Brașovul primește în dar o nouă pictură murală

Maria Zurbagiu, ilustratoare și artistă de street art stabilită la Brașov, va picta calcanul unui bloc de pe Calea București pentru a marca “România ultimilor 30 de ani”.

“The New Romania – România ultimilor 30 de ani” este titlul de lucru al viitorului documentar produs de Televiziunea Română despre transformările bune prin care trece țara noastră.

Documentarul încearcă să surprindă schimbările prin ochii a 5 personaje care au făcut ceva tangibil, pragmatic, după 90′ în România și care au contribuit la ceea ce ar putea deveni un brand, o imagine iconică pentru noua Românie.

În alegerea acestor personaje s-au folosit răspunsurile date de românii de pretutindeni, atât din țara cât și din afara ei, la întrebarea: care ar fi pentru ei brandul de țară, imaginea iconică prin care ar defini România?

Una dintre vocile principale ale documentarului este artista Maria Zurbagiu. Sau meri the zu cum își semnează lucrările. Ea va pictura un mural în Brașov, cu rolul de a unifica grafic o parte din realizările societății noastre în ultimele trei decenii. Pentru realizarea lucrării TVR colaborează cu Asociația Amural – grupul de artiști și curatori din Brașov ce a făcut posibile nu mai puțin de 9 lucrări de artă murală în oraș și alte 6 în desfășurare în țară.

Citeste și:  Peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea spitalului din Rupea

Lucrarea este una puternic încărcată de simboluri, ca o metaforă vizuală a filmului. Ea va conține realizări, oameni frumoși și exemple pozitive din istoria noastră recentă care definesc ce înseamnă România astăzi și cum ne definim identitatea.

Artista descrie procesul de alegere a simbolurilor reprezentate și cum ele se compun în lucrare:

Personajul central este un zimbru, ca simbol al reapariției populațiilor de zimbrii în Carpații românești. Pe el sunt doi copii îmbrăcați în port popular și cu elemente din folclor, mască tradițională folosită la colind și un sat românesc în miniatură. Tot din tradiții mai apar elemente de arhitectură rurală, porți și stâlpi sculptați, dar și borne ale drumului Via Transilvanica proiectul ultramaratonistului Tibi Ușeriu.

Copacul este într-un proces de refacere, bara de loading… fiind atât un deziderat cât și un necesar de refacere a codrului.

Citeste și:  Craft Show. Ateliere demonstrative de meșteșuguri casnice - țesut și cusut, la Brașov

Deasupra zboară Simona Maierean, prima femeie pilot NATO, care mânuiește un dracon dacic stilizat.

O rachetă simbolizează zborul lui Dumitru Prunariu, absolvent al Liceului 4, actualul Colegiu Național de Informatică Grigore Moisil aflat peste drum de viitoarea lucrare. Iar sprijinit de copac va fi compasul, metaforă a moștenirii lui Grigore Moisil și a colegiului brașovean ce îi poartă numele.

Alte mici detalii și simboluri vor rămâne de descoperit de privitori în lucrarea ce va avea în final 4 etaje. De săptămâna aceasta o veți putea urmări pe artistă la lucru.

Amural a propus calcanul de vizavi de Colegiul Național de Informatică și se ocupă de producția tehnică a lucrării.

“Ne-am bucurat mult să putem să contribuim la acest proiect, Meri este o artistă pe care o apreciem și cu care am colaborat și anul trecut în beneficiul orașului. Ne-am dorit ca peretele să fie cel de vizavi de Info (Grigore Moisil) pentru că e în cartier și îi va inspira pe elevi și pe brașoveni în general. Avem experiența lucrărilor de lângă Colegiul Aprily Lajos despre care elevii ne-au mărturisit că le-au făcut orele mai frumoase, ne așteptăm să se întâmple la fel și pentru elevii de la Moisil” – Răzvan Pascu, Amural.

Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

“Mulțumim Primăriei Brașov pentru aprobări și pentru discuții. Suntem la muralul cu numărul 10 în Brașov și credem că e un moment bun să ne gândim la o procedură standard prin care să se aprobe picturile murale de către artiști profesioniști în spațiul public. Noi am început să ne mutăm atenția și intențiile și către cartierele Brașovului și credem că împreună – autorități – societate civilă – artiști putem face orașul mai frumos și mai memorabil.” – Carmen Zmaranda, Amural.

Proiectul este finanțat de Kogainon Films si producatorul american de film Dan Dimancescu.

Dan Dimancescu este un cetățean american de origine română. El este și consulul onorific al României la Boston. Începând cu anii 90′ a început să vină în România pentru diverse proiecte și afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.