Brașov. Cei trei PETrică colectează zilnic 14.000 de recipiente

Cele trei sisteme automate de tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile – PET-uri, sticle și doze de aluminiu, sisteme care îți oferă în schimbul ambalajelor transport gratuit cu mijloacele de transport în comun se bucură de un succes tot mai mare, ajungând la un total de 1,7 milioane de recipiente colectate.

Luna aprilie a fost luna în care brașovenii au colectat cea mai mare cantitate de ambalaje, astfel că s-a ajuns la o medie zilnică de 14.000 de peturi, doze și sticle colectate prin cele 3 sisteme.

Având în vedere că suma maximă lunară aprobată de Consiliul Local pentru plata titlurilor de călătorie eliberate prin acest sistem este de 150.000, sumă care va fi atinsă astăzi, în ultimele 4 zile din această lună nu se vor mai putea elibera bilete RAT, urmând ca procedura să fie reluată începând cu 1 mai.

Citeste și:  O realizare importantă de care beneficiază comunitatea defavorizată din comuna Racoş: deschiderea Centrului multifuncțional de sănătate, igienă și educație

Vă reamintim că primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, iar în luna martie a fost mutat în cartierul Valea Cetății. În cele aproape 8 luni de funcționare, PETrică I a reușit să colecteze aproape 800.000 de PET-uri, doze de aluminiu și sticle – 798.963 recipiente colectate în 229 zile, ajungând la o medie zilnică de 3.489 de ambalaje colectate.

PETrică II, montat în cartierul Astra, a colectat, începând cu 7 ianuarie, 572.661 de ambalaje reciclabile, fiind cel mai eficient dintre cei 3, media zilnică de colectare fiind de 5.254.

În data de 18 februarie, pe B-dul Victoriei, în zona pietonală din fața complexului comercial Rapid, a fost pus în funcțiune și cel de al treilea sistem automat de tip RVM. Și acesta și-a dovedit eficiența, ajungând la 324.107 de recipiente colectate, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 4.911 ambalaje.

Citeste și:  Brățările electronice menite prevenirii abuzurilor domestice vor fi implementate în Brașov, precum și în alte 36 de județe

De la începerea programului au fost colectate 750.576 de PET-uri, la cele trei automate, 573.567 de doze de aluminiu și 371.588 de sticle, ajungând la un total de 1.695.731 recipiente.

Aceste sisteme automate de colectare, instalate de Municipalitate împreună cu cei doi parteneri – Envipco și Brai-Cata, vor funcționa până în luna octombrie, dată la care va fi introdus și în țara noastră sistemul care funcționează în alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.

Programul PETrică a fost lansat ca proiect pilot pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a zece ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Sistemul este compus din 3 echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac. Cele trei aparate sunt furnizate de Envipco – o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.

Citeste și:  Primăria va construi o nouă grădiniță prietenoasă cu mediul în cartierul Tractorul

Programul de funcționare a celor 3 sisteme de colectare a ambalajelor reciclabile este de luni până duminică, în intervalul 8.00-18.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.