Bogdan Micu, consilier de profesie: I-a consiliat pe rând pe George Scripcaru, Costel Alexe, Ludovic Orban și directorul UNIFARM acuzat de mită de un milion de euro

În plină criză sanitară, când oamenii ieșeau pe semnătură din case, compania statului UNIFARM făcea achiziții pe bandă rulantă de măști, mănuși și combinezoane, majoritatea chinezești. Achizițiile netransparente și cumpărate la costuri enorme sunt anchetate acum de DNA, care l-a pus acuzat ieri pe fostul șef al UNIFARM, Adrian Ionel, că a cerut mită ca să cumpere echipamente de la o firmă. În vârful pandemiei, Ionel îl avea drept consilier onorific pe Bogdan Micu, pus să se ocupe de achizițiile de echipamente medicale din China. Micu e dator vândut de mai mulți ani unui concern chinezesc cu afaceri în energie. Le datorează chinezilor peste 5 milioane de euro.
Până la 35 de ani, Micu a colecționat companii. A fost implicat în aproape 30 de afaceri, unele cu probleme financiare. În timpul liber era activist de mediu.
Bogdan Micu a fost consilierul UNIFARM pe achizițiile pe perioada pandemiei. Adrian Ionel, fostul director UNIFARM, a fost pus ieri sub control judiciar de DNA pentru o mită de aproape 1 milion euro
Bogdan Micu susține că a devenit consultant pentru achizițiile Unifarm după ce ”a avut norocul să ajungă la premierul Orban printr-o recomandare”, potrivit discoverproject.ro.
Recomandare făcută cel mai probabil de primarul Brașovului, George Scripcaru, al cărui consilier personal Bogdan Micu era. Din Postura de consilier al lui Scripcaru, Micu avansează la Ministerul Mediului, devenind consilierul lui Costel Alexe.

Bogdan Micu a fost însărcinat de Scripcaru să se ocupe, printre altele de monitorizarea calității aerului în Brașov. Și găsește și marea sursă a poluării: Centrelele de apartament și mașinile din trafic. Și trece imediat la achiziții de senzori care să monitorizeze situația poluării la Brașov. „Sursa principală de poluare pe care am identificat-o sunt mașinile, centralele de apartament și industria. Lucrurile acestea se știu, au rezultat inclusiv la dezbaterea publică, însă am vrut ca primarul să le poată vedea cu ochii lui și să înțeleagă că există măsuri care pot fi luate și care trebuie luate imediat”, declara Bogdan Micu pe 10 Ianuarie 2020.

Predarea de consilier de consilier de către Primărie Brașov la Ministerul Mediului nu s-a făcut gratuit: La scurtă vreme după ce a ajuns consilierul lui Alexe, Brașovul aflat pe lista celor mai poluate trei orașe din țară devine dintr-o dată un oraș cu aer curat. Pe 20 februarie, ministrul Mediului Costel Alexe, cel care acuza Brașovul de poluare excesivă, vine la Brașov și se arată impresionat de calitatea aerului și de măsurile pe care Primăria le ia pentru combaterea poluării. „Mă bucur foarte mult că am avut această întâlnire, pentru că sunt pași importanți pe care îi face și Primăria Municipiului Brașov, și Consiliul Județean, în tot ce înseamnă problematica de mediu. Observ grija pe care o are administrația publică locală pentru calitatea aerului și măsurile din Planul Integrat de Calitate a Aerului se implementează constant, iar aceste măsuri sunt tocmai pentru a le asigura brașovenilor un aer mai curat. Sunt convins că vom ajunge într-un viitor foarte apropiat ca Brașovul să fie unul dintre cele mai verzi orașe din România”, declara Costel Alexe pe 20 februarie în timpul unei vizite la Brașov.

După ce a rezolvat problema poluării din Brașov, Bogdan Micu avansează, ajungând în anturajul premierului Ludovic Orban.

Deoarece se recomandă drept consilier onorific al premierului Ludovic Orban, DiscoverProject a solicitat informații Guvernului.

”Cu privire la solicitarea dumneavoastră (…) vă comunicăm că persoana la care faceți referire în solicitare (n.r. Bogdan Micu) nu a făcut și nu face parte în prezent din echipa de consilieri din structura Guvernului (personali/onorifici) a prim-ministrului Ludovic Orban și nu desfășoară raporturi contractuale cu Secretariatul General al Guvernului”, se arată în răspunsul oferit de Guvern redacției DiscoverProject.

Într-o postare publică din 20 martie 2020, în plină stare de urgență, Bogdan Micu susținea că a avut norocul să ajungă la premierul Orban printr-o recomandare iar premierul l-a trimis la UNIFARM: ”Atunci m-am mobilizat, și, de acasă, am început să mă implic tot mai mult în achiziționarea de echipamente care să ajungă spitalelor. Am experiență și relații să fac asta. Am avut norocul să ajung la Primul Ministru printr-o recomandare. Acesta m-a deferit Companiei Naționale strategice UNIFARM, cu care lucrez acum și îi ajut. De luni 16.03 statul a capitalizat foarte repede Compania de Stat ( în doar 12 ore) cu peste 100 milioane de euro și a capacitat-o să se ocupe de problemă. Respect pentru rapiditate! ”, potrivit discoverproject.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.