Brașov. Iluminatul public din Făgăraș va fi modernizat

Primăria Făgăraș și firma Flash Lighting Services au semnat, ieri, contractul pentru concesionarea iluminatului public pe o perioadă de 10 ani, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens, în ședința din 28 noiembrie.
Municipiul nu va mai fi împânzit de cabluri, acestea urmând să fie introduse în subteran, de anul viitor, începând cu străzile principale din oraș. Modernizarea prevede 23 de km de rețea existentă de drumuri iluminate + 5 km de rețea subterană extinsă, amplasarea a 594 de stâlpi din metal și instalarea echipamentului aferent, 624 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED și sisteme de semnalizare pentru trecerile de pietoni care prezintă un grad ridicat de risc pentru producerea de accidente rutiere.
Compania va avea la dispoziție doi ani, de la ordinul de începere a lucrărilor, pentru a moderniza și extinde rețeaua electrică. Prin înlocuirea corpurilor de iluminat clasice cu unele ecologice, consumul de energie electrică va scădea cu cel puțin 40% și poluarea va fi redusă.
Pe de altă parte, în perioada 2020 – 2030, aceeași firmă va realiza iluminatul ornamental festiv de sărbători. De asemenea, se va ocupa de întreținerea iluminatului public. În perioada imediat următoare va fi înființat un punct de lucru în municipiul Făgăraș, astfel încât firma să ofere servicii de intervenție și mentenanță 24 de ore din 24, 7 zile din 7. În cazul în care apar defecțiuni ale rețelei, făgărășenii vor putea face sesizări la dispeceratul operatorului.
„Încercăm să facem lumină de calitate, în Făgăraș. A sosit momentul să semnăm acest contract important pentru noi, este pe 10 ani, pentru reabilitarea sistemului de iluminat public și întreținerea în parametri a acestuia”, a declarat Dan Vatajelu, directorul general al companiei.
Licitația publică s-a întins pe parcursul a doi ani, din cauza contestațiilor, firma Flash Lighting Services fiind desemnată câștigătoare de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
„Am așteptat aproape doi ani de zile ca acest contract să fie semnat. În sfârșit am ajuns în punctul final și să îl punem în aplicare. În următorii doi ani, acesta trebuie să fie implementat și finalizat, iar iluminatul public în municipiul Făgăraș va fi schimbat în totalitate. În acest contract sunt cuprinse reabilitarea și întreținerea rețelei, iar toate problemele existente vor fi rezolvate”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu, după semnarea documentelor.
Contractul încheiat pe o perioadă de 10 ani are o valoare de 18.206.363,78 de lei (fără TVA), este finanțat din bugetul local, iar plățile vor fi efectuate lunar după recepția la terminarea lucrărilor de modernizare. Suma totală este defalcată astfel:
• 11.889.998,48 lei (fără TVA) – lucrări de modernizare, extindere și optimizare a consumului energetic;
• 4.337.049,60 lei (fără TVA) – lucrări de întreținere-menținere;
• 1.979.315,70 lei (fără TVA) – lucrări de realizare a iluminatului ornamental festiv de sărbători.

Citeste și:  Brașov: Începe prima campanie de dezinsecție din acest an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.