Brașovenii mai au 3 zile la dispoziție pentru a face propuneri de completare a regulamentului care permite accesul copiilor pe terenurile de sport din curtea școlii, în afara orelor

„Fără lacăte pe curtea școlii!“ Brașovenii mai au 3 zile la dispoziție pentru a face propuneri de completare a regulamentului care permite accesul copiilor pe terenurile de sport din curtea școlii, în afara orelor.

Duminică, 6 iunie, este termenul limită până la care brașovenii mai pot face propuneri de modificare sau completare a proiectului Regulamentului-cadru de implementare a programului „Fără lacăte pe curtea școlii”, ce are ca obiect accesul și modul de utilizare a curților și terenurilor de sport în aer liber aflate în administrarea/folosința unităților de învățământ preuniversitar de stat. Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ se pot trimite pe e-mail infopublice@brasovcity.ro

Lansat în dezbatere publică luna trecută, scopul acestui act normativ este de a crea cadrul necesar pentru ca toți copiii și elevii din Brașov să aibă acces pe terenurile de sport din curțile școlilor, în afara orelor de curs, astfel încât numărul bazelor sportive la care aceștia au acces să crească semnificativ.

În momentul lansării în dezbatere publică a acestui regulament, primarul Allen Coliban a vorbit despre importanța acestui demers, care ar avea ca efect creșterea semnificativă a numărului de baze sportive din Brașov la care în special copiii au acces și, implicit, crearea premiselor necesare dezvoltării sportului de masă.

Citeste și:  ANCPI începe finanțarea realizării planurilor parcelare

„Iată că am ajuns în faza în care regulamentul de implementare pentru «Fără lacăte pe curtea școlii ajunge în dezbatere publică, urmând ca în luna iunie să fie și pe agenda Consiliului Local. Pașii procedurali sunt să trecem prin dezbaterea publică, să adunăm toate sugestiile de îmbunătățire pentru acest program, urmând ca după decizia Consiliului Local să trecem și la punerea lui în fapt. În paralel, am avut un dialog constant cu Inspectoratul Școlar Județean și o evaluare a situației suprafețelor de sport și terenurilor de sport ale școlilor, astfel încât să deschidem acest program cu o selecție cât mai largă de școli, dar care să îndeplinească totodată criteriile de siguranță. Ne referim aici la existența unui paznic sau a unui sistem de supraveghere, la o dotare corespunzătoare din perspectiva bazei materiale – să avem instalații pentru sport care să îndeplinească normele de siguranță – și urmărim ca în fazele ulterioare să deschidem toate terenurile de sport ale școlilor din Brașov. Practic, prin implementarea unui astfel de program ajungem chiar să triplăm suprafețele destinate sportului disponibile brașovenilor. Așa cum se întâmplă și în prezent, tot ce ține de dotare cade în sarcina Primăriei Brașov și ne vom asigura, pe de o parte, că dotările sunt corespunzătoare, pe de altă parte că ele sunt și folosite, pentru că este păcat, mai ales pe perioada vacanțelor școlare, ca toate aceste dotări să stea sub lacăt și să nu fie folosite de nimeni“, declara primarul Allen Coliban, în momentul lansări în dezbatere publică a acestui proiect.

Citeste și:  Brașovenii, alături de Consiliul Județean, la Summitul de Inovare Socială

Conform propunerii de regulament, pe terenurile de sport se vor desfăşura numai activități cu caracter sportiv, obiectivul fiind de a asigura accesul, în principal, al copiilor și adolescenților. În cazul copiilor sub 10 ani, aceștia trebuie să fie însoțiți, în mod obligatoriu, de aparținători (părinți sau bunici).

Programul de acces în curţile și pe terenurile de sport în aer liber este zilnic, în perioada vacanțelor, și doar în weekend, în perioada anului școlar, în intervalul orar 09:00 – 21:00. programul poate fi restrâns în funcţie de anotimp, astfel încât activităţile sportive să se desfăşoare în condiţii de lumină naturală. În zilele în care au loc cursuri, programul este de la terminarea cursurilor și până la maxim ora 20.00, în funcție și de anotimp.

Prin regulament se stabilește și modalitatea în care aceste terenuri pot fi utilizate, dar și obligațiile pe care le au cei care le folosesc. Terenurile de sport din curtea școlii pot fi utilizate numai pentru a practica sporturi conforme cu amenajările, instalațiile specifice și dotările existente.

Citeste și:  Primăria a pregătit un ghid de activități pentru "Săptămâna verde" a elevilor brașoveni

Este interzis celor aflați în incinta unităților de învățământ să fumeze, să consume băuturi alcoolice, substanțe stupefiante, indiferent dacă este vorba despre copii sau părinți, care doar asistă la activități. O altă interdicție se referă la accesul utilizatorilor în curțile școlilor cu automobile, motociclete, motorete, scutere în incinta unităților de învățământ. .

De asemenea, cei care distrug echipamentele, dotările sau care aduc prejudicii unităților de învățământ au obligația de a suporta toate cheltuielile de reparații / înlocuire necesare.

Până în 6 iunie, brașovenii mai pot transmite propuneri pentru completarea sau modificarea regulamentului, astfel încât proiectul prezentat spre aprobarea Consiliului Local să cuprindă toate elementele necesare pentru a asigura un acces optim la terenuri a copiilor și elevilor, dar și pentru ca aceste activități sportive să se desfășoare în condiții de siguranță.

În prezent, în cartierele din municipiul Brașov sunt funcționale 36 de terenuri de sport, la care se adaugă 49 de zone cu aparate de fitness și 9 locații de street workout.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.