Brașovenii vor avea parcare supraetajată în Bartolomeu, trotuare modernizate și piste de biciclete noi

Peste 10 km de noi piste de biciclete, peste 10.000 mp de trotuare modernizate, un sistem de monitorizare a traficului urban, o parcare supraetajată în Bartolomeu și două grădinițe moderne în „Tractorul”.

Marți, 10 martie 2020, au fost semnate contractele de finanţare pentru încă cinci proiecte pregătite de edili, prin care se vor oferi noi posibilităţi de petrecere a timpului liber, dar şi noi posibilităţi de circulaţie, nepoluante, pe două trasee, ce însumează mai mult de 10 kilometri pentru biciclişti. De asemenea, se va moderniza sistemul de monitorizare a traficului urban, în completarea proiectului similar derulat în perioada 2007-2013, care a asigurat monitorizarea spaţiilor publice. Nu în ultimul rând în două mari cartiere ale oraşului vor fi realizate investiţii importante pentru cetăţeni: o parcare supraetajată în „Bartolomeu”, unde vor exista şi staţii de reîncărcare a automobilelor electrice, precum şi două grădiniţe moderne în „Tractorul”, pentru aproximativ 400 de copii şi 60 cadre didactice. Toate aceste investiţii sunt posibile prin finanţările alocate în cadrul Axei Prioritare 4 a Programului Operaţional Regional REGIO 2014-2020, pentru dezvoltarea urbană durabilă a municipiilor reşedinţă de judeţ.

Semnarea contractelor de finanţare a avut loc la sediul Primăriei Municipiului Braşov, în prezenţa Preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov – Adrian Veştea şi a Secretarului de Stat din cadrul MLPDA – Mihail Veştea, documentele contractuale fiind semnate de primarul George Scripcaru şi de Simion Creţu, director general ADR Centru. Edilii braşoveni şi-au propus să finalizeze implementarea pentru trei din cele cinci contracte de finanţare în anul 2021, investiţiile pentru parcarea din Bartolomeu urmând să se finalizeze la jumătatea anului 2022, iar cele pentru sistemul de monitorizare a traficului sunt programate să se încheie în decembrie 2022. Valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 107 milioane lei, prin care se solicită fonduri nerambursabile în valoare cumulată de peste 21,5 milioane euro.

„Pentru municipiul Braşov avem deja semnate opt proiecte, a căror valoare totală depăşeşte 48 milioane euro. Acestea se concentrează pe dezvoltarea sistemului de transport şi pe investiţii edilitare în domeniul învăţământului. Acestea vor fi completate cu încă şase noi proiecte, care vor completa investiţiile în structuri dedicate transportului urban, dar şi pe cele pentru învăţământ, prin construirea unei noi creşe şi eficientizare energetică a Colegiului Tehnic Transilvania. Cert este că valoarea totală a tuturor proiectelor care vor fi implementate până în anul 2023 în acest important municipiul al Regiunii Centru va depăşi 76 milioane euro, respectiv aproape de două ori mai mult decât în perioada 2004-2013. Acest lucru demonstrează că se pune foarte mare accent pe sustenabilitate şi se urmăresc tendinţele de viitor. Suntem convinşi că municipiul Braşov va deveni un exemplu pentru marile centre urbane, care oferă populaţiei facilităţi moderne, mijloace de transport de ultimă generaţie şi spaţii de învăţământ adaptate noilor cerinţe educaţionale”, a declarat Simion Creţu, Director general ADR Centru.

Citeste și:  Două spectacole de teatru pentru copii, pe 10 ianuarie, la Centru Cultural Reduta din Brașov

Detalii Contracte de finanţare REGIO:

Prin proiectul cu titlul „Construire park & ride – Bartolomeu”, pe şoseaua Cristianului se va construi o clădire cu destinaţia de parcare, tip Park&Ride, sub şi supraterană, integrată cerinţelor urbanistice pentru zona respectivă. Sistemul de parcare, construit pe o suprafaţă de circa 6.000 mp, va fi compus dintr-o parcare cu regim de înălţime 2S+P+1E, urmând să aibă aproximativ 700 de locuri de parcare. Noua parcare va fi dotată cu un sistem de acces automat, ce va asigura controlul şi funcţionarea în siguranţă a circulaţiei, precum şi cu un sistem de gestionare „smart”, cu afişaj electronic, pentru informarea rapidă a utilizatorilor. Tabele electronice vor afişa atât numărul total de locuri de parcare, precum şi numărul de locuri libere. Totodată, va exista şi un sistem de supraveghere video, pentru evitarea eventualelor incidente, putând fi integrate şi alte sisteme electronice care să faciliteze utilizarea structurii de tip „Park&Ride” prin integrare cu serviciile de transport public. Trebuie menţionat faptul că parcarea va avea locuri speciale destinate persoanelor cu dizabilităţi şi 13 staţii de reîncărcare a automobilelor electrice şi hibride. Valoarea totală a proiectului este de 54.667.427,01 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 53.035.518,65 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a cererii de finanţare.

În cazul proiectului cu numele „Sistem centralizat de monitorizare şi control al traficului in Municipiul Braşov”, este vorba despre realizarea un centru de monitorizare şi control al traficului în vederea asigurării fluidizării şi prioritizării traficului aferent transportului public. Se doreşte gestionarea traficului aferent transportului public, prin subsisteme tehnice pentru prioritizarea traficului de transport public şi coordonare rutiera, pentru monitorizare şi analiză video, inclusiv prin instalarea de echipamente de semaforizare şi semnalizare în intersecţii, sau a unor puncte fixe pentru realizarea măsurătorilor din trafic, în zonele aglomerate. Acest sistem va permite inclusiv optimizarea utilizării parcărilor, precum şi reducerea emisiilor de CO2 în zona urbană, fiind încurajate deplasările cu mijloacele de transport în comun. Valoarea totală a proiectului este de 32.159.144,66 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 31.333.732,70 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a cererii de finanţare.

Sistemul de prioritizare şi management inteligent – adaptiv al traficului va include instalarea de echipamente de semaforizare/semnalizare în sensurile giratorii; instalarea unor camere de supraveghere trafic, care vor putea modifica frecvenţa de trecere a mijloacelor de transport public, sau chiar să modifice traseele existente, astfel încât să se satisfacă necesarul de mobilitate al populaţiei; instalarea unor puncte fixe pentru realizarea măsurătorilor din trafic, pentru numărul de vehicule şi poluarea din zonele aglomerate. Echipamentele de monitorizare a traficului vor fi amplasate cu precădere în principalele intersecţii şi în zonele intens circulate, inclusiv in vecinătatea zonelor pietonale. Centrul de monitorizare şi control al traficului va fi amplasat în sediul Primăriei din Braşov şi va cuprinde toate interfeţele cu sistemele şi operatorii de management al traficului, precum şi software-urile dedicate activităţii.

Citeste și:  Administraţia judeţeană preconizează investiţii de peste 860 de milioane de lei pe 150 de km de drumuri judeţene

„Trebuie să transmit tuturor braşovenilor, din rândul cărora am pornit către MLPDA că, la nivel naţional, am încheiat anul 2019 prin atingerea obiectivelor propuse în problematica absorbţiei fondurilor europene. Autoritatea de Management pentru POR a realizat ţinta de absorbţie pentru anul 2019, înregistrând chiar o depăşire cu 15 milioane de euro a valorii ce trebuia realizată, de 670,68 milioane euro eligibili, alocaţi prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Eforturile comune ale AMPOR, ale ADR-urilor şi ale beneficiarilor au condus la realizarea acestui obiectiv extrem de important pentru România. Pe de altă parte, până la 15 decembrie 2019 am finalizat tehnic 1.477 proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, din cadrul priorităţilor de investiţii adresate IMM-urilor, eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale şi publice, îmbunătăţirii mediului urban şi conservării, protecţiei şi valorificării durabile a patrimoniului cultural, îmbunătăţirii infrastructurii rutiere şi dezvoltării infrastructurii de sănătate. Municipiul Braşov va atrage peste 76 milioane euro în această perioadă, numai prin Programul Operaţional Regional. Consider că, prin contractele semnate, prin valoarea lor, prin impactul pe care îl vor aduce asupra comunităţii, avem un exemplu vădit al faptului că echipele care au obţinut aceste rezultate nu au făcut pauză şi îşi continuă munca pentru dezvoltarea oraşului. În aceşti ani şi judeţul Braşov se dezvoltă accelerat, fiind realizate investiţii foarte importante în infrastructura de transport şi în cea de sănătate, pentru toţi locuitorii, dar şi pentru cei ce ne vizitează. Credem că România are nevoie de astfel de exemple bune, prin care se dovedeşte că fondurile europene disponibile sunt investite în proiecte durabile”, a declarat Mihail Veştea, Secretar de Stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Alte date privind contractele de finanţare REGIO semnate la Braşov:

Prin proiectele „Realizare infrastructură integrată pentru trafic pietonal şi ciclism cu facilităţi complementare – Traseu 1” şi „Realizare infrastructura integrata pentru trafic pietonal si ciclism cu facilităţi complementare – Traseu 2”, în valoarea totală cumulată de 11.966.045,28 lei se vor amenaja peste 10 kilometri de piste de biciclete şi peste 10.000 mp de spaţii pietonale, inclusiv 5 puncte de bike-sharing, care vor avea fiecare sisteme de parcare pentru câte 50 de biciclete. Ruta 1 va avea traseul Terminal Poienelor -Str. Poienelor- Calea Bucureşti – Bd. Saturn – Str. Minerva – Str. Zizinului – Str. Crinului – Str. Micşunelelor – Str. Lămâiţei – Str. Brânduşelor – Bd. Al. Vlahuţă – Str. Hărmanului – Bd. Gării – Bd. Victoriei – Str. M. Kogălniceanu, în lungime de 6 km; iar a doua va permite bicicliştilor şi pietonilor să se deplaseze între zona de agrement „La Iepure” şi terminalul Poienelor, de unde se leagă de Traseul 1 de biciclete.

Citeste și:  ITM Brașov a aplicat amenzi în valoare de aproape 180.000 de lei în decembrie

Punctele de bike-sharing se vor amenaja în zona străzii Molidului, lângă parcarea de la terminalul RAT Braşov, pe Bulevardul Valea Cetăţii, în zona parcului Răcădău, pe strada Carpaţilor şi în Zona Parcului Industrial Metrom. În fiecare locaţie se va amplasa un info-chioşc şi o staţie automată de închiriere a bicicletelor, iar un alt info-chioşc se va monta în zona Terminalului Poienelor, în zona bike-sharing-ului propus prin proiectul de pe Traseul 1.

În cazul proiectului „Construire grădiniţe în zona Tractorul-Coresi” este vorba de construirea unei clădiri cu funcţiunea de grădiniţă, pe strada Ioan Popasu nr. 15; precum şi de mansardarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 11, situată pe strada Tudor Vladimirescu nr. 33, în vederea eliminării supraaglomerării spaţiilor pentru desfăşurarea procesului educaţional si asigurării unor condiţii de siguranţa si securitate adecvate pentru copiii înscrişi la grădiniţă.

Astfel se estimează creşterea cu 170 de locuri a numărului de locuri în grădiniţe în cartierul „Tractorul” din municipiul Braşov, din care 90 de locuri în grădiniţa nou construită, precum şi crearea a 20 locuri de muncă în faza de operare a celor două obiective de investiţie. De rezultatele proiectului vor beneficia 390 de copii cu vârsta preşcolară de pe raza Municipiului Braşov, cu precădere din zona Tractorul-Coresi, care vor utiliza serviciile educaţionale şi de îngrijire moderne. O altă categorie de beneficiari direcţi ai proiectului constă în personalul angajat pentru servicii de educaţie şi îngrijire a micuţilor, dar şi personalul auxiliar necesar desfăşurării activităţii celor doua unităţi de învăţământ preşcolar, în total 58 de persoane. Valoarea totală a proiectului este de 7.888.352,11 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 7.645.061,48 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a cererii de finanţare.

Prezent la acest eveniment, Adrian Veştea, Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a declarat: „După cum deja am spus, cred în parteneriate. Iar parteneriatul nostru pentru dezvoltarea judeţului Braşov şi a municipiului Braşov, cu zona sa metropolitană, este printre cele mai importante pentru administraţia locală şi judeţeană. Se vede interesul pentru dezvoltarea întregii zone metropolitane a Braşovului, pentru un mediu mai curat şi european, pentru a întregi imaginea unui municipiu modern, ofertant turistic, cu aer curat şi mijloace eficiente de transport. La nivel judeţean avem în implementare mai multe proiecte de infrastructură de transport – unele finanţate din bugetul Consiliului Judeţean, alte prin proiecte europene sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – toate fiind oarecum complementare cu cele ale municipalităţii. Pe de altă parte, chiar dacă principalul nostru obiectiv rămâne realizarea Aeroportului Internaţional Braşov, n-am lăsat deoparte investiţiile în domeniul social. Schimbările din spitalele braşovene se văd, investiţiile făcute sunt pentru braşoveni, pentru fiecare dintre noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.