Brașoveanca Barbara Sandor, remarcată de EHF la cursul de arbitri „EHF Young Referee Project”

O nouă generație de arbitri crește frumos, la Brașov, sub îndrumarea arbitrului internațional Diana Florescu-Ciulei. Primele confirmări au venit zilele trecute, atunci când lumea handbalului intern dar și internațional a vorbit în termeni laudativi despre Brașov și școala de arbitraj care începe să producă arbitrii cu potențial foarte mare.
Prima veste bună a fost dată de fosta junioară a Coronei Brașov, Barbara Sandor, care a promovat cu brio examenele susținute la cursul „EHF Young Referee Project” și a lăsat o impresie excelentă la Turneul Internațional „Prague Handball Cup”, competiție în care, împreună cu Corina Badea, va arbitra finala la juniori I.
Cea de-a doua confirmare îi are protagoniști pe gemenii George și Robert Dudău, care au debutat în divizia A chiar la Brașov, la meciul susținut de echipa Coronei. Admirabil este faptul că cei doi au urmat cursurile de arbitraj și vor să se perfecționeze în domeniu, fiind încă handbaliști în activitate la CS Sporting Ghimbav, unde sunt antrenați de brașoveanul Florin Paraschiv. Robert și George Dădău au început handbalul tot la Sporting Ghimbav, cu Viorel Irimie, cel care i-a îndrumat și către arbitraj.

“Sunt mândră și fericită să le fiu mentor unor arbitri tineri cu un parcurs rapid atât de frumos”

Arbitru internațional Diana Florescu Ciulei, care le este mentor tinerilor arbitri brașoveni a declarat că este extrem de mândră de evoluția Barbarei Sandor și a gemenilor George și Robert Dudău. “Sunt mândră și fericită să văd arbitri tineri cu un parcurs rapid atât de frumos și să aud cum se vorbește despre ei, inclusiv în afara țării. Am convingerea că nu se vor opri, pentru că îi cunosc și știu cât de motivați sunt să reușească. Exact ca Barbara am pornit și eu, urmând cursurile apoi parcurgând examenele din Proiectul arbitrului tânăr din Europa, și cu multă muncă și seriozitate am ajuns unde sunt acum. Dincolo de ce îi învăț în teren, este extrem de important ca toți cei care își doresc să urmeze acest frumos drum, să conștientizeze că este mare nevoie de seriozitate, implicare și nu în ultimul rând de muncă. Doar în acest fel îți poți câștiga respectul în arbitraj, și doar așa poți ajunge să ieși și să arbitrezi în afara țării. Eu îi susțin pe toți, le voi fi aproape și sper ca școala brașoveană de arbitraj să dea nume mari peste o vreme. Potențial avem, trebuie doar să avem grijă să îi creștem frumos”, a spus Diana Florescu Ciulei.

“A fost extraordinar că am luat cu brio ambele examene”

La doar 20 de ani, Barbara Sandor a declarat că a fost impresionată de tot ce s-a întâmplat la examenele de susținute la Praga. „Am primit cu mare bucurie invitația de la Federația Europeană de Handbal la cursul Young Referee Programme. Am avut emoții dar le-am transformat în motivație și am reușit să iau cu rezultate excelente atât examenul teoretic cât și pe cel fizic. Cursurile la care am avut ocazia să fiu prezentă împreună cu colega mea Corina Badea au fost foarte utile pentru noi și suntem convinse că vor facilita dezvoltarea noastră personală, dar mai ales dezvoltarea pe plan profesional. Am discutat despre multe situații interesante și interpretabile, pe care le poți întâlni în arbitraj, iar explicațiile acestora vor fi un punct de reper în activitatea noastră de arbitraj din viitor”,a spus frumoasa Barbara, “Barbie”, cum îi spun apropiații.

Delegate să arbitreze finala competiției, la prima lor experiență internațională

Barbara a povestit și despre prima sa experiență de arbitraj în afara țării, având ocazia să fluiere mai multe meciuri, printre care și o finală la Turneul Internațional „Prague Handball Cup”. „Este extraordinar ce am trăit în aceste zile, în Cehia. Am participat la Prague Handball Cup iar faptul că am avut posibiltatea de a arbitra meciuri între diferite țări cu diferite stiluri de joc, ne-a deschis calea către alte perspective, putând astfel să ne perfecționăm modul de arbitraj. Meciurile pe care le-am arbitrat au fost observate de către lectori din Federația Europeană, ei ne-au îndrumat și ne-au felicitat pentru activitatea noastră. Din acest motiv, în ultima zi a turnelui am fost delegate la finala de la juniori I masculin. Suntem foarte bucuroase că la primul turneu internațional la care am participat am primit recenzii bune. Asta ne dă încredere și ne dorim să implementăm cele învățate, în stilul nostru de arbitraj. A fost o oportunitate importantă pentru noi și sperăm ca multe altele vor urma. Noi abia așteptăm”.

“Ne-am bucurat enorm ca la 19 ani să arbitrăm un meci de divizia A”

Și gemenii George și Robert Dudău se declară fericiți de experiența trăită săptămâna trecută, când au debutat la un meci de senioare, arbitrand meciul de divizia A al Coronei de pe teren propriu. “Ne bucurăm foarte mult pentru că am debutat în Divizia A, mai ales că acest lucru s-a întâmplat mai repede decât ne-am fi așteptat. Este un pas foarte important făcut de noi în acest domeniu în care ne dorim să ne perfecționăm”, a spus George Dudău.


El a fost completat de fratele lui, Robert, care a declarat: “La 19 ani să putem arbitra la asemenea nivel înseamnă foarte mult pentru noi. Trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că am avut puține emoții, dar am încercat să trecem peste și să facem un meci cât mai bun. Vrem să le mulțumim tuturor celor care au încredere în noi și ne sprijină pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Trebuie să muncim, să fim serioși și să avem evoluții cât mai bune, și atunci cu siguranță vom ajunge unde ne-am propus”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.