Brașovenii vor vedea ce respiră, prin intermediul unor „plămâni” artificiali

Sistemul de „plămâni” artificiali care ajută la conștientizarea nivelului de poluare din aer, va fi montat în curând și la Brașov. Pentru a demonstra nivelul poluării din Bucureşti, comunitatea „Declic” a montat în Piaţa Victoriei o instalaţie de „plămâni” artificiali, în urmă cu mai puţin de o lună, iar aceştia şi-au schimbat culoarea devenind gri închis.

Deși anticipam că se vor înnegri, atunci când i-am văzut am avut un șoc. Am înțeles încă o dată cât de gravă e poluarea aerului. Cea pe care nu o vedem cu ochiul liber și pe care, poate de aceea, nici nu o conștientizăm. Rolul acestor plămâni e tocmai acela de a ne arăta ce aer toxic respirăm toți, cetățeni obișnuiți sau politicieni cu funcții înalte.

Pentru că au trecut 30 de zile de când plămânii au fost puși în Piața Victoriei, am întrebat membrii Declic unde să îi ducem mai departe. În urma unui sondaj cu membrii, am hotărât ca instalația să ajungă la Brașov, Iași, Cluj și Ploiești.

Însă, pe cât de mare este dorința ca plămânii să ajungă în cât mai multe orașe, pe atât de mic este bugetul nostru. Realizarea instalației ne-a costat peste 25.000 de lei, din care am acoperit cam 20.000 de lei. Fiecare mutare înseamnă încă 5.000 de lei, atât costă filtrele albe care îmbracă plămânii, montajul, transportul și autorizațiile. Sincer, acum nu avem acești bani.

Ar fi păcat ca alte orașe să nu beneficieze de conștientizarea pe care o oferă acești plămâni și să nu vadă nivelul real al poluării. Peste câteva zile expiră autorizația de amplasare la București. Va trebui să decidem ce facem cu plămânii artificiali: îi trimitem într-un depozit sau ne mobilizăm să facem rost de bani și să îi instalăm în următorul oraș.

Decizia ține de fiecare dintre noi. Dacă ne mobilizăm 100 de membri și donăm câte 50 de lei, acoperim costurile pentru încă un oraș. Dacă 1.000 dintre noi donează câte 15 lei, strângem 15.000 și avem suficienți bani să mutăm plămânii în alte 3 orașe. Contribui și tu, pentru a acoperi costurile de mutare a panoului care respiră? Dacă nu ai Facebook, poți intra aici și dona pe site-ul Declic în deplină siguranță.

Citeste și:  11 persoane reținute după percheziții DIICOT: Lideri și membri ai unor grupuri infracționale, printre care 4 funcționari

Comunitatea „Declic”, care a iniţiat petiţia „Aer pentru viaţă”, solicită Ministerului Mediului monitorizarea calităţii aerului şi transmiterea datelor „în timp real” către agenţia europeană în domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.