzi binecuvântare arhierească. Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a poposit în comunitatea brașoveană pentru a binecuvânta cu apă sfințită lucrările efectuate în ultima perioadă la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, un locaș de cult de o frumusețe aparte, ctitorită de regretatul profesor de Teologie de la Sibiu, părintele Spiridon Cândea, fiu al satului. Ridicată în perioada 1954-1960, biserica are o arhitectură deosebită, iar în ultima vreme a fost renovată prin eforturile credincioșilor din sat și ale mai multor binefăcători, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

După slujba de binecuvântare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit i-a felicitat pe credincioșii din Bogata Olteană pentru atașamentul lor față de locașul lor de rugăciune și pentru susținerea lucrărilor de renovare. Ierarhul a evocat în cuvântul său personalitatea părintelui profesor Spiridon Cândea.

„Sărbătorim astăzi binecuvântarea lucrărilor făcute la biserica dumneavoastră, adică binecuvântarea dragostei frățiilor voastre față de acest sfânt locaș. Este o mare bucurie care ține de contribuția noastră, de aportul nostru și de dorința noastră de a fi aproape de Hristos, de a avea o casă a Domului care să fie mai frumoasă decât tot ceea ce există în jurul nostru, pentru că ea în ea se coboară cerul pe pământ. De câte ori am văzut această biserică am fost impresionat și toată lumea o apreciază la valoare ei. Dar am fost impresionat pentru că l-am cunoscut și l-am avut profesor pe ctitorul acestei minunate biserici, părintele profesor Spiridon Cândea. A fost o personalitate mare din punct de vedere teologic, a fost și un om de o demnitate extraordinară și a suferit în vremea comunistă”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Citeste și:  Dino Parc Râșnov și Tedi îi invită pe copii la Festivalul Veseliei

Distincții și aprecieri

Preotul comunității, părintele Mihai Gavrilă Simen, și protopopul de Rupea, părintele Mircea Comșa, au fost hirotesiți iconomi stavrofori. De asemenea, mulți dintre binefăcătorii bisericii din Bogata Olteană au primit acte de cinstire. Părintele Mihai Gavrilă Simen i-a mulțumit ierarhului pentru vizita arhierească și i-a oferit în dar o icoană. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un concert de cântece folclorice și patriotice susținut la Căminul Cultural din sat de corul comunității, dirijat de preotul paroh Mihai Gavrilă Simen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.