Brașovul semnează pentru încă 12 autobuze electrice și 16 stații de încărcare

Primarul Allen Coliban, Okan Baș, CEO Karsan Otomotiv și Deniz Çetin, CCO Karsan Otomotiv, au semnat astăzi, 23 august, contractul „Achiziție mijloace de transport public – autobuze electrice 18 m, Brașov“.

Contractul face parte din parteneriatul dintre Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei în calitate de lider de parteneriat şi Unităţile Administrativ Teritoriale Municipiul Braşov şi Municipiul Timişoara, derulat în cadrul POR, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Pentru Brașov, este vorba de achiziția a 12 autobuze electrice cu lungimea de aproximativ 18 m. Acestea vor fi însoțite de 4 stații de încărcare rapidă și 12 stații de încărcare lentă pentru autobuze electrice. Autobuzele vor circula pe Linia 5.

Citeste și:  Librăria Șt. O. Iosif își redeschide porțile în Brașov: la orice achiziție, veți primi o carte cadou!

„12 autobuze de 18 metri plus 16 stații de încărcare, dintre care patru rapide, vor fi livrate până la finalul lui iunie 2022, deci mai puțin de un an de zile, și se adaugă la un total de 84 de mijloace de transport electrice pe care RATBV le are în operare la ora actuală. Suntem printre primele municipii mari care au o astfel de flotă și vrem să ajungem printre primele care reușesc să acopere întreaga flotă operabilă pe raza municipiului cu mijloace de transport public electrice. Este un plan mai amplu de acțiuni. Vrem să venim și cu alte măsuri, ne uităm la fiecare nivel și la fiecare palier – de la sporirea spațiilor pietonale și o infrastructură ciclabilă extinsă în tot orașul, sigură și bine conectată, și până la trenul metropolitan, tren pe care vrem să-l finanțăm prin viitorul PNRR și pentru care avem deja în lucru studiile“, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Distrigaz Sud Rețele a investit 530 milioane de lei în anul 2023

„Karsan este una dintre companiile care sunt cel mai activ implicate în viitor și care se adaptează repede în această schimbare în piață către electric, cu toată gama noastră, de la șase metri până la 18 metri. Autobuzele pe care le vom prezenta la Brașov vor fi 18 metri, cu o autonomie de o sută doisprezece km, dar și cu încărcare prin pantograf, foarte rapidă, cu 300 kilowați. Și vom furniza nu numai autobuzele, ci și sistemul complet, împreună cu stațiile de încărcare. Avem două tipuri de stații de încărcare pe care le vom furniza. În afară de cele 12 autobuze de 18 metri, vor exista 12 stații de încărcare lentă, de 40 kilowați. În plus, avem patru stații de încărcare cu o capacitate de șase ori mai mare, de 300 de kilowați. Bateriile oferă o autonomie minimă de 112 km. În plus, aș dori să subliniez că autobuzele și întregul sistem, vor fi în garanție timp de șase ani sau 420.000 de kilometri în total, în funcție de care este termenul care apare primul“, a declarat Okan Baș, CEO Karsan Otomotiv.

Citeste și:  OMV Petrom va testa la Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului

Valoarea contractului este de 44.981.976,2 cu TVA, din care 44.225.976,60 lei finanțare nerambursabilă și 755.999,60 contribuția municipiului Brașov

Furnizorul va livra autobuzele electrice în termen de maxim 12 luni de la data transmiterii ordinului de începere a contractului. Stațiile de încărcare rapidă/lentă vor fi livrate anterior.

În total, sunt livrate în acest moment 84 de mijloace de transport public nepoluante (troleibuze și autobuze electrice).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.