Brașovul devine punct de conexiune între RO-ALERT și rețelele operatorilor de telefonie

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, vineri, că supune consultării publice un proiect de decizie prin care se stabilesc condiţiile tehnice referitoare la utilizarea reţelelor publice mobile de comunicaţii electronice şi conectarea acestora cu sistemul RO-ALERT, în vederea transmiterii mesajelor de alertare a populaţiei.

Conectarea între sistemul RO-ALERT şi reţelele operatorilor se va realiza de către operatori în două sedii ale Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS) din Bucureşti şi Braşov.

”Proiectul de act normativ reglementează şi situaţia în care intervin modificări cu privire la sediile în care se realizează conectarea, stabilind un termen de 6 luni de la primirea unei notificări oficiale din partea STS în care furnizorii reţelelor publice mobile de comunicaţii electronice, la solicitarea STS, au obligaţia de a realiza conectarea reţelelor proprii cu Sistemul RO-ALERT în noul amplasament”, se arată în comunicat.

Citeste și:  Impozitele pe proprietate ar putea creşte de la 1 ianuarie

Astfel, distribuirea mesajelor de către furnizori se va realiza prin intermediul elementelor de tip controller, la nivelul tuturor celulelor radio indicate de Sistemul RO-ALERT, din cadrul reţelelor proprii în toate tehnologiile disponibile, în cel mai scurt timp posibil.

”Având în vedere că avertizările publice trebuie să ajungă către toţi utilizatorii finali aflaţi în zonele geografice afectate de situaţii de urgenţă, în acest sens fiind importantă cunoaşterea celulelor radio din zonele afectate care au transmis mesajul RO-ALERT, operatorii vor transmite un mesaj de confirmare cu privire la aceste celule în maxim 3 minute de la transmiterea mesajului iniţial”, se arată în comunicat.

Citeste și:  Românii pot găsi oferte de îngrijire a bătrânilor la domiciliu în Germania, prin intermediul unei aplicații pe telefon

Pentru a îndeplini aceste obligaţii, operatorii vor lua în considerare cele mai noi tehnologii disponibile pentru elementele de reţea, fiind necesar ca aceştia să realizeze toate actualizările de hardware/software în vederea preluării mesajelor RO-ALERT şi distribuirii acestora către toate celulele radio din cadrul reţelelor proprii, potrivit ANCOM.

Totodată, proiectul de act normativ reglementează şi situaţia apariţiei unor disfuncţionalităţi privind distribuirea mesajelor RO-ALERT, respectiv stabileşte termenele maxime în care eventualele disfuncţionalităţi trebuie remediate.

”În acest sens, a fost prevăzut un termen maxim de 8 ore în care operatorii trebuie să ia toate măsurile necesare astfel încât să remedieze disfuncţionalităţile elementelor de tip controller, respectiv un termen maxim de 24 de ore pentru remedierea disfuncţionalităţilor care vizează celulele radio. Totodată, aceştia trebuie să aibă un punct dedicat de suport tehnic, operaţional non-stop”, se arată în comunicat.

Citeste și:  Proiect pilot pentru digitalizarea relațiilor cu publicul

Proiectul de decizie al ANCOM vine ca urmare a adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT” care reglementează cadrul legal privind rolurile şi responsabilităţile instituţiilor publice, precum şi obligaţiile furnizorilor de reţele publice mobile de comunicaţii electronice în funcţionarea sistemului RO-ALERT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.