Brașovul a pus România pe harta conferințelor de mediu din Europa

În perioada 9-11 septembrie s-a desfășurat, la Brașov, cea mai importantă conferință din România dedicată politicilor publice de protecție a  mediului. Această conferință, parte a evenimentului Forumul Orașelor Verzi, s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, scopul ei fiind prezentarea, în fața autorităților locale din România, a celor mai bune practici, a soluțiilor pe care le pot implementa, a oportunităților de finanțare și încurajarea acestora pentru a lua măsuri necesare creșterii calității vieții în orașele pe care le reprezintă.

La eveniment au participat peste 200 de reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale din România, dar și ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor de mediu și ai companiilor care derulează proiecte în domeniul protecției mediului.

Temele abordate pe parcursul celor trei zile au vizat mai multe domenii care au ca scop o ,,înverzire” a orașelor:  Mobilitate și transport alternativ, Eficientizarea energetică a clădirilor publice, cu studiu de caz pe clădirile în care funcționează unitățile de învățământ, Managementul Deșeurilor, Gestionarea spațiilor verzi și reconversia urbană, Calitatea aerului, Oportunități de finanțare nerambursabilă prin Green Deal și alte mecanisme.

Foto. Karl McFaul

,,O schimbare de abordare în ceea ce privește politicile de mediu cred că este foarte realistă. Aveți orașe medii ca mărime, cu 300.000-400.000 de locuitori, aveți Bucureștiul și un număr de orașe importante, iar ele sunt motorul schimbării. Ele sunt mari, iar rolul primarilor este să conecteze resursele și oamenii capabili să ridice nivelul, să experimenteze, să dea un exemplu și să le arate cetățenilor care sunt posibilitățile pentru îmbunătățirea calității vieții. Trebuie să le arate oamenilor ce s-a făcut și ce se poate face ca să rezolve o problemă. Dar acest lucru începe de la un anume mod de a gândi: în Suedia, noi colectăm selectiv 90% din gunoi, aici în România, când am ajuns, mi-am făcut mustrări de conștiință pentru că nu știam ce să fac cu gunoiul când mi s-a spus că nu a început încă programul de colectare selectivă. Și este o țară a mașinilor, vă petreceți viața în mașină. Am vorbit astăzi despre alternativele la transport. Acest lucru presupune investiții în transport; voi, ca municipalitate, trebuie să cereți ajutor din fonduri naționale și să funcționați împreună ca un oraș. Avantajele colaborării sunt noile avantaje competitive, deci să spunem “nu” competiției între orașe, și “da” colaborării, ca să putem să producem schimbare de comportamente și mentalități. Este adevărat că poate să dureze ceva, poate o generație sau chiar două. Dar, în același timp, sunt o serie de spații pline de oportunități aici în România, sunt foarte multe exemple în jurul vostru pe care le puteți adopta rapid pentru a construi orașe verzi, smart city. Brașov, de exemplu, este într-o poziție avantajoasă, împreună cu Timișoara, Cluj, pentru a trece la nivelul următor și a crea aceste noi inițiative, care să devină exemple pentru orașele mai mici. Călătoria spre transformare începe de aici”, a concluzionat unul dintre vorbitori, Karl McFaul, Membru al Grupului de experți la nivel înalt privind impactul transformării digitale asupra piețelor muncii din UE, Comisia Europeană.

Citeste și:  Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

Prezent la dezbateri, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a făcut și o analiză a importanței acestei conferințe asupra administrațiilor locale și asupra României.

,,Eu as zice că este istorică această conferință. Ne-am obișnuit ca toate conferințele pe mediu să aibă loc în Copenhaga, în Berlin, în locurile acestea pe care noi le consideram la ani lumină distanță. Dar iată că și Brașovul are forța să ofere țării un astfel de eveniment, populat foarte bine cu oameni din întreaga Europă, cu experți din întreaga Europă. Deci, vă felicit că ați avut acest curaj să îl faceți și este momentul unei relansări verzi în România. Am ascultat anunțul primarului Allen Coliban ieri, e curajos și sunt impresionat. Reducerea gazelor cu efect de seră cu 55% până în 2030 și neutralitatea până în 2050 mi se par niște lucruri fantastice pentru un oraș din România. Înțeleg că Brașovul vrea să fie Capitala Verde a României, dar eu nu văd niciun impediment pentru care nu ar putea fi chiar Capitala Verde Europeană. Este această desemnare, care se dă an de an unor orașe europene și nu văd de ce Brașovul nu ar putea deveni Capitală Europeană Verde”, a precizat europarlamentarul.

Citeste și:  Unitățile de primire urgențe (UPU) vor fi dotate cu echipamente de telemedicină de ultimă generație

La finalul conferinței, primarul Allen Coliban a trecut în revistă concluziile și beneficiile acestei conferințe internaționale.

Foto. Allen Coliban

,,În cifre acest eveniment înseamnă peste 100 de reprezentanți ai autorităților locale naționale atât din România, cât și din din Europa, vorbim de peste 30 de orașe care au fost reprezentate la Brașov, vorbim de șase ambasade care ne-au susținut și trei ambasadori prezenți, ministrul Mediului, întregul eveniment desfășurându-se sub Înaltul Patronaj al Președinției României. Administrația prezidențială a fost și ea prezentă cu această ocazie. A fost un eveniment și este un eveniment reușit, care creează o comunitate de decidenți preocupați de problemele de mediu și de schimbările climatice. Creează, totodată, vizibilitate pe aceste teme. Și asumarea pe care noi ne-am luat-o ca administrație locală (noile ținte stabilite prin Convenția Primarilor, n.n.) sper să creeze un val în rândul administrațiilor locale din România și cred că a fost o bornă importantă a acestui eveniment. Este prima ediție, o ediție reușită din feed-back-ul pe care l-am colectat și, cu siguranță că în fiecare an acest eveniment va crește. Am avut peste 40 de experți și vorbitori participanți la prezidiul acestei conferințe. Este un număr bun, un număr impresionant pentru o primă ediție și pentru România. Mă bucur că am putut să organizăm acest eveniment și cred că Brașovul este cea mai potrivită gazdă din România”, a declarat Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, la închiderea conferinței.

Ce urmează?

,,De luni ne punem pe treabă, pentru că vorbim despre planuri pe termen mediu și lung și vorbim despre soluții care au fost prezentate cu ocazia acestui eveniment. Desigur, importanți sunt pașii și importante sunt țintele pe care ni le asumăm. Am avut cu ocazia acestui eveniment și un prim raport de progres cu privire la Convenția Primarilor și la precedentele ținte. Suntem în grafic pentru această țintă ambițioasă Fit for Fifty Five, reducerea cu cel puțin 55 la sută a emisiilor până în 2030. Noi suntem, față de anul de referință 2008, undeva la 34 la sută, dar așa cum am mai spus au fost cei mai simplu de bifat cei 34%, pentru că vorbim de reducerea activităților industriale, de CET-ul care s-a închis. Următoarele procente vor fi din ce în ce mai greu de atins și nu vom putea să facem acest lucru fără comunitate. Avem nevoie de implicarea tuturor actorilor, fie că vorbim de cetățeni, fie că vorbim de mediul de afaceri, pentru că responsabilitatea față de mediu și față de de consum și față de emisiile pe care le generăm este împărțită între noi toți, iar comunitatea brașoveană trebuie să înțeleagă acest lucru. Cred că răspunsul pe care l-am primit din partea comunității în aceste zile este unul pozitiv și împreună vom putea să optimizăm, fie că vorbim de mobilitatea urbană și de trecerea către un transport public ecologic, de creșterea spațiilor pietonale, de felul în care protejăm natura și pădurile Brașovului, de felul în care dezvoltăm noi parcuri și noi zone de relaxare”, concluzionat Allen Coliban.

Citeste și:  Ministerul Afacerilor Externe lansează campania „Born in NATO”

Conferința s-a derulat pe parcursul a 3 zile și a fost structurată pe 10 teme, în care 60 de speakeri din 14 țări au prezentat soluții și exemple de bună practică, în special, reprezentanților primăriilor din România.

Partenerii instituționali ai municipalității în organizarea Conferinței Internaționale de Politici Publice sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Municipiilor din România și Consiliul Județean Brașov. Conferința beneficiază de Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Această conferință a fost parte a Forumului Orașelor Verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.