Proiecte de importanță regională pe care municipalitatea vrea să le pună în aplicare cu fonduri europene nerambursabile în cursul perioadei de programare 2021-2027 au fost discutate astăzi de primarul George Scripcaru și ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu.
„Eu am discutat astăzi cu doamna ministru Roxana Mânzatu și cu colegii ei din cadrul ministerului – secretari de stat sau directori de programe – pe proiecte punctuale la nivelul municipiului Brașov și sunt convins că după luna octombrie, când trebuie să depunem o serie de documentații, vom avea discuții aprofundate pe fiecare dintre aceste proiecte. Concret, am discutat cu doamna ministru despre trei proiecte din Poiana Brașov, pe zona de dezvoltare a infrastructurii turistice. Trebuie să înaintăm documentația pentru proiectul de extindere a domeniului schiabil – un proiect estimat la 20 de milioane de euro, pe care sperăm să-l punem în practică împreună cu Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Turismului. Avem de asemenea într-o fază foarte avansată documentația pentru amenajarea traseelor de mountain bike din Masivul Postăvarul și pentru sania de vară din Poiana Brașov. Am mai discutat cu doamna ministru situația spitalului regional, pentru că dumneaei are un rol foarte important, fiind principalul om de legătură între administrația locală și Ministerul Sănătății. Așteptăm doar o adresă oficială de confirmare din partea Ministerului Sănătății, pe care sunt convins că o vom primi, pentru ca apoi să constituim o unitate de implementare formată din reprezentanți ai municipalității, BERD și Ministerului Sănătății pentru derularea și elaborarea studiului de fezabilitate, pe care îl vor realiza consultanții BERD, pe care deja BERD i-a selectat. Am discutat și despre Sala Polivalentă, pentru a vedea dacă o putem include într-un program de finanțare. Și aici suntem într-o fază bună, în luna octombrie consultantul ne va oferi date pentru estimări de natură tehnico-economică și, chiar dacă suntem pe buget propriu, dacă vom avea pregătite toate datele putem spera să accesăm o finanțare nerambursabilă. Am discutat de asemenea și alte proiecte din Brașov sau zona metropolitană, mai ales pe zona de accesibilitate, unde de asemenea putem pregăti strategii pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile“, a spus primarul George Scripcaru.
Administrațiile locale, mai aproape de decizia repartizării fondurilor europene
Discuția a avut loc în contextul organizării de către Ministerul Fondurilor Europene a unei conferințe la Brașov, cu scopul de a explica noua strategie de alocare a fondurilor nerambursabile, care, în viziunea ministerului, se dorește mai aproape de regiuni și de nevoile acestora.
„Este vorba de o abordare prin care banii europeni vin nu neapărat prin programe naționale, ci pentru măsuri concrete pe care o asociere de comunități și le stabilesc și le doresc. Adică, dezvoltare cu bani europeni a ceea ce factorul local spune că are nevoie, nu neapărat guvernul Azi am discutat despre fonduri care depășesc un miliard de euro, bani europeni pe care îi vom folosi în perioada de finanțare 2021-2027, pentru ceea ce înseamnă investiție teritorială integrată, un mecanism în care într-o regiune bine definită avem un pachet financiar din bani europeni dedicat, peste care nu intră nimeni altcineva, pentru o serie de investiții. Acesta este instrumentul de finanțare pe care dorim să-l pregătim pentru viitor, pentru că anumite teritorii au un anumit specific, nevoi anume de dezvoltare și ar fi bine să aibă un buget dedicat“, a explicat ministrul fondurilor europene.
Asociațiile de dezvoltare intercomunitară sunt cele care beneficiază de acest instrument de finanțare, iar acestea sunt constituite din primării, dar sunt posibile și asocieri cu mediul privat.
„Aceste asociații trebuie să aibă o strategie, un studiu, în baza căreia să aplice pentru acești bani. Și ne-am dori să accesăm noi, ministerul, fonduri europene nerambursabile pentru a scrie aceste studii, pentru a avea o structură unitară și pentru a ajuta teritoriile să conceapă aceste strategii. Practic, se finanțează o strategie de dezvoltare și un portofoliu, o listă de investiții care poate cuprinde proiecte în infrastructura publică dar și în cea privată, în turism, infrastructură rutieră, socială, sănătate, dezvoltarea de mici afaceri, adică tot ce este eligibil pentru aceste comunități“, a explicat ministrul.
„E de apreciat că Ministerul Fondurilor Europene, ministrul Roxana Mânzatu, are o abordare corectă și cred mult diferită față de ce a altor miniștri de până acum. Se bazează pe comunicare, informare și mai ales pe descentralizarea unor programe, care să fie transferate la ADR-uri (asociații de dezvoltare regională, n.r.) și preluate de regiuni, pentru că regiunile știu cel mai bine ce au de făcut și care le sunt nevoile specifice, pe toate palierele. Mă interesează să identificăm cât mai multe proiecte care să poată fi finanțate, mai ales în zona de infrastructură, prin Ministerul Fondurilor Europene, în cadrul Planului Operațional Regional, care și în opinia mea trebuie descentralizat. Fiecare regiune are nevoie să-și stabilească niște priorități și un plafon bugetar, ca zona să se dezvolte unitar și să se reducă dezechilibrele. Cred că Ministerul Fondurilor Europene are o gândire foarte bună în acest moment, sper să aibă susținerea necesară din punct de vedere politic și sper să se găsească soluții pentru ca această viziune a ministrului să fie pusă în practică“, a concluzionat primarul municipiului Brașov.
Ministerul Fondurilor Europene a organizat astăzi la Brașov o întâlnire cu factorii de răspundere din cadrul administrației locale și județene de la nivelul Regiunii de Dezvoltare 7 Centru, pentru a discuta despre strategia necesară accesării de fonduri europene nerambursabile în perioada de finanțare 2021 – 2027 și a sublinia noua sa strategie în privința alocării fondurilor europene. Ministerul își dorește alocări „puse deoparte“, pentru regiuni, astfel încât acestea să nu mai intre în competiție la nivel național, ci să își rezolve probleme punctuale și specifice de dezvoltare.