Brașovul, eliminat din cursa pentru construirea spitalului regional

Brașovul a pierdut orice șansă de a mai avea spital regional. Motivul excluderii Brașovului de pe lista de finanțare a spitalului regional îl reprezintă neîncrederea cu care ministerele privesc gestionarea banilor publici de către Administrația Municipală a Brașovului. Cunoscând poziția dezastruoasă în care Brașovul se află pe lista finanțărilor pentru Spitalul Regional, Primăria a încercat să-și asigure spatele și a tras sforile pentru numirea unui om de încredere chiar la sursa de bani, adică la Ministerul Dezvoltării, în persoana lui Mihai Veștea, numit secretar de stat la ministerul amintit. Chiar și așa însă, pentru Brașov nu s-a mai putut face nimic. Prezența lui Mihai Veștea la Ministerul Dezvoltării a adus doar o finanțare de 50 de milioane de lei pentru Aeroportul Ghimbav, grație încrederii de care administrația județeană se bucură la București. Pentru Spitalul Regional, însă, Ministerul Dezvoltării a refuzat să aloce chiar și un leu. „Prezența Primăriei Brașov în această schemă de construire a Spitalului Regional, a dus la excluderea Brașovului de pe lista de finanțare. S-a optat pentru Iași, Cluj și Craiova”, au declarat surse din cadrul Ministerului Dezvoltării.
Responsabilii ministerului amintit spun că în alocarea banilor pentru construirea spitalelor regionale, Guvernul a insistat ca principalul criteriu de selecție a locațiilor care primesc finanțare să fie administrații care nu au probleme de credibilitate în folosirea banilor publici. În acest sens, Brașovul a fost din start exclus din cauza numeroaselor scandaluri în care administrația municipală este implicată și a dosarelor penale în care sunt implicați, primarul George Scripcaru, dar și înalți funcționari din Primărie sau consilieri locali.
Acesta este și motivul pentru care noul ministru al Sănătății, Victor Costache a amânat lansarea proiectului în dezbatere publică.
Inițial proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, dar a fost retras imediat după învestirea noului Guvern, căruia, președintele Klaus Iohannis i-a cerut în mod expres ca finanțările să plece spre administrațiile care nu au o problemă de credibilitate. Așa se face că Brașovul a căzut de pe lista beneficiarilor de fonduri, chiar dacă interesul pentru Spitalul Regional a crescut extrem de mult ca interes, prin arondarea județelor Covasna și Harghita la viitoare instituție sanitară.
În ceea ce privește situația personajelor din administrația locală de la Brașov, responsabile de această stânjenitoare decredibilizare organele de anchetă pregătesc pentru perioada imediat următoare un lanț de descinderi și dosare care vor arunca în aer administrația locală, potrivit dezvăluirilor pe care ziarul „Național” le face legat de un așa-zis „Grup de la Brașov”.

Citeste și:  Festivalul Filmului European ajunge în luna mai la Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.