Braşovencele însărcinate care provin din grupuri vulnerabile, beneficiază de consultaţii şi analize gratuite

Începând din această lună, gravidele din judeţul Braşov şi din judeţele învecinate, aflate într-o situaţie dificilă din punct de vedere socio-economic şi provenind din grupuri vulnerabile, au posibilitatea să beneficieze de consultaţii şi analize gratuite de urmărire a sarcinii în regim ambulatoriu, asigurate de medicii Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” Braşov.

Totul, în cadrul proiectului cu fonduri europene intitulat „Servicii medicale de screening prenatal pentru 2100 de gravide din Regiunea Centru”, pe care Maternitatea braşoveană îl implementează în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, în perioada martie 2021 – iulie 2023. 

Proiectul, cu o valoare totală de 12.097.718,71 lei, este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Beneficiarele screeningului prenatal vor fi un număr total de 2100 de viitoare mămici care locuiesc în Regiunea Centru, dintre care 57% fac parte din grupuri vulnerabile. 

Este vorba despre gravide care trăiesc în familii fără venituri, având sau nu copii în întreținere, gravide care trăiesc în gospodării formate dintr-un părinte unic cu copil, gravide migrante sau de origine străină, gravide de etnie romă sau provenind din comunități marginalizate, gravide cu dizabilități, fără adăpost sau care sunt afectate de excluziunea locativă. 

1050 de gravide vor proveni din judeţul Braşov şi din judeţele învecinate. Identificarea, recrutarea şi mobilizarea lor în vederea efectuării screeningului prenatal se realizează cu sprijinul autorităţilor publice locale şi al instituţiilor de asistenţă socială – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Braşov, serviciile publice de asistenţă socială de la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, ai căror angajaţi au cunoştinţă despre viitoare mămici care trăiesc în medii defavorizate. 

Proiectul prevede înfiinţarea unui centru de screening prenatal la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”, în cadrul căruia, în funcţie de necesităţile pacientelor, urmează să fie asigurate şapte pachete de servicii medicale specifice de screening prenatal, orientate către prevenţie, depistarea precoce a oricăror probleme, diagnostic și tratament.

Citeste și:  Caroline Fernolend: Săsoaica ambițioasă care a pus Viscri pe harta lumii

Pachetul 1 cuprinde supravegherea unei sarcini normale la gravidele care nu dețin documente medicale care să ateste existența în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei, infecției CMV. Pachetul 2 vizează supravegherea unei sarcini normale la gravidele care au antecedente personale patologice de rubeolă, toxoplasmoză, infecție CMV. Pachetul 3 se referă la screeningul prenatal care trebuie efectuat în perioada cuprinsă între săptămânile a 11-a şi a 19-a plus 6 zile. Pachetul 4 include supravegherea sarcinilor cu risc crescut de edem gestațional. Pachetul 5 se referă la supravegherea sarcinilor cu risc crescut de hiperemeză gravidică uşoară. Pachetul 6 este destinat altor riscuri, respectiv supravegherii şi evaluării gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III. Pachetul 7 include monitorizarea sarcinii cu risc crescut la gravidele cu tulburări de coagulare sau cu trombofilii ereditare și dobândite.

„Programul este gândit să asigure accesul facil şi gratuit la pachetele de asistență ale Casei Naționale Asigurări de Sănătate pentru gravide, pentru persoanele defavorizate, neasigurate, atât din mediul rural, cât şi din cel urban. Prin acest program se asigură accesul la consultații de specialitate obstetrică-ginecologie, analize de laborator, inclusiv investigații genetice de tipul amniocentezei, atunci când acestea sunt indicate. Programul permite dispensarizarea a peste 2000 de gravide din Regiunea Centru, pe o perioadă de doi ani, cu 1-3 consultaţii la cabinet şi cu posibilitatea de asistență și monitorizare a gravidelor din mediile defavorizate”, a menţionat prof. univ. dr. Marius Moga, managerul proiectului

În cadrul proiectului se vor desfăşura activităţi de educaţie prenatală privind îngrijirea pe perioada sarcinii, iar gravidele vor beneficia şi de servicii de educație postnatală de tipul „Şcoala mamei”, care vizează îmbunătățirea sănătăţii fizice și mentale a femeii după naştere, precum și sănătatea nou-născutului.

Citeste și:  Noaptea ca ziua la Complexul Sportiv Carpați din Brașov! Se montează stâlpii de nocturnă

Trei proiecte europene pentru Maternitatea braşoveană 

„Servicii medicale de screening prenatal pentru 2100 de gravide din Regiunea Centru” este doar unul dintre cele trei proiecte cu fonduri europene aflate în implementare la Maternitatea Braşov. 

Celelalte privesc modernizarea, dotarea şi eficientizarea energetică a corpului de clădire înalt şi a celui de legătură din cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Braşov, proiect în valoare de peste 26,5 milioane de lei, precum şi gestionarea crizei COVID-19 în judeţul Braşov, în cadrul căruia Maternitatea figurează cu o finanţare de 2,7 milioane de lei destinată acoperirii cheltuielilor cu gestionarea pandemiei. 

Trebuie subliniat faptul că la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” s-au executat în ultimii ani ample investiţii, fiind utilizate toate sursele financiare disponibile –  fonduri europene, fonduri guvernamentale, fonduri accesate prin Banca Mondială şi finanţări din asigurate din bugetul Consiliului Judeţean Braşov.

Acestea au vizat refacerea din temelii a clădirii vechi a Maternităţii, modernizarea cabinetelor din Ambulatoriu şi a saloanelor din clădirea nouă, precum şi dotarea cu echipamente, aparatură şi mobilier de cea mai bună calitate a tuturor secţiilor spitalului. 

Administraţia judeţeană a asigurat Maternităţii fonduri tot mai mari  

De la un an la altul, Maternitatea Braşov a beneficiat de fonduri în creştere, asigurate din bugetul judeţean, care au acoperit toate nevoile investiţionale identificate de conducerea spitalului. 

Astfel, bugetul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie din anul 2021 este de 4.899.000 lei, însumând cheltuieli de capital în valoare de 4.785.000 lei şi stimulente acordate personalului medical care ajung la suma de 114.000 lei. 

Citeste și:  Veşti proaste pentru iubitorii de ciocolată! Este criză de cacao la nivel mondial, iar prețurile vor crește semnificativ

Spre comparaţie, unitatea spitalicească a avut în anul 2020 un buget de 3.548.410 lei, iar în 2019 a dispus de 2.643.180 lei alocate din bugetul judeţului. 

„Sunt foarte mulţumit atât în ceea ce priveşte investiţiile prin care am reuşit să schimbăm în totalitate faţa acestui spital, cât şi calitatea serviciilor medicale asigurate. Maternitatea braşoveană se ridică la nivelul celor mai performante instituţii de profil din ţară, fie ele publice sau private, şi acest lucru s-a putut realiza graţie implicării totale cu care colectivul managerial al spitalului se ocupă, sub toate aspectele, de gestionarea activităţii. La nivelul Consiliului Judeţean Braşov am asigurat din punct de vedere financiar toate necesităţile semnalate de domnul manager al Maternităţii, dr. Mircea Preda, cu care avem o colaborare foarte bună”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea. 

Ce proiecte sunt cuprinse în lista de investiţii

În anul 2021, pe lista de investiţii planificate de Maternitatea Braşov şi aprobate de Consiliul Judeţean sunt incluse achiziţii de aparatură medicală de înaltă performanţă, precum o platformă de electrochirugie cu sigilare vasculară, monitoare de funcţii vitale, mese de operaţie, ecografe, aparate EKG, incubatoare, lămpi, cardiotocografe, dar şi echipamente IT. 

De asemenea, administraţia judeţeană finanţează întocmirea studiilor de fezabilitate pentru construirea unei parcări subterane în curtea Maternităţii şi amenajarea spaţiului destinat aparaturii de rezonanţă magnetică, dar şi realizarea documentaţiei de autorizare a securităţii la incendiu. 

Nu în ultimul rând, în bugetul alocat de CJ Braşov sunt prevăzute sume pentru elaborarea proiectului tehnic şi a documentaţiilor tehnice în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, respectiv de demolare pentru clădirea administrativă Ginemedica, aceasta urmând să fie reabilitată şi modernizată. 

Foto: Arhiva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.