Brașovul, pe locul doi pe țară după numărul de turiști

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au scăzut cu 4,4% în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 5,035 milioane, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

Din numărul total de sosiri înregistrat în primul semestru, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 78,7%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 21,3%.

În rândul turiştilor străini, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (74% din total turişti străini), iar din aceştia 84,7% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada ianuarie – iunie 2019 au însumat 10,243 milioane, în scădere cu 1,1% faţă de cele din perioada similară a anului trecut.

Citeste și:  Corona Brașov pierde în fața lui Dinamo București, scor 0-3, în etapa a 13-a din Divizia A1 de volei feminin

Înnoptările turiştilor români au reprezentat în 79,4%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 20,6%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (72% din total turişti străini), iar dintre aceştia 83,7% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii a fost de 2,1 zile la turiştii români şi de 2 zile la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 28,2% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 2,5 puncte procentuale faţă de perioada ianuarie – iunie 2018.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (35,5%), spaţii de cazare pe nave (24,2%), hosteluri (20,9%), vile turistice (20,7%), bungalouri (19,5%), şi pensiuni turistice (19,2%).

Citeste și:  Au apărut brazii de Crăciun în piețele din Brașov! Oferte pentru toate gusturile și buzunarele

Pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a înregistrat valori mari în Municipiul Bucureşti (867.900), Braşov (560.600) şi Constanţa (314.200). Numărul de înnoptări ale turiştilor a înregistrat valori mari în Municipiul Bucureşti (1,491 milioane), Braşov (1,107 milioane) şi Constanţa (927.300).

Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în prima jumătate a anului au provenit din Germania ( 114.200), Italia şi Israel (fiecare cu câte 92.100).

Peste 5,5 milioane de sosiri ale vizitatorilor străini au fost înregistrate la punctele de frontieră, în creştere cu 8,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru sosirile vizitatorilor străini în România, reprezentând 73,1%, respectiv 24,4% din numărul total al sosirilor.

Citeste și:  Horaţiu Potra, scos de sub control judiciar. Tribunalul Prahova a respins propunerea de arestare a sa

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 10,152 milioane, în creştere cu 6% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2018. Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 66,4%, respectiv 33% din numărul total de plecări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.