Braşoveanul Dumitru Prunariu la 50 de ani de la prima aselenizare: Fiii mei discutau la gradinita ca tata a fost in delegatie in Cosmos

Dumitru Prunariu a declarat, luni, in cadrul unui eveniment (dedicat implinirii a 50 de ani de la prima aselenizare cu echipaj uman, realizata in cadrul misiunii Apollo 11 si 60 de ani de la momentul cand un obiect spatial fara echipaj), ca la momentul zborului efectuat in Cosmos, baietii sai aflati la varste fragede, nereusind sa inteleaga contextul si importanta evenimentului, discutau cu colegii de gradinita despre „delegatiile in Cosmos” ale tatalui lor, fiind convinsi ca aceasta e o chestiune obisnuita, pe care toti parintii o fac, potrivit mediafax.

„Cand am zburat in Cosmos baietii mei aveau 5 ani si 3 ani si li se parea ceva foarte normal ca tata sa plece in delegatie in Cosmos. Toti copiii discutau la gradinita, ai mei ziceau „ei bine si tatal meu a fost in delegatie in Cosmos”. Discutau la gradinita acest lucru ca pe o chestie foarte normala. Mai greu a fost cand au venit la gradinita in Romania si au inceput sa-i intrebe pe copii „dar tatal tau cand zboara in Cosmos?”, spune Prunariu.

Dumitru Prunariu a declarat ca si-a educat copiii in sensul de a nu epata prin prisma faptului ca tatal lor a zburat in Cosmos.

„Au aflat dupa putin timp (…) ca de fapt aici (in Romania, n.r) nu zboara lumea in Cosmos. Ca de fapt eu sunt unic in Romania. Mi-au mai trebuit cativa ani de educatie sa-i invat ca ei nu sunt ceva special pentru ca tatal lor a zburat in Cosmos. S-a intamplat si acest lucru. Acum unul are 44 si unul are 42, sunt in domeniul aeronautic amandoi”, a precizat acesta.

Citeste și:  Mihai Covaliu, reales preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

Primul cosmonaut din Romania a informat ca Programul Intercosmos, din care a facut parte si el, participand la misiunea Soyuz 40, a fost demarat in 1967 de Uniunea Sovietica in sensul punerii bazelor pentru un program intre tarile socialiste care sa stimuleze dezvoltarea stiintelor spatiale, ale institutiilor de cercetare in acest domeniu si pregatirea cercetatorilor in domeniul spatial pe diferite teme.

„Romania a semnat acest acord Interkosmos in anul 1968, pana la zborul meu cosmic au fost trimise in spatiul cosmic 17 echipamente romanesti, care au functionat foarte bine. (…) Am efectuat 125 de rotatii complete in jurul Pamantului. (…) Am efectuat 22 de experimente stiintifice in domeniul astrofizica, al radiatiei cosmice, al tehnologiilor spatiale, medicinei , biologiei si chiar psihologice”, spune Prunariu.

Dumitru Prunariu este cel de-al 103-lea lea cosmonaut al lumii.

El a spus ca dupa momentul vizitei sale in spatiu a fost contactat inclusive de societati care sunt fidele in continuare ideii ca Pamantul este plat: „Am spus „nici macar atata astronomie nu ati invatat in scoala? Nu ati studiat un atlas, nu ati vazut la televizor atatea imagini cu pamantul rotund?” Ei zic „nu, noi suntem convinsi ca e plat, poate dumneavoastra ati zburat asa, in campul lui”. Zic: „voi imi spuneti mie cum am zburat?”, spune Prunariu.

Citeste și:  Body Moves the Brain - program de sport adaptat pentru copii cu dizabilități

Dumitru Prunariu a povestit si cum a trait in 1969 momentul primei aselenizari realizate cu echipaj uman, in cadrul misiunii Apollo 11.

„Eram la Brasov, eram elev, eram in vacanta, urma sa implinesc in septembrie 17 ani. Am stat cu sufletul la gura pana dimineata aproape de ora 5 dimineata s-a pus piciorul pe Luna. (…) Imi aduc aminte si acum aveam un televizor alb negru cu ecranul putin oval, imaginea era destul de tremurata si am stat toata familia cu sufletul la gura si ne-am uitat cum a pus omul pentru prima data piciorul pe luna”, precizeaza acesta.

Prunariu a spus ca la acel moment, ideea ca el va ajunge in Cosmos sau ca Romania va reusi sa trimta un om in Spatiul Cosmic, avand acces la o astfel de tehnologie, era de neimaginat.

In contextul primei aselenizari realizate cu echipaj uman, Dumitru Prunariu a mentionat faptul ca Romania a fost singurul stat socialist care a transmis in direct acest eveniment.

Citeste și:  S-a lansat o platformă pentru cei care au nevoie de angajare imediată. Peste 15.000 de joburi sunt disponibile în acest moment

„Pana in 1969 toate premierile cosmice apartinusera sovieticilor si in sfarsit cu acest program au luat avans, au ajuns prioritari in ochii lumi prin ceea ce au realizat (n.r. americanii). (…) Romania a fost singurul stat socialist atunci care a transmis in direct aselenizarea. Niciun alt stat socialist nu a transmis in direct aselenizarea. La Moscova pot spune ca a doua zi oamenii nu aveau habar ca cineva coborat pe luna. Abia dupa aceea vestile au fost pregatite corespunzator si date public”, informeaza acesta.

El a concluzionat spunand ca a avut ocazia ca, de-a lungul timpului, sa cunoasca aproximativ jumatate din cosmonautii care au pus piciorul pe Luna si cativa din cei care au ramas in modulul lunar.

„Cel mai bine il cunosc pe Buzz Aldrin este un tip care inca la 89 de ani este foarte prezent in media (…) Pe Neil Armstrong nu am avut ocazia sa-l cunosc personal, a fost un tip foarte retras, un tip care nu participa la intalniri publice decat atunci cand erau guvernamentale si aniversari ale acestui zbor cosmic istoric la care a participat. L-am cunoscut si pe Michael Collins era un tip foarte tacut, retras, foarte greu scoteai o vorba de la el, aproape cu clestele, e o figura foarte intelectuala”, a conchis Dumitru Prunariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.